Blog

Da li podno grejanje štedi energiju

U toku same gradnje objekata kako poslovnih tako i stambenih najvažnije je da se dobije kvalitetan i prijatan prostor za život i rad. Jedna od bitnijih ulaganja jeste svakako adekvatna oprema za grejanje i hlađenje određenog prostora. Pre samog definisanja na koji način će se objekat grejati ili hladiti neophodno je da se odredi stepen energetske efikasnosti. O svemu ovome se vodi računa najviše ukoliko se objekat gradi isključivo za lične potrebe, mada i u tom slučaju u nedostatku znanja ili finansijskih sredstava može doći do nepostignutih željenih efekata.

Energetska efikasnost:

Ova vrsta ulaganja je svakako isplativa samim tim što se došlo do značajnih podataka koji govore da usled povećanja temperature od jednog stepena u prostoru dolazi do povećane potrošnje električne energije za oko 6 procenata. Sa podnim niskotemperaturnim grejanjem stvara se prijatniji osećaj (2,3 stepena niže) od onog koji Vam može pružiti radijatorsko ili grejanje nekog drugog tipa. Podaci govore o uštedi energije tj. goriva od 12 – 16 procenata.

Podno grejanje i mnoge predrasude o njemu:

Da li je podno grejanje štetno vodi se pitanje još u vreme kada nije bilo termoregulacionih ventila i kada se voda u podni razvod ubacivala na 60 stepeni C iz kotlova koji su koristili čvrsto gorivo. Zatim se dosta polemiše o podizanju toplog vazduha koje zapravo ne postoji samim tim što je ista temperatura cele površine i nema cirkulisanja vazduha niti podizanja prašine. U prostorima gde je neophodno da se izbegnu i najmanja strujanja vazduha svakako se preporučuju podni sistemi grejanja.

Još jedno u nizu pogrešnih shvatanja je nepovoljan uticaj toplote iz poda na vene u nogama i to ne zbog maksimalne temperature od 27 stepeni C jer su najuobičajene između 23 i 35 stepeni a to je svakako znatno manja temperatura one koja je za vreme letnjeg perioda. Izuzeci mogu biti hodnici ili prolazne prostorije gde je dozvoljena temperatura i do 30 stepeni C. U ovakvim uslovima može se nositi laka i prijatna letnja obuća i samim tim poboljšati zdravlje stopala i stvoriti ugodan osećaj.

Ubacivanje tople vode u podni razvod na maksimalnoj temperaturi od 40 stepeni C doveo je do masovne primene toplotnih pumpi čiji je rad moguć i pri takvim uslovima. Toplotna pumpa za vreme svog najekonomičnijeg režima rada proizvede temperaturu od 42 stepena. Sistemi podnog grejanja koriste najčešće između 26 i 31 stepen temperaturnog opsega izlazne vode iz pumpe. Prostoriji se u tom slučaju obezbeđuju optimalne temperature između 21 i 23 stepena.

Industrijski objekti sa visinom preko 6 metara i podnim sistemima grejanja mogu imati radnu temperaturu od oko 18 stepeni C, sa minimalnim utroškom energije u odnosu na sisteme ubacivanja toplog vazduha gde je visina između 2 i 3 metra. Do potpuno istog efekta dolazi u tržnim centrima, magacinima, holovima ili crkvama.

Projektovanje podnog sistema:

Posebna pažnja treba biti usmerena ka termičkoj izolaciji koju je potrebno ugraditi u podni razvod tj. ispod cevi. Takođe je važan proračun debljine stiropora kod prizemlja ili prostorija gde ispod njih nema grejanja.

Toplotna pumpa:

Toplotna pumpa je ustvari mašina za hlađenje. Kod režima grejanja služi za hlađenje vode ili vazduha u spoljašnjem delu prostora čime dolazi do sakupljanja toplotne energije i prenošenja u unutrašnjost prostora koji se greje. Kod režima hlađenja pumpa služi za hlađenje vode koja cirkuliše u podnom razvodu ili vazduha u prostoru koji se hladi a sakupljena toplotna energija izlazi napolje.

Primena toplotne pumpe u štednji energije i energetskoj efikasnosti najviše se ogleda u prenosu energije iz jednog u drugi prostor a da se pri tom ulaže samo jedna trećina prenosive energije. To ujedno znači da je uz korišćenje niskotemperaturnih geotermalnih energija u prostor koji se greje moguće ubaciti 20 kWh toplotne energije uz utrošak električne energije od 5 kWh koja je potrebna da bi toplotna pumpa mogla da radi. U ovom slučaju dolazi do zagarantovane uštede energije i do 70 procenata.

Najvažnija karakteristika toplotnih pumpi je upravo mogućnost rada u režimima grejanja i hlađenja podjednako. Činjenica je da podni sistem hlađenja prostorija nije naročito dobar samim tim što se hladan vazduh zadržava u donjoj zoni. Pod idealnim sistemima se smatra podno grejanje i hlađenje sa plafona ili zidova. U kombinaciji ova dva sistema reč je o zaista skupoj investiciji. Pojedini korisnici podnog hlađenja isključuju sve neprijatne utiske i posledice i naglašavaju izuzetno prijatne temperature poda. Treba naglasiti da se nikako ne sme preterivati sa hlađenjem kako ne bi došlo do kondenzacije i preporučuje se korišćenje detektora rose koji isključuje hlađenje i pre nego što se postigne zadata temperatura na termostatu.

Adekvatna podloga:

Do najboljih rezultata u podnom grejanju može se doći uz keramičke, mermerne ili betonske podne obloge. Među takođe zahvalnim podlogama spada i uglačani ferobeton. Postavljanje laminata i postavljanje parketa nije naročito preporučljivo mada je moguća i njihova primena. Parketu je najvažnija vlažnost koja treba da bude ispod 10 procenata što se na našem tržištu teže nalazi. Kvalitet i cena bambusovog parketa zadovoljiće sve zahteve i s njim će se svakako izbeći rasušivanje u prvoj sezoni grejanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *