Blog

Da kupovina skupih uređaja ne bude noćna mora: kako odabrati bojler

Kupovina bojlera ona je vrsta investicije koja značajno utiče na kućni budžet, te ovaj vid izdatka treba brižljivo planirati jer on ujedno znači i ulaganje u uređaj koji bi dugo trebalo da služi Vas i Vašu porodicu.

Naravno, određene stavke biće presudne u odluci za tip i marku bojlera, a kako biste znali šta kupujete, donosimo Vam ispisak koje to elemente bojler mora imati, kao i način da kasnije sa ovim uređajem ostvarujete uštedu.

Kako isplanirati budžet?

Najpre morate dobro isplanirati koliko ste novca spremni da uložite u ovaj uređaj kako Vam se ne bi desili nepredviđeni troškovi.

Ono što bi svakako trebalo da uradite jeste da obavezno gledate nove, nikako polovne bojlere, jer se ovi drugi veoma brzo kvare i još brže postaju neupotrebljivi.

Dobro se raspitajte da li u cenu ulazi i postavljanje i montiranje bojlera, te njegovo donoenje na adresu, jer se dešava da pojedini proizviđači i prodavci to nisu uključili u cenu.

Svakako bi bilo bolje uložiti malo više novca u neki bolji bojler, jer je ova vrsta ona koja bi trebalo da bude dugoročna, a bojler uređaj koji će Vas služiti i u narednim godinama.

Od čega krenuti?

Prilikom izbora, biće najbolje da krenete od zapremine bojlera koja Vam je potrebna. Iako se bojleri zapremine 10 litara veoma brzo ugreju i spremni su za upotrebu, ova kubikaža neće pokriti sve potrebe jedne porodice.

Zato bi trebalo da u slučaju više članova domaćinstva birate bojlere od 50 ili 80 litara, ali tako da realno procenite sve svoje potrebe kako, sa druge strane, ne biste preterali i bez potrebe dogravali vodu.

Istovremeno, pored zapremine, trebalo bi da obratite pažnju i na dimenzije. Iako deluje kao suvišan savet, često se dešava da ljudi ne premere dobro prostor namenjen bojleru ili na njega ne obrate pažnju, te kasnije postoje problemi oko postavljanja.

Pored standardnih dimenzija, možete birati i moderne slim bojlere ili se pak odlučiti za njihove horizontalne varijante, koje se biraju u slučaju manjka prostora i neretko postavljaju u tuš kabine.

Nakon budžeta, dimenzije i zapremina trebalo bi da su Vaša sledeća odluka i stavka prema kojoj ćete doneti izbor.

Garancije i delovi bojlera

Kazan, grejač i termostat najvažniji su delovi bojlera i na njih bi trebalo da dobijete garanciju.

Istovremeno obratite pažnju i da li je proizvođač uz bojler stavio i sigurnosni ventil, jer se nekada dešava da se on ne prodaje zajedno sa bojlerom i da se mora odvojeno kupovati.

Takođe, valjalo bi pogledati i da li je nosač odgovarajući za taj bojler i prostor na koji će bojler biti smešten, a zatim i rezervne delove i mogućnost servisiranja, kako biste unapred rešili sve moguće kvarove nakon isteka garancije.

Isto tako, servis bojlera nikada nemojte raditi sami ili ga prepuštati ljudima koji nisu obučeni za tako nešto, već se obavezno obratite profesionalcima.

Ušteda struje

Sa novim bojlerima lako ćete štedeti struju jer su kod velike većine marki kazani zaista dobro izolovani.

U procesu štednje dosta će Vam pomoći i mesto gde je bojler postavljen: što je bliže česmi, manje će voda putovati kroz cevi i samim tim se manje hladiti, što je ujedno i osnovni način štednje električne energije kada je ovaj uređaj u pitanju.

Svakako, tome treba dodati i izbor tuširanja za svakodnevnu higijenu umesto kupanja u kadi, slavine koje ne cure, zatvaranje vode prilikom pranja zuba i stalno dogrevanje bojlera, umesto njegovog paljenja i gašenja i ponovnog punjenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *