Blog

Fasade

Šta je zapravo fasada?

Reč je o termo oblozi za kuću gde su osnovni elementi u izradi stiropor različite debljine, građevinski lepak i armaturna mrežica sa zaštitom od dekorativnog akrilnog maltera. Sa pravilno urađenom i dizajniranom fasadom dolazi se do stvaranja zanimljivog enterijera a ujedno i ukazuje na kvalitet tehničkih karakteristika koje su ispunjene.

U kvalitetu fasada učestvuju:

• Kvalitetan materijal
• Odgovarajuća izolacija
• Pravilno postavljanje.

Od različitih tipova objekta, materijalnih sredstava kao i estetskih zahteva zavisi pre svega izbor fasade. Pod osnovnim zadatkom fasade smatra se obezbeđivanje najbolje toplotne izolacije. Visoki troškovi grejanja doveli su do nametanja strogih zakona i propisa kada je reč o različitim sistemima toplotnih izolacija za stambene i poslovne objekte.

Fasada može biti:

– Kontaktna – demit fasada
– Ventilisana
– Kamena
– Staklena
– Drvena
– Betonska i
– Metalna.

Kod nas je najzastupljenija demit fasada u čijem sastavu je stiropor glavni element. Uz izvanrednu toplotnu izolaciju koju pruža ova fasada štiti objekte od raznih atmosferskih uticaja podjednako pri izuzetno niskim ili visokim spoljnim temperaturama, gde dolazi do odlične mikro klime u prostorijama i normalnim protokom difuzne pare, čime se stvaraju kvalitetni životni uslovi i sprečava pojava buđi i plesni po zidovima u unutrašnjosti objekta.

Demit – stiropor fasada je:

– Pouzdana i trajna.
– Pruža veliku uštedu u potrošnji električne energije.
– Mogu se birati različite debljine.
– Postoji mogućnost izrade različitih oblika.
– Omogućava stvaranje prijatne klime u unutrašnjem prostoru.
– Mogu se birati razni završni dekorativni slojevi.

Osnovne karakteristike demit fasada je pouzdanost i trajnost. Kod ovakvog sistema termičke zaštite debljina stiropor ploča može biti 5, 6, 8 ili 10 santimetara. Sa odgovarajućom debljinom ploče i toplotne izolacije dolazi se do optimalnog učinka u termoizolaciji odnosno visokog kvaliteta same fasade.

Kako se postavlja demit fasada:

U izolaciji objekta pažnja treba biti usmerena prvenstveno na podlogu odnosno njeno stanje kao i na nosivost, vlagu i eventualne nepravilnosti.

Izvođenje izolacionih radova zahteva sledeće:

– Odgovarajuću zaštitu svih okolnih površina na kojima se ne vrši izolacija.
– Završene radove koji se tiču krova, stolarije, terasa i balkona.
– Završenu horizontalnu zaštitu venaca.
– Završene sve limarske radove kao i sve ostale mokre radove u unutrašnjosti objekta.

Veće neravnine zahtevaju sanaciju. U kvalitetnoj izradi demit fasada učestvuju pre svega dekorativni malter, izolacioni materijal, lepak a sam postupak je iz sledećih faza:

• Pripremni radovi u kojoj je neophodno obezbediti sav potreban materijal i opremu, zatim se montira skela, vrši pripremanje podloge, fiksiraju termoizolacione ploče, ugrađuje sloj u kome je armirana staklena mrežica, ugrađuje dekorativni malter i na kraju demontira skela i čisti okolina objekta.

Boje fasade:

Koje su to greške koje se najčešće javljaju kada se bira boja i njene primene:

– Najviše se greši kada se akcentuju neatraktivni elementi poput klima uređaja, nejednakih prozora, olučnih vertikala i dr.

– Susedne kuće treba ignorisati i ne obraćati pažnju na boje koje su odabrali Vaši susedi. Ukusi su različiti.

– Pažnu je najbolje usmeriti ka okolnom pejzažu, drveću, cveću i sl. Ukoliko u blizini kuće ima dosta gustog zelenila i zasenčenosti to će direktno uticati na izgled tamnije boje fasade. U slučaju da ono u velikoj meri zaklanja objekat savet je da se istaknu pojedini detalji. U ovakvim uslovima odabir zelene boje nije adekvatno rešenje.

Kako boja fasade može uticati na izgled objekta:

– Ovo je jedan od najjeftinijih načina u slučaju da želite promenu izgleda objekta.

– Sa izraženim kreativnim pristupom u ovom slučaju doći će do jako dobrog prvog utiska.

– Mogućnost primene raznih interesantnih arhitektonskih detalja.

– Sa uokvirenim prozorima objekat će dobiti na karakteru. Primena okvira može biti podjednaka ili u slučaju različite geometrije može biti u grupama – vertikalno ili horizontalno.

Neka od osnovnih pravila pri odabiru boje fasade:

Polazna tačka u odabiru tonova treba da bude krovni pokrivač, opeka ili kamen. U slučaju korišćenja više različitih nijansi savetuje se da svaku isprobate u manjoj količini na samoj fasadi kako bi bili sigurni da ste odabrali prave nijanse. Od intenziteta sunca dosta zavisi jačina i kvalitet boje. Za sunčanije oblasti najbolje je koristiti svetle boje. Ukoliko je kuća velika a plac mali nikako se ne preporučuje korišćenje bele boje ili svetlijih tonova jer će na taj način kuća izgledati još veća.

Sa tamnijim tonovima kuća će biti manje upečatljiva u odnosu na plac. Kontrasti u nijansama mogu se iskoristiti recimo kod ulaznih vrata u cilju pružanja osećaja dobrodošlice. Ukoliko je potrebno vizuelno smanjiti visinu kuće to će se svakako postići primenom tamnijih boja u donjem delu kuće. Da bi se na što bolji način reflektovala svetlost i toplota potrebno je da zastori i roletne budu u svetlijim bojama. Veliku udaljenost kuće od ograde možete ublažiti takođe odabirom svetlijih boja.

Odgovarajuća fasada za Vašu kuću:

Za lepu i čistu nijansu fasade i nakon dugog niza godina izloženosti sunčevim zracima treba koristiti isključivo kvalitetne pigmente otporne na UV zračenja. Upotrebom kvalitetnijih pigmenata automatski će se povećati cena fasade.

Da bi se obezbedila odgovarajuća zaštita od kiše u fasadi je obavezna određena količina veziva i aditiva čija je osnovna uloga u zaštiti od vode i vlage. Ukoliko je nedovoljna količina ovih sastojaka završni sloj će vrlo brzo početi da se razara a fasada da otpada.

U rešavanju raznih nepravilnosti i pukotina na fasadi obavezno je korišćenje dekorativnog maltera sa armaturnim vlaknima gde ne može doći do pucanja . Sa određenom količinom odabranih veziva sprečiće se prozornost i zadržavanje prljavštine koja vrlo brzo od lepe i uredne fasade stvara sivu boju i neugledan izgled celog objekta. Ono što svakako treba napomenuti da je izrada fasade nemoguća ukoliko su nepovoljni vremenski uslovi, velika hladnoća i kiša.

Tradicionalna izrada fasade podrazumeva korišćenje bele i svetlijih boja sa kojima se ne može pogrešiti ali s obzirom na sve veći izbor boja javlja se i veće samopouzdanje kod potrošača pa je tako kod tradicionalnih pristupa došlo do niza promena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *