Blog

Dekorativni kamen

Oblaganje zidova kamenom u vizuelnom smislu može obogatiti prostor dok u dekorativnom smislu varira od minimalizma i jednostavnog stila do stvaranja potpune raskoši. Upotreba kamena u konačnoj obradi zavisi od završnih efekata a na njih utiču sopstveni ukus, potrebe i finansijske mogućnosti.

Primena dekorativnog kamena uz efekte prirodnog, najzastupljenija je u enterijeru i eksterijeru. U njegovoj izradi koristi se beli cement i EPS kuglice koje mu pružaju znatno manju težinu u poređenju sa prirodnim kamenom i sličnim proizvodima. Ukoliko se koristi kvalitetan lepak sa cementnom bazom može se instalirati na razne vrste betona, ciglu, karton, coklu i dr. Mala težina dekorativnog kamena pruža mogućnost postavljanja na zgrade kao i zidove koji imaju demit stiropor izolaciju. Sa redovnim oblikom ploča omogućena je brza i jednostavna instalacija a ujedno i smanjeni troškovi. S obzirom na tačne dimenzije komada sastavi su gotovo neprimetni. Sečenje elemenata je jednostavno a ukoliko je potrebno u ovu svrhu može se koristiti fleks aparat.

Dekorativni kamen može se svrstati u najbolju alternativu i najpribližniji efekat koji može pružiti u poređenju sa prirodnim kamenom ali je montaža i transport i dalje veliki problem. Sa dekorativnim veštačkim kamenom ispunjeni su svi zahttevi 21. veka a tiču se estetskog momenta i najraznovrsnije primene.

Ideje za postavljanje dekorativnog kamena:

Dekorativne cigle ili dekorativni kamen kojim se oblažu zidovi kuhinje mogu pružiti poseban rustični izgled i šarm ove prostorije. U igri raznovrsnih tekstura i boja kuhinja će zasigurno postati zanimljivija, prirodnija i toplija.

U nekim prostorijama dekorativni kamen ili cigla se savršeno uklapaju. Tako se recimo savetuje oblaganje kamenom jedan zid u kuhinji kako bi se na njega bacio poseban akcenat. Za postizanje potpunog učinka najbolje da izabrani zid ima minimalno detalja i nameštaja. Ukoliko na zid obložen dekorativnim kamenom postavite police, budite sigurni da će predstavljati predivnu pozadinu. Oblaganje šanka ili stubova kuhinje još jedan je od odličnih načina primene ovog materijala.

U isticanju rustičnog i tradicionalnog izgleda kuhinje akcenat ne treba biti stavljen samo na određeni zid ili deo kuhinje već se ovaj postupak može primeniti na kompletnu zidnu površinu. U slučaju da želite oblaganje i plafona dekorativnim kamenom, do originalnog rustičnog tj. seoskog izgleda kuhinje možete doći u kombinaciji sa drvenim gredama.

Efekat dekorativnih kamenih obloga ne mora biti samo u cilju stvaranja rustike već je prisutan i u moderno dekorisanim prostorijama tj. kuhinjama gde je akcenat na kombinacijama sa metalnim i drvenim predmetima. Ove kombinacije proizvode kuhinje industrijskog izgleda i adekvatna rasveta je obavezna.

Veličina kamenih obloga je od velike važnosti. U modernim kuhinjama odlično će se uklopiti sitniji kameni delovi sa ujednačenim dimenzijama dok se za rustične uglavnom vezuju veće kamene obloge u toskanskom stilu.

Na koji način se ugrađuje dekorativni kamen:

U pripremi podloge i samom postavljanju dekorativnog kamena ne postoji ništa preterano komplikovano i zahtevno, potrebno je samo pridržavanje pojedinih pravila:

• Svaki građevinski materijal zahteva stručnu i preciznu ugradnju od čega zavisi i lepota samog proizvoda. U postavljanju i tehnici fugovanja potrebno je znanje i iskustvo.

• Postavljanje rustičnog kamena zahteva određenu konstrukciju kao i odgovarajući lepak.

• Da bi se kamen pravilno postavio potrebno je obezbediti čvrstu i stabilnu podlogu koja nema cementnu skramicu, prljavštinu, ulje, masnoću ili čestice i ostatke nekog drugog materijala.

Ukoliko je potrebna popravka podloge kao i eliminisanje rupa i drugih nepravilnosti nephodno je koristiti prikladan materijal. I najmanje čestice betona ili cementne skramice moraju biti uklonjene pre nego što se započne ugradnja dekorativnog kamena. Starost cementne podloge mora biti minimum 28 dana.

• Za lagane konstrukcije moraju se ugraditi stakleno – tekstilna mrežica koja se utapa u sloj lepka. Za nanošenje lepka potrebna je potpuno suva podloga a mrežica ukoliko se postavlja mora biti potpuno prekrivena. Da bi kamen mogao što bolje da prijanja, osušena podloga može se premazati specijalnom podlogom. Kod spoljašnjih radova preporučuje se korišćenje fleksibilnog lepka. Ukoliko je reč o ravnim površinama, kamen se postavlja odozdo i potrebno je da se podupre kako se ne bi javljalo klizanje po podlozi. Ugradnja spoljašnjih ugaonih elemenata se radi prva, pa se zatim nastavlja sa ravnim pločama.

• Kada se kamenom vrši oblaganje fasada, na njenim otvorima neophodna je ugradnja dekorativnih profila kojima će se odvojiti kamene obloge od samih otvora i stvoriti još bolji estetski efekat. Za ovaj postupak koriste se profili od stiropora u raznim širinama.

• Za fugovanje dekorativnh kamenih ploča potrebna je smesa lepka, cementa i peska. Za pravljenje ove smese potrebna je čista posuda i električni mikser koji će malim brojem obrtaja stvoriti homogenu smesu koja nema grudvice. Fugovanje se vrši 24 časa nakon što se postave dekorativne ploče.

• Kada se završi sa postavljanjem i fugovanjem, površine treba dobro očetkati ili oprati čistom vodom.

• Dodatna zaštita u vidu premaza može izmeniti boju dekorativnog kamena ili stvoriti žute delove pa se iz tog razloga savetuje isprobavanje na manjoj površini. Za nanošenje dodatnog zaštitnog sloja treba sačekati minimum 20 – ak dana nakon postavljanja dekorativnog kamena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *