Blog

Bušenje rupe za tipl

Želite da pričvrstite nešto za zid a oni su pri tom potpuno šuplji jer su u pitanju gipsani zidovi ili šuplji blokovi. Pitate se kako je to najbolje uraditi?

Najčešći slučaj u pričvršćivanju raznih elemenata na zid je korišćenje običnih pvc tiplova ili vijaka. Ovo ponekad mogu biti samo bezuspešni pokušaji ukoliko želite da okačite nešto glomazno i teško a pri tom su zidovi lošeg kvaliteta. Sa običnim tiplovima ne može se obezbediti sigurno i pravilno pričvršćivanje. Da bi postupak bio maksimalno pravilno obavljen i na prvom mestu bezbedan moraju se koristiti takozvani gužvajući tiplovi sa ili bez ruba. Ova vrsta tiplova je specifična po tome što vijak uz pomoć navoja drži sam vrh tipla i gužva ga prilikom čega dolazi do otpora sa unutrašnje strane šupljine. Time je osiguran položaj tipla i vijka i ne mogu se izvući iz zida.

Kada se koriste tiplovi:

Bušenje rupa i postavljanje tiplova često je vezano za kuhinje i kupatila. Bušenje zidnih pločica i postavljanje tiplova u ovom slučaju treba izvesti dosta pažljivo jer nije isto kad se rupa buši i tipl postavlja preko pločica i kada se buši običan goli zid. S obzirom da su keramičke pločice sa jako tvrdom površinskom glazurom ukoliko bi se rupe bušile korišćenjem udarnog čekića sigurno bi došlo do lomljenja keramičkih pločica. Uz sve to glatka površina je idealna za klizanje burgije. Iz tog razloga je neophodno obezbeđivanje ležišta burgije u toku bušenja. Jedno od rešenja u ovom slučaju je korišćenje već postojećeg alata ili specijalnih burgija kojima se probija glazura. Kako biste izbegli bilo kakvo oštećenje možete uz pomoć (kirnera) zaoštrenog metalnog vrha i laganim udarcem čekića obeležiti tačku bušenja i skinuti sloj glazure. Postoji i drugi način kako da se izbegne lomljenje pločica, a to je da se na mestu bušenja zalepi selotejp ili izolir traka koja će sprečiti klizanje burgije i držati je usmerenoj na tačku bušenja.

Tačke bušenja moraju se obeležiti na izolir traci, ili u slučaju lepljenja providnog selotejpa može i na samoj pločici. Pre početka bušenja potrebno je da se na burgiji obeleži dužina tipla i na taj način osigura dovoljna dubina rupe. Početak bušenja podrazumeva izostanak udarnog čekića a nakon probijanja keramičke pločice čekić treba uključiti kako bi se dobila željena dubina rupe. Kada se skine samolepljiva traka vidljive su pravilne ivice. U izbušene rupe treba postaviti tiplove i uz pomoć čekića ili nekog drugog tupog predmeta ih ubaciti unutra. Nakon toga se mogu zašrafiti nosači polica ili nekih drugih elemenata koje ste rešili da okačite.

Osnovne karakteristike tiplova:

Korišćenje plastičnih tiplova preporučuje se za manje ramove i srednja opterećenja. Upotreba tiplova je moguća kod normalnog betona i zidanih zidova (pune cigle i blokova), kako bi se na pravi način pričvrstili garderoberi, garnišne, zidne stalaže, ormari, ogledala, elektroprekidači, umivaonici, metalne šine, profili, table sa znakovima itd. Što se tiče primene kod spoljašnjih područja i prostorima u kojima je prisutna vlaga obavezno se u sklopu tipla mora koristiti vijak od nerđajućeg čelika. Među velikom prednošću smatra se to što se oni mogu montirati kroz elemente i automatski su opteretivi odmah nakon postavljanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *