Blog

Bušenje hiltijem

Kako odabrati kvalitetan električni alat?

Sa električnim alatom nije isto kao kad kupujete voće i imate mogućnost da rasečete voćku i vidite kakva je iznutra. Unutrašnjost bušilice ne možemo da proverimo i kada je kupite tada je kasno da je menjate. Jedan od saveta stručnjaka u merilu kvaliteta je da bi trebalo da se vodite težinom alata. Bušilica svakako spada u alatku koja se nalazi u svakom domaćinstvu, a može se slobodno nazvati pravim univerzalnim kućnim majstorom. Učvršćivanje raznih predmeta u Vašem domu gotovo je nezamislivo ukoliko nemate svrdlo i zavrtnje. U današnjoj tehnologiji je to zaista nezamislivo.

Na našem tržištu mogu se naći razni modeli i kvalitet bušilica pa čak i one za koje strana literatura smatra vrhunskim. U današnje vreme sve više je modernih bušilica sa daleko odmaklom prodornom moći kao i brzinom bušenja. Što se izgleda tiče one su poput oružja iz naučno – fantastičnih filmova.

Pravila pri kupovini:

Izbor nikako ne treba da zavisi od dizajna. Najkvalitetniji modeli bušilica obično imaju potpuno neprivlačan izgled i dizajn. Druga najvažnija stvar je da je svaka funkcionalna tehnička stvar u manjim dimenzijama a kod bušilica je obrnuto. Sa težom bušilicom znači da ste napravili bolji i kvalitetniji izbor. U robustnijoj i težoj bušilici zasigurno ima ugrađenih metalnih delova pre svega zupčanika i nema plastike što je od velike važnosti.

Različiti modeli bušilica:

Prvo treba dobro razmisliti u koju svrhu je kupujete. Imate osnovnu podelu alata tj. bušilica na profesionalne i hobističke. Ukoliko korišćenje bušilice nije svakodnevno, sa hobističkim programom mogu se zadovoljiti sve potrebe. Sledeća podela bušilica je prema vrsti materijala za koji se koristi. Ukoliko je upotreba bušilica kod armiranog betona obavezna je jača i pre svega skuplja u odnosu na bušilicu koja se koristi kod metala , drveta ili opeke. Sa kombinovanom alatkom ne možete obuhvatiti sve potrebe jer je recimo u bušenju betona ona nedovoljno jaka.

Bušilica kojom se buši beton može biti vibraciona ili čekić bušilica – potonje su većih mogućnosti samim tim zbog šireg izbora dodatnih elemenata poput burgije kojom se idealno skidaju stari slojevi farbe za zida.

Alat sa kablom ili punjenjem na akumulator?

Akumulatorska bušilica je nekada podsećala na simpatičnu igračku a sada je reč o ozbiljnom alatu koji ima raspone u primeni od respektabilnih do veoma snažnih. Variranje performansi zavisi od napajanja akumulatora odnosno njegovog napona (između 6 i 24 volti).

Pod značajnom stavkom kada je u pitanju kupovina akumulatorskih bušilica i kompletnog alata jeste koju vrstu baterije punjača imaju. Obično se za izradu akumulatorskih baterija koristi nikl – kadmijum ili kod novijih naprednijih generacija prisutan je nikl – metal – hidrid, izrazito kompatibilan uz solarnu energiju. Uz punjače koji se priključuju na električnu energiju mogu se naći i modeli koji se pune preko automobilskog akumulatora ili na solarnu energiju.

Vrsta burgija:

Sa nekvalitetnim burgijama i najbolji i najkvalitetniji modeli bušilica neće ostvariti pravi učinak. Loš kvalitet kineskih i jeftinih bušilica to svakako dokazuju. Naši domaći proizvođači nude vrhunski kvalitet ali i znatno veću cenu. Kineske kopije renomiranih stranih proizvođača odavno su preplavile tržište pa se zbog toga preporučuje kupovina isključivo kod prodavaca sa licencom koji će Vam garantovati za atest i obezbediti garanciju i servisiranje.

Prepoznavanje originala leži u dodatnoj opremi. Svaka kvalitetna i originalna bušilica mora biti u plastičnom ili metalnom koferu, mora imati graničnik (metalnu šipku) kojim se označava dubina bušenja, ugradnu ručku i još neke sitnice.

Pojedini servisi vrše reciklažu starog alata pa tako možete doneti Vaše stare alatke koje će biti u 80 procenata delova reciklirane što predstavlja sasvim korektan odnos i prema klijentima i prirodi oko nas.

Korisni Saveti:

Jeftina kineska bušilica izrađena prema licenci nemačkih proizvođača može biti alternativno rešenje za sitne kućne potrebe. Srednja i viša klasa preporučuje se za nešto ozbiljnije radove dok je profesionalni alat u svakom smislu neprevaziđen.

Kod većine bušilica savremene tehnologije izražen je veliki broj obrtaja i ubrzano bušenje. Na ovaj način ćete svakako skratiti dugotrajnost samih burgija, pa se zbog toga ipak savetuje smanjenje broja obrtaja na regulatoru odnosno prekidaču – posebno prilikom bušenja betona, cigle ili kamena. U bušenju zidova obavezno je korišćenje vibracionih bušilica. Sa velikom brzinom obrtaja budite sigurni da će biti uništena i najkvalitetnija burgija. Iz tog razloga neophodno je koristiti bušilicu sa malim brojem obrtaja a velikim brojem udaraca. Ovu vrstu bušilica nazivamo Hilti iako nekad može biti drugih marki. Prvi modeli bili su izuzetno teški i veliki dok su se vremenom smanjivali i nazvani udarnim čekićima. Povoljna cena na tržištu pruža mogućnost kupovine i korišćenja svim kućnim majstorima. Mogu se naći čak i minijaturni modeli koji imaju manje od hiljadu obrtaja. Ono što svakako može zadovoljiti sve Vaše potrebe jeste bušilica jačine 500 W i manja šrafilica koju smo pomenuli. Uz pomoć ove dve vrste bušilica moći ćete da izbušite apsolutno sve što Vam je potrebno, a i burgije će Vam dugo trajati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *