Blog

Dvorišna rasveta

U osvetljavanju dvorišta i terasa postoji bezbroj načina, ali je neophodno doći do odgovarajućeg za svaki prostor i onog koji će u potpunosti pružiti ono što ste zamislili. Razvlačenje kablova i nameštanje svetiljki ne spada u zahtevne poslove, ali svakako bi trebalo da budu inspirativni i treba imati ideju i smisao.

Postavljanje svake svetiljke ili visećeg lampiona zahteva obraćanje pažnje na nameštaj ukoliko ga imate u dvorištu kao i njegovu namenu. Za prijatno večernje druženje jedno od rešenja mogu biti podne lampe ili visilice sa prigušenim svetlom usmerenim ka stolu. Prijatno okupljanje u Vašem vrtu mogu upotpuniti razne lampe bilo da je reč o zidnim ili stonim, na baterije, struju ili se pune solarnom energijom. Solarne lampe su odlične za obasjavanje staza u dvorištu. Imaju snagu dovoljnu koliko da naglase putanju. Pored staza svako bitno mesto u dvorištu može se ukrasiti raznim detaljima, naglasiti i osvetliti uz pomoć manje ili više uočljive spoljašnje rasvete. Budite sigurni da će bilo koja vrsta osvetljenja kvalitetno raspoređena i postavljena, u svakom smislu ulepšati izgled svake terase ili dvorišta.

Snažan utisak koji ostavlja rasveta u dvorištu:

Sa dobro postavljenom rasvetom možete apsolutno uživati u okolini, cveću, drveću i biljkama koji se nalaze u okolini. Jedno od najvažnijih pravila kada je u pitanju uređenje dvorišta i njegovo osvetljavanje je zapravo isticanje i vidljivost fokalnih tačaka. Sa ciljano postavljenim osvetljenjem može se povećati sigurnost ulaza i kompletnog dvorišta. Adekvatna rasveta je naročito korisna u potencijlano opasnim područjima i mestima gde su nagle promene visine, kod prepreka, trnovitog ili niskog rastinja, ograda i dr.
Uz osvetljenu okućnicu nema tamnih i prikrivenih područja što je svakako korisno kako bi se odmah uočili potencijalni uljezi. Pored toga uz idilično spoljašnje okruženje možete na pravi način dočekati i ugostiti prijatelje ili se družiti sa porodicom. Vrednost kompletne kuće i okoline se može uvećati sa lepo osvetljenim pejzažom, instaliranim na profesionalan način.

Adekvatna rasveta u kombinaciji sa zelenim površinama:

Za prijatan osećaj u dvorištu potrebno je korišćenje osnovnih i dekorativnih lampi čime će dvorišna atmosfera biti na najvišem nivou. U osvetljenju i projektovanju većine prostora potrebno je ispratiti funkcionalan i estetski aspekt. Isti slučaj je i sa zelenim površinama. Osnovna rasveta služi da se naglase posebna mesta kao što su koridori, pristupne staze do objekata, stepenište, letnjikovci, prostori na kojima se nalazi roštilj, česma i sl.

Postoji nekoliko rešenja i to: postavljanje stubova koji se mogu naći u raznim dimenzijama i oblicima, malih prizemnih svetiljki sa efektom usmerenim ka zemlji ili diskretnim ugradnim svetiljkama sa tačkastim pozicioniranjem što dodatno ističe dužinu staze i sl.

Odgovarajuća boja rasvete:

U dekorativnom segmentu osvetljavanja vrtova i dvorišta sve je mnogo zanimljivije jer je pre svega kreativno i pruža mogućnost odabira raznih detalja i boja što zavisi od samog ambijenta. S obzirom da je najveća dominacija u svakom dvorištu zelenih nijansi ili sivih tonova, poput boje lista masline, sa hladno belom bojom rasvete može se izvući dominatnost samog drveta. Kod svetlijih nijansi zelene i isticanja osvetljene biljke savetuju se topli žuti tonovi.

Savremena arhitektura i dizajn sve više stavlja akcenat na interesantnu dinamičnu svetlost i promenu boja koja je veoma zastupljena kada je u pitanju dekorativno osvetljenje. Ostali elementi u dvorištu i njihovo osvetljenje treba biti povezani sa materijalima od kojih su najzastupljeniji obrađeno drvo, kamen, cigla ili mermer.

Jedan od idealnih rešenja je postavljanje ugradnih svetiljki u podu koje imaju pokretnu optiku i mogu se usmeriti u raznim pravcima. Za naglašavanje pojedinih detalja najbolji su usku snopovi ili širokosnopna optika koja može odlično naglasiti zidove. Jedna od najmodernijih i najinteresantnijih vrsta svetiljki koje spadaju u svetlotehničku inovaciju su one koje nemaju kablove i mogu se po potrebi pomerati. One su opremljenje baterijom koja služi za napajanje sijalice i moge se postaviti uz bazen, ležaljku, sto i na svakom drugom mestu u dvorištu gde je potrebno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *