Blog

Adaptacija stana – kako to iskusni majstori rade

Svi mi ponekad poželimo neku promenu, bilo da je to u pitanju nova odeća, nameštaj ili nešto još krupnije, u čemu mogu učestvovati svi ukućani. Neverovatno kako čak i mali radovi mogu učiniti da se osetite lepše i ceo dom doživite drugačije. Imajući to u vidu, verovatno uviđate da je adaptacija stana nešto što bi trebalo pažljivo razmotriti.

Ono što najviše doprinosi osveženju stana jeste promena boje zidova ili pak osvežavanje stare boje. Najpre treba da odlučite da li želite da unajmite majstora koji je stručan za krečenje ili ćete se ipak vi tome posvetiti, ali u tom slučaju budite svesni da, kako celokupna adaptacija stana, tako i konkretno, osvežavanje boje u stanu, nije sasvim jednostavan posao. Ukoliko ste odlučili da se sami tim pozabavite, budite u kontaktu sa osobom koja se razume u celokupan posao kako biste ipak to odradili što bolje i kvalitetnije.

Priprema posla je izuuetno važna

Najvažnije što treba da znate jeste da uspeh posla zavisi pre svega od dobre pripreme.

Prvo na šta treba da obratite pažnju kod pripreme jeste da se u potpunosti posvetite čišćenju zidova, dakle ako su zidovi masni i prljavi bacite se na detaljno čišćenje. Poželjno je da koristite i sredstvo za odmašćivanje, jer samo na čistom zidu će farba da bude postojana i dugotrajna. Uzmite i suvu krpu kojom ćete preći sve zidove i pokupiti svu prašinu ili, ako vam je lakše, poslužite se slobodno usisivačem.

Kada ste zidove očistili od masnoća i prašine treba da obratite pažnju na sve moguće neravnine na zidu. Sve rupe i pukotine popunite, izgletujte zidove i onda ih dobro išmirglajte. Pošto su i zidovi očišćeni, ravni i osušeni, vreme je za farbanje. Pre toga je naravno potrebno da pažljivo odaberete boju za vaše prostorije, četke i valjak. Uvek možete da pustite mašti na volju i odlučite se za neke ne tako uobičajene kombinacije, poput bele u kuhinji, narandžaste u trpezariji, plave u spavaćoj sobi, zelene u dnevnoj sobi i slično.

Posao se mora raditi sa puno pažnje

Naravno, poželjno je da tamnije nijanse koristite u prostorijama gde postoji dovoljno izvora svetlosti, a svetle boje poput žute onda kada želite da vizuelno uvećavate prostoriju. Kao što adaptacija stana predstavlja sama po sebi veliki izazov, isto tako i samo farbanje trebalo bi da bude stvar kojoj ćete se posvetiti sa puno pažnje i ljubavi. Našavši željene boje i četke, završili ste jedan značajan deo pripreme.

Pre otpočinjanja farbanja rasklonite sav nameštaj u sredinu prostorije ili, još bolje, ako možete iznesite ga van sobe i tada pod prekrijte debelim najlonom kako biste ga zaštitili od fleka. Kada uzmete valjak u ruke imajte na umu da treba da počnete odozdo ka gore,da vam se ne bi slivala farba. Trudite se da valjak pomerate prvo vertikalno, a zatim pod različitim uglovima kako bi farba bila svuda jednako raspoređena.

Ukoliko ste se odlučili za malo skuplju i kvalitetniju boju budite sigurni da ćete značajno skratiti vreme rada, jer će biti potrebno da pređete zidove svega jednom ili dva puta, što nije slučaj sa manje kvalitetnim bojama gde ćete morati više puta da pređete zid kako biste dobili željenu nijansu. Kada završite sa farbanjem i pošto se zidovi osuše, vratite nameštaj na mesto i spremite se za potpuno drugačiji ugođaj i odmor.

Nove boje će osvežiti ne samo vaš dom, nego će i na vas, vaše ukućane i goste imati značajan psihološki efekat, stoga je adaptacija stana pravi način da doprinesete boljoj atmosferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *