Blog

Farbanje TA peći

Gotovo pred svaku grejnu sezonu postavlja se pitanje koji je najekonomičniji i najbolji vid grejanja za Vaš dom. Kada se uporedi grejanje na drva, ugalj ili električnu energiju dolazi se do zaključka da je ponovo isplativo grejati se na struju. U ovom slučaju ne misli se na gotovo bilo koji uređaj, već na dobru staru TA peć.

Priprema TA peći za rad:

Pred grejnu sezonu veoma je važno pripremiti je za rad. Prilikom reparacije možete je i prefarbati u boju koju želite i dati joj potpuno novi izgled. Kompletno servisiranje i priprema peći za rad obuhvata zamenu grejača, termostata, zidnog termostata, ventilatora ili strujnog kabla. U redovnom servisu vrši se provera instalacije, čiste vazdušni kanali, vrši dezinfekcija, čiste ventilatori i na ovaj način osigurava što pravilniji rad i čist vazduh u prostoru koji se greje.

Za popravku i servisiranje TA peći treba angažovati električara. Ove i slične poslove ne treba obavljati na sopstvenu ruku izuzev ako niste stručni i imate znanje i iskustvo. Na taj način ćete svakako izbeći neželjene posledice i eventualnu štetu. Svaki profesionalni majstor će Vam na najbrži i najbolji mogući način otkloniti svaki kvar i rešiti bilo koji problem uz adekvatan alat, rezervne delove i svu potrebnu opremu.

Vaša TA peć mora biti ispravna i pre nego počne zima. Među vrstama TA peći nalaze se Elind, Cer, Magnohrom, AEG i druge. Svaka intervencija majstora kao i zamena delova treba da bude pokrivena garancijom.

Održavanje TA peći:
Kada se pre svake grejne sezone detaljno pregleda peć i otklone svi eventualni nedostaci ili kvarovi možete biti mirni i spokojni da će Vas ona na najbolji način grejati tokom svih hladnih dana. Pored redovnog godišnjeg servisa i zamene instalacija, grejača, ventilatora i izduvnih kanala vrlo često se postavlja pitanje kako peć održavati spolja. Vremenom se dešava da boja izbledi ili se oguli, na nekim mestima pocrni što svakako nije dobro u estetskom smislu. Ona se prilikom servisiranja svakako rasklapa pa se ova situacija može iskoristiti da se spoljne stranice peći još lakše i bolje ofarbaju. U svakoj prodavnici materijala za farbanje možete naći specijalne boje kojim se može prefarbati TA peć. One su specifične po tome što imaju izuzetnu otpornost na visoke temperature a možete birati više boja i nijansi. Ukoliko se peć ne rasklapa i farba na licu mesta u prostoriji u kojoj se nalazi veoma je važno da se postave novine ili kartoni kako farba ne bi dospela na pod.

Najčešće popravke:
Kod TA peći najčešći problemi mogu se javiti kod ventilatora. U samom postupku popravke ventilatora sve je jednostavno uz minimalan napor. Prvo što treba obaviti je skinuti gumu sa njega i očistiti biksnu sa gume. Nakon toga sledi premazivanje mašinskim uljem pa zatim demontaža i čišćenje turbine. Ovim postupkom se ujedno pregleda motor i za to je potreban probni kabal. Kada se povežu kontakt motora i kabal uključuje se struja.Ukoliko dolazi do blagog okretanja motora problem je rešen. U suprotnom problem treba tražiti u ležajevima motora ili samim namotajima koji pregore, a proveru je lako izvršiti uz pomoć univera. Ležajeve motora je potrebno podmazati, ukoliko ni to ne pomogne mora se kupiti i zameniti nov motor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *