Blog

Električne instalacije

Među bitnim delovima gradnje svakako spadaju postavljanja električnih instalacija i kompletni elektroinstalaterski radovi koji su u istoj meri važni i pri adaptaciji kao i renoviranju bilo kog prostora. Ono što je svakako od presudnog značaja je da se radovi izvode na što stručniji odnosno profesionalniji način. Svaka eventualna greška može izazvati neželjene posledice. Naročito je važno da izvođenje elektroinstalaterskih radova bude profesionalno, kako ne bi došlo do pregorevanja i pojave požara što svakako vodi u dodatne radove i troškove.

Da bi se postavile električne instalacije neophodni su određeni elektroinstalaterski radovi. U kompletnim adaptacijama stambenih ili poslovnih prostora najbolje je angažovanje jedne firme čija je odgovornost na visokom nivou za sve izvedene radove a kompletna ekipa majstora na jednom mestu. U dobroj koordinaciji među električarimakeramičarima i vodoinstalaterima krije se ključ uspešno završenih svih radova.

Izgradnja ili adaptacija prostora obuhvata sledeće elektroinstalaterske radove:

• Razvođenje električne instalacije, table i ormara.
• Popravku stare instalacije.
• Instalaciju osigurača, sklopki, trafoa, utičnica, prekidača, dozni.
• Ugradnju adekvatnog osvetljenja tj. elemenata rasvete.
• Povezivanje svih uređaja na električnu mrežu (od bojlera, šporeta itd).
• Rešavanje raznih kvarova.

Svi radovi vezani za električne instalacije moraju biti ispraćeni odgovarajućim merama zaštite u cilju sprečavanja neprijatnih situacija ili posledica koje mogu čak i ugroziti naše živote. Pod merama zaštite smatra se:

• Rad sa uređajima koji su prethodno skinuti sa napajanja električnom energijom.
• Isključivanje osigurača uz obavezno upozorenje ostalim ukućanima kako se ne bi dogodilo da ih neko slučajno uključi.
• Pre početka radova obavezno ispitivanje instalacija i napona.
• Posebno oprezno obavljanje električarskih radova na otvorenim ili mokrim mestima.

Pojam električne instalacije:

Reč je o skupu međusobno spojenih niskonaponskih električnih elemenata odnosno opreme koja se nalazi u svakoj prostoriji sa određenom namenom. Izvođenje električnih instalacija povezano je za sve stambene, poslovne i industrijske prostore kao i poljoprivredna dobra, gradilišta i ostale građevinske objekte. U svakoj izvedenoj instalaciji ne sme biti apsolutno nikakve opasnosti po život zbog čega izrada instalacijskog materijala mora pratiti određene propise. Pravilnim izvođenjem instalacija biće sprečena svaka moguća opasnost, životni vek postrojenja će se znatno produžiti, a njihovo održavanje svesti na minimum.

Podela instalacija:

Pored elektroenergetskih instalacija postoje i druge vrste kao što su gromobranske, signalne i telekomunikacione.

Izvođenjem elektroenergetskih instalacija dolazi do napajanja potrošača el. energijom. Cilj gromobranske je da zaštiti ljude i objekte od atmosfersko električnih udara. Sa telekomunikacionim instalacijama omogućen je prenos podataka a pored telefonskih instalacija postoje i instalacije radio i TV sastava, mrežnih sastava i sl. Među signalnim instalacijama spada električno zvono, protivpožarni i protivprovalni signali. U elektroenergetskim i gromobranskim instalacijama koristi se jaka struja dok je kod telekomunikacionih i signalnih dovoljna slaba struja.

Postavljanje savremenih električnih instalacija u poslovnim objektima:

Prilikom projektovanja i izgradnje novog ili adaptacije starog objekta, razvijenom novom tehnologijom pružaju se mnoga idejna rešenja.

Izgradnja poslovne zgrade je mnogo više od napornog rada, jer kompletan proces prate ogromni tehnički i finansijski zahtevi koji se konstantno uvećavaju. Postavljanje električne instalacije pre svega treba da bude maksimalno pouzdano. Veoma je važno da se sistemi mogu nadgraditi kao i da zadovolje sve kriterijume koji se odnose na energetsku efikasnost. U širokom asortimanu proizvoda koji se mogu naći na našem tržištu nude se razna rešenja kao i kombinacije različitih instalacionih sistema čime će se pri opremanju prostora ispuniti svaka zamisao.

Jedan od sistema je ugradnja panik rasvete, koja se automatski uključuje pri nestanku napajanja. Sa ovom vrstom rasvete na vrlo jasan način obeležava se svaki izlaz i pruža maksimalno efikasna evakuacija osoblja u slučaju opasnosti.

Protivpanična rasveta podrazumeva ugradnju svetiljki i evakuacionih znakova. Evropski standardi i direktive zahtevaju minimalnu osvetljenost podova od jednog luxa po celoj liniji puta za evakuaciju. Postavljanje evakuacionih znakova podrazumeva se uz svaka vrata, stepeništa i na mestima na kojima se menja pravac kretanja pri napuštanju objekta.

U različitim objektima sa različitim zahtevima moguće je postavljanje svetiljki koje imaju autonomiju od 1 do 3 sata. Imajući u vidu da je pooštravanje kriterijuma bezbednosti u konstantnom porastu, uz standardnu panik rasvetu sve je veća ugradnja svetiljki koje imaju autotestiranje i adresibilne sisteme čime je omogućeno u svakom trenutku kontrolisati ispravnost sistema. Sa odgovarajućim adapterima uz adresibilne sisteme moguće je i povezivanje na centralne sisteme za obezbeđivanje objekata. Uz detektore odnosno senzore koji reaguju na pokret i prisustvo pruža Vam se mogućnost znatne uštede električne energije i ne morate razmišljati o beskrajnim hodnicima u modernoj poslovnoj zgradi i gomili sijalica koje konstantno crpe ogromne količine energije. Ukoliko se izvrši pravilna raspodela ovih detektora pored uštede u potrošnji električne energije ceo objekat će biti u energetskom smislu još efikasniji.

U moderno poslovnim prostorima zahteva se pre svega maksimalna fleksibilnost, svaka firma koja koristi određeni poslovni prostor svojim zaposlenima želi da pruži sve pogodnosti, između ostalog i da je svaka potrebna instalacija u potpunosti pristupačna. Još jedna od važnih stavki je i jednostavna reorganizacija prostora ili proširenje. Tako na primer od izuzetne važnosti je imati maksimalno prilagodljiv kancelarijski nameštaj sa mogućnošću pomeranja. Nameštaj je lako pomeriti, ali utičnice i ostale prekidače nije. U modernoj instalaciji rešenje je u parapetnim razvodima i podnim kutijama u kojima su smeštene sve potrebne energetske i komunikacione utičnice. Ukoliko je nemoguće postaviti parapetne razvode jedno od rešenja može biti postavljanje instalacionih i mini stubova. U nagloj ekspanziji telekomunikacija i njihovih servisa došlo je do pojave naprednih sistema kabliranja i korišćenje odgovarajućih komunikacionih utičnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *