Blog

Dekorativna rasveta

Raznovrsnost stila i savremeni dizajn odlična su kombinacija kada je u pitanju svaki segment u osvetljavanju prostora. Sa najraznovrsnijim funkcionalnim i dekorativnim svetiljkama dolazi do stvaranja prijatnog i prirodnog ambijenta čime se poboljšava sam kvalitet i boravak u Vašem životnom prostoru, kupatilu, radnoj sobi ili terasi i bašti. U širokoj paleti proizvoda kojim se može postići adekvatno osvetljenje konstantno se radi na razvijanju najnovijih trendova savremenog ili tradicionalnog dizajna, sa unutrašnjom ili spoljašnjom primenom.

U samom dizajnu istaknute su mogućnosti različitih izvora svetlosti od halogene do kompakt fluo sijalice kao i energetsko efikasne LED rasvete. Proizvodnja svetiljki zahteva stroga pravila u kontroli kvaliteta kao i vrhunske sirovine poput aluminijuma, nerđajućeg čelika i polimera.

Sa dekorativnom rasvetom može se personalizovati svoje okruženje uz primenu najnovijih trendova i širokoj paleti proizvoda koji se mogu naći na našem tržištu a imaju moderan dizajn i stvaraju izuzetno prijatan ambijent i atmosferu.

Dizajniranje raznih svetiljki može biti veoma inspirativno, od jednostavnog stila, raznovrsnog, stilski oblikovanog do veoma modernog. U čistom i osvežavajućom svetlu sa čitavom paletom LED sijalica stvaraju se prijatni i prirodni osećaji i mogu služiti u razne svrhe.

LED rasveta:

Sa ovom vrstom osvetljenja pokrenuta je najveća revolucija u tehnologiji ove oblasti čak od vremena postanka prve sijalice koja je imala užarena vlakna i konstantnim inovacijama i progresom LED tehnologije. Ne treba da Vas iznenadi činjenica koja govori u prilog izuzetne popularnosti i zastupljenosti LED osvetljenja s obzirom na izraženu energetsku efikasnost i dugotrajnost u poređenju sa ostalim konvencionalnim izvorima svetlosti. U poslednje vreme naročito je došlo do poboljšanja isijavanja LED-a što u samoj primeni automatski otvara razne mogućnosti. LED rasveta je idealna za primenu u raznovrsnoj kućnoj primeni, pa čak i arhitektonskom osvetljenju poput osvetljavanja hodnika, unutrašnjeg spotlight osvetljenja ili ambijentalnog gde su teško dostupna mesta što zahteva dugotrajniju sijalicu.

Sa LED osvetljenjem rezultati su sledeći:

• Izražen kvalitet i dugotrajnost sa izmerenim vekom trajanja preko 20 hiljada sati odnosno 20 godina uz normalnu upotrebu.

• Kod LED sijalica nema krtih vlakana ni stakla što ih čini znatno otpornijim na razna mehanička oštećenja.

• Imaju visoku energetsku efikasnost i potreban im je samo mali deo potrošnje konvencionalne sijalice. Izrazito su ekonomične samim tim što za dosta sjajniju svetlost iziskuju minimalnu potrošnju energije.

• Veoma su sigurne jer koriste bezbedne niske napone pri radu čime dolazi do znatnog poboljšanja bezbednosti i smanjenja troškova.

• Pri radu dolazi do stvaranja izuzetno malo toplote što dodatno govori o bezbednom korišćenju.

Neke od vrsta dekorativne rasvete:

U jednoj od inostranih proizvodnji došlo je do pojave potpuno novog proizvoda a to su lampe koje podsećaju na sunđer. Reč je o kreacijama za čiju se inspiraciju koristilo more. U ručnoj izradi ovih kugli upotrebljena je glina gde do probijanja svetlosti dolazi kroz njene pore.Sa ovakvom vrstom rasvete stvara se apsolutno prijatna i donekle bajkovita atmosfera. S obzirom da se ne radi o jakom osvetljenju pogodne prostorije u kojima se može postaviti su spavaće ili dnevne sobe ili čak bašte i predstavljaju tople izvore svetlosti za ugodne osećaje i odličan su ukras svakog prostora.

Druga takođe zanimljiva kreacija su unikatne drvene lampe. Ovo je jedno od zanimljivih vrsta osvetljenja u čijoj je izradi korišćena hrastovina. Pod osnovnim izvorom svetlosti ne spada samo sijalica već i sastavni delovi odnosno oblici ovih lampi sa mašinski preciznim izrađenim drvetom i ručnoj završnoj obradi. U strukturi hrasta u ovom slučaju ističe se prirodna boja i crni lak. Sa šarenim kablovima stvara se posebna fantazija kao i mogućnost odabira preko 10 boja čime je olakšano uklapanje u sam enterijer kao i stvaranje sopstvene kompozicije.

Dekorativna rasveta u dečijim sobama:

Unošenje svetlosti kao i ulepšavanje dekora svakog dečijeg prostora može se postići na razne načine. Postoje najrazličitiji oblici, veličine i dizajn dekorativnih lampi koje su apsolutno moderne i zabavne. U dečijoj sobi je prvenstveno potrebno glavno i kvalitetno osvetljenje a zatim i nežno osvetljenje kako može pružiti neka od lampi.

Pri uređenju dečijih soba treba se pridržavati teme, odnosno nekih specifičnih stvari koje oni vole ili je reč o crtanim junacima koje prosto obožavaju. Pored posteljine, zavesa ili tepiha sa raznim motivima prostor je potrebno upotpuniti i podnom ili stonom lampom sa raznim ukrasima.

Šta je najvažnije prilikom postavljanja lampi:

Prvo i osnovno pravilo je da materijal i dizajn svake lampe mora biti potpuno uklopljen u celokupan enterijer. Nakon ovih ispunjenih uslova treba planirati tačan raspored odnosno položaj svake lampe kao i jačine svetlosti.

Hodnik je najbolje opremiti zidnim lampama sa jasnom jačinom svetlosti. U kupatilu je neophodno i gotovo obavezno osvetljenje sa plafona i dodatna rasveta u predelu ogledala. U spavaćim sobama pored zidne ili stone lampe potrebna je i dodatna lampa na uzglavlju. Kako biste mogli neometano da funkcionišete u kuhinji potrebno je prvensteno odgovarajuće osvetljenje pod visećim elementima. Ukoliko lampe postavite visoko iznad kuhinje one će samo praviti jako lošu senku na radnoj površini. U trpezariji je potrebno osvetljenje iznad stola dok je u dnevnom boravku proizvoljno kao i sama jačina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *