Blog

Dobro iskorišćen tavanski prostor

Uređenje tavanskih prostora zahteva posebnu pažnju, pre svega kako bi prostor bio što funkcionalniji i što bolje opremljen. Postoje mnogi detalji koji utiču na adekvatno opremanje ovakvih prostora.

• Pozicija stepeništa u ovom slučaju mora biti pravilno odabrana, naročito ukoliko je donji deo nivoa jako skučen.

• S obzirom da je prirodna svetlost zapravo osnovna odlika svakog životnog prostora, kod potkrovlja se to postiže uz pomoć krovnih prozora i upravo oni pružaju najlakši način da se u ovakvim prostorima dovede dovoljno prirodnog osvetljenja i svežeg vazduha. Količina, veličina kao i raspored prozora zavisi prvenstveno od namene prostorije a zatim i potrebe za svetlošću. Pravilna ugradnja krovnih prozora zahteva određenu visinu na šta se mora obratiti posebna pažnja, kako bi se omogućilo njihovo što jednostavnije otvaranje , zatvaranje kao i održavanje. Sigurnosnim delom koji mora imati svaki krovni prozor moguće je njegovo fiksiranje u željenom položaju.

• Prilikom same izgradnje potkrovlja jedan od najvažnijih faktora za udobnost i kvalitet ovog prostora jeste postaviti odgovarajuću toplotnu izolaciju. Pored toga što će Vas u hladnim zimskim danima zaštititi od hladnoće, sa optimalnom toplotnom izolacijom uživaćete u ugodnoj klimi i u letnjem periodu, kada su jako visoke temperature. Sa odabirom kvalitetne toplotne izolacije (pravilnom debljinom od 30 cm), svakako ste se odlučili za isplativu investiciju sa odmah vidljivim rezultatima. Na taj način se troškovi grejanja smanjuju za ceo život.

• Za izolaciju se preporučuje korišćenje mineralne vune i to iz više razloga. Prvenstveno jer se radi o prirodnom materijalu, izuzetno laganom koji se na najjednostavniji način može skladištiti, transportovati a zatim i dopremiti do uzanih tavanskih prostora.

Svaki tavanski prostor odnosno potkrovlje smatra se najpopularnijim, a u estetskom smislu i najprivlačnijim prostorom, potkrovlje je izolovano od buke i pruža maksimalnu privatnost. Može biti u ulozi veoma kvalitetnog stambenog pa čak i poslovnog prostora. Suvom gradnjom se na najbolji i najjeftiniji način može izvršiti kompletno uređenje i pri tom nema unošenja dodatne vlage što pruža mogućnost useljenja odmah nakon opremanja prostora.

Korišćenjem gips kartonskih ploča koje imaju malu masu smanjuje se pritisak na krovnu konstrukciju i samim tim je cela gradnja veoma pristupačna. Uz pomoć ovih ploča se oblažu vidljive kose površine krova, a standardnim sistemom mogu se izraditi i pregradni zidovi. Ono što svakako treba napomenuti je da vatrootporne ploče koje ne zahtevaju posebne konstrukcijske zahvate, ispuniće sve protiv – požarne zahteve.

Nakon svih građevinskih, molersko farbarskih,električarskih i drugih neophodnih radova, sledi ona najinteresantnija faza kada prostor treba opremiti odgovarajućim elementima odnosno nameštajem.

Na koji način najbolje organizovati mali prostor:

Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da Vam se životni prostor učini malim ma koliki da je on zaista. Tada se obično pitate kako da na pravi način rasporedite i smestite sve ono što je potrebno Vama i ukućanima. Kako zapravo na najbolji način iskoristiti svaki kutak recimo kuhinje ili kupatila kao jedne od najkritičnijih prostorija za organizaciju? Postoje mnogi oprobani trikovi koji će Vam sigurno pomoći da na pravi način iskoristite kompletan stambeni prostor.

• U kuhinji vam od velike pomoći mogu biti elementi koji imaju dvostruku ulogu. Stvaranje dodatnog prostora za razno posuđe i mnoge druge predmete može Vam pružiti jednostavno ubacivanje polica u već postojeće elemente kuhinje npr. u prostor pod sudoperom koji je najčešće neiskorišćen ili ispod radne ploče. Najvažnije je da veličina bude odgovarajuća tj. prilagođena predmetima koje želite da skladištite (od raznih flaša do elektronskih uređaja).

• U prostoru pod stepeništem koji se uglavnom zanemari ili ne iskoristi u potpunosti, savršeno možete smestiti usisivač, metle, krpe pa čak i kutije sa posuđem i escajgom koje ne koristite svakodnevno.

• Svaki slobodan kutak kuhinje najbolje se može iskoristiti za vitrine ili plakare i ma koliko plitke fioke bile u njima uvek možete smestiti i one najsitnije detalje koje bi u suprotnom zauzele radni prostor.

• U malom kupatilu svakako treba primeniti mnoge korisne savete i ideje kako bi se smestila kompletna lična higijena i ostala neophodna kozmetika. Kačenjem ukrasne letve na kojima se nalaze kukice uštedeli ste na prostoru jer na njima možete kačiti od peškira,odeće do raznih drugih stvari.

• Adekvatno uređen hodnik biće vam od velike koristi. Za dobijanje specifičnog i multifunkcionalnog prostora potreban Vam je prvenstveno odgovarajući plakar za obuću, kukice za kačenje jakni , kaputa i sl. i po neka fioka u kojoj možete odložiti zimske odevne predmete kao što su šalovi,kape, rukavice itd.

• Spavaće ili dečije sobe kao i dnevne boravke najbolje je upotpuniti nameštajem po meri. Ovo je još jedna od prednosti kako da potkrovlja odnosno sve one kosine i nepristupačne delove doma ipak iskoristite što bolje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *