Blog

7 saveta za uređenje svakog kupatila

Uređenje kupatila nije mala stvar. Zato pre nego što počnete sa praktičnim radovima dobro se naoružajte teorijskim znanjem. Otvorite gugl pretraživač, pronađite i pročitajte što više saveta profesionalaca koji uređivanjem kupatila zarađuju za život. U nastavku teksta za Vas izdvajamo nekoliko saveta itekako korisnih kada se upustite u projekat uređenja kupatila.

Koliko košta uređenje kupatila?

Cena uređenja kupatila varira u zavisnosti od količine radova, kvaliteta materijala koji se kupuje, kao i kvaliteta i cene potrebnog kupatilskog nameštaja. Pre nego se bacite na posao, dobro isplanirajte svoj budžet. Svoja očekivanja i želje kada je u pitanju uređenje kupatila uskladite sa budžetom kojim raspolažete.

Kakve pločice odabrati za kupatila?

U zavisnosti od toga kakav pod u kupatilu želite, takve pločice birajte. Ukoliko želite pod koji je lagan za čišćenje i održavanje preporučuju se porcelanske pločice ili pločice sa glazurom. Međutim, ne želite klizav pod, odaberite hrapave pločice, one sa teksturom ili one koje u glazuri sadrže zrnca peska. Još jedno rešenje za sve one koji ne žele klizave podove u svom kupatilu jesu i pločice malih dimenzija jer što je više smese koja povezuje pločice klizanja će biti manje.

Koliko prostora zahteva funkcionalno kupatilo?

Teoretski, kupatila se mogu napraviti na površini od samo par kvadratnih metara. Međutim, ukoliko prilikom uređenja kupatila u Vašoj kući ili stanu ima mesta za to, odvojite barem desetak kvadrata kako bi kupatilo bilo praktično i koliko-toliko komforno.

Proverite električne i vodovodne instalacije

Kada već uređujete svoje kupatilo, sigurno da nije loše proveriti i njegove električne vodovodne instalacije. Ukoliko je to neophodne, bolje ih je zameniti sada kada se već bavite uređenjem kupatila, nego da za par godina budete prinuđeni da ih menjate.

Koja je prava visina za postavljanje kupatilske opreme i nameštaja?
Ne postoje strogo određene mere za visinu na kojoj se postavljaju šipke za sušenje peškira ili kuke za kačenje garderobe. Kada je reč o visini na kojoj ćete postavljati opremu i nameštaj u kupatilu, potrebno je samo pripaziti da ta visina odgovara svim njenim stalnim korisnicima. Nije praktično peškira okačiti na visini na kojoj ih neko ne može dohvatiti ili postaviti ogledalo tako da se neko u njemu ne može ogledati.

Kakvu rasvetu izabrati za kupatilo?

Na ovo pitanje nema tačnog odgovora koji važi za sva kupatila. Dakle, odgovor na ovo pitanje razlikuje se od kupatila do kupatila. Međutim, što više prirodne svetlosti ima u jednoj prostoriji to bolje. Posebno kada je reč o prostoriji u kojoj se obavlja toliko radnji kao što je šminkanje ili brijanje za koje je neophodna dobra osvetljenost. Pored prirodne svetlosti kupatilu je neophodna i dodatna „veštačka“ rasveta, ako ne pre, tokom večernjih i noćnih sati. Sve tri vrste rasvete (akcentualna, ambijentalna i dekorativna) su dobrodošle u svakom kupatilu.

Kako odabrati nameštaj za kupatilo?

Na odabir nameštaja za kupatilo može da utiče nekoliko faktora. Dva faktora koja najčešće utiču jesu njegova cena i izgled. Kada je izgled u pitanju vodite računa da se uklapa u dizajn i stil kupatila. Takođe, pripazite i da njegove dimenzije odgovaraju dimenzijama Vašeg kupatila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *