Blog

Dobro rešenje za veliku ostavu

S početkom jeseni se polako kreće sa pripremanjem zimnice. Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja je gde odložiti i čuvati sve te teglice, flaše i ostalo. Za čuvanje zimnice najbolje je imati ostavu, a neretko se dešava da se ona odlaže na terasama ili nekim drugim delovima kuće ili stana gde je to moguće. Ukoliko u svom domu imate ostavu, veoma je važno da ona bude adekvatno opremljena kako bi sva pažljivo pripremljena hrana bila na odgovarajućem mestu i lepo složena. Ako u Vašoj kući ili stanu nemate ovakvu prostoriju, uz minimalan trud i organizaciju može se obezbediti dovoljan prostor koji bi služio u tu namenu. Recimo nekoliko polica ugrađenih u zid sa jednostavnim klasičnim vratima i dubinom od nekih 20 santimetara bilo bi sasvim dovoljno.

Dobro organizovan prostor u ostavi:

O koliko god većem ili manjem prostoru da je reč najvažnije je njegova funkcionalnost i pravilan raspored. Tako recimo posebna pažnja treba biti usmerena na dimenzionisanje visina polica. Na donjim policama najbolje je smestiti kabastije predmete kao što su korpe i visoke flaše, dok se srednji deo polica može iskoristiti i upotpuniti malim flašama i teglama. Na gornjim policama treba odložiti najlakše predmete koji se mogu složiti jedan preko drugog i zbog toga je dobro u ovom delu imati police veće visine. Jednaka međusobna rastojanja između polica se nikako ne preporučuju jer će dovesti do previše praznina i neiskorišćenog prostora.

Najvažnije je maksimalno iskorišćavanje svakog kutka ostave, naročito po ćoškovima na nepravilno oblikovanim zidovima i sl. Uz pomoć stručnog lica i polica izrađenih po meri možete biti sigurni u funkcionalnost i maksimalnu iskorišćenost datog prostora. Razne mogućnosti u vidu ormarića, pregrada, fioka, polica i vratanca po meri mogu samo dodatno olakšati opremanje ostave.

Svaki element na svom mestu uz dekoraciju i ostale detalje:

I pored toga što je uglavnom reč o mračnim, poluhladnim mestima i minimalnim brojem kvadrata ostava je u većini slučajeva napunjena pa čak i pretrpana ogromnim brojem stvari i predmeta. Ukoliko nema dovoljno svetlosti a konstantno su niske temperature u njoj vrlo je moguća pojava vlage i buđi.

Bez obzira što ova prostorija nije na oku skoro nikome osim Vas samih koji u nju ulazite ne treba se voditi mišlju da je izgled i raspored u njoj apsolutno nebitan. Ne radi se samo o mračnom mestu u kojem se dobro očuva sva pripremljena zimnica i ostala hrana koja se u njoj drži pa je nebitno gde i šta u nju spustite, već ipak treba što zbog esteskog tako i funkcionalnog smisla ovu prostoriju adekvatno urediti.

 

Sa pregledno poređanom hranom, teglama i flašama vrlo jednostavno i brzo ćete pronaći sve što Vam je u tom trenutku potrebno. Da bi ostava bila što preglednija potrebna je i adekvatna rasveta. S obzirom da u ostavi nema dovoljno prirodne svetlosti, za farbanje polica i zidova u njoj preporučuju se svetlije boje i nijanse. Najpogodnije je korišćenje bele, svetlozelene ili žute boje.

U opremanju ostave najvažniji je dovoljan broj polica kao i njihovo pravilno uklapanje, zatim pregrade i fioke u cilju što jednostavnijeg pronalaženja, uzimanja i vraćanja hrane i ostalih predmeta. I u jednom kvadratnom metru može se postići dobar raspored i dobro složiti svi elementi.

Na najmanje pristupačnim mestima i policama u ostavi najbolje je odložiti sve ono što ne koristite često kao recimo određeno posuđe za specijalne prilike i sl. Svaka tegla ili flaša u kojoj je zimnica treba biti smeštena tako da je pristupačna a veoma korisno može biti u grupisanje slatkih i slanih proizvoda. Svaka tegla ili flaša trebalo bi da ima nalepnicu, odnosno etiketu kako bi se tačno znao njen sadržaj.

Prazna ambalaža nikako ne sme biti ostavljena sa ostacima voća i povrća jer će se pojaviti buđ i neprijatni mirisi. Najbolje je nakon svake ispražnjene posude dobro je oprati, osušiti i ostaviti za ponovnu upotrebu kad za to dođe vreme. Ujedno ste sebi uštedeli mnogo vremena koje se izgubi u pranju i sušenju gomile flaša i tegli odjednom. Treba uvek imati rezervne čepove, poklopce, gumice i folije i držati ih na jednom mestu, što dodatno olakšava pripremanje zimnice i njeno odlaganje.

Vaša kreativnost i u ovom slučaju može doći do izražaja pa tako u ostavi možete oslikati razne motive povrća i voća ili na pojedinim mestima zakačiti voćkice od gline ili drveta. Određena vrsta povrća ili voća može biti zakačena upravo u delu gde su proizvodi od tog ploda.

Da li je u pitanju mala ili velika ostava u njenom uređenju nisu potrebna velika materijalna ulaganja kao ni previše vremena. Važno je na prvom mestu osmišljavanje odgovarajućeg rasporeda kako bi se pre svega vi dobro snalazili u njemu a i iskoristili ga na pravi način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *