Blog

Funkcionalna spavaća soba

Najvažnija uloga spavaćih soba jeste da pruže adekvatan odmor i san. Pravilna orijentacija i položaj spavaćih soba u svakom domu je od izuzetne važnosti. Buka, prekomerna svetlost, neprijatni mirisi iz kuhinje ili vrućina su sve ono što nije poželjno u spavaćoj sobi jer direktno ugrožavaju odmor i opuštanje.

Jedno od najadekvatnijih mesta gde smestiti spavaći kompleks jeste posebna etaža ukoliko imate porodičnu kuću. Uz sobe se obavezno moraju obezbediti kupatilo i garderoberi. Spavaće sobe u stanovima treba da budu što dalje od dnevnih soba, jer su tu obično sva dešavanja i najveća galama. Orjentir za spavaće sobe treba da bude istočna strana kuće ili stana, mada to mogu biti i južne i jugoistočne. Na zapadnoj strani može doći do pregrejavanja prostora dok na severnoj nema dovoljno prirodne svetlosti pa zbog toga nisu pogodne.

Veoma je važno da spavaonica može potpuno da se zamrači jer postoje oni kojima smeta previše svetlosti pri spavanju i odmoru. Nije preporučljivo na sobe postavljati vrata sa staklenim površinama ili delom od stakla iznad samih vrata jer će tako svetlost iz ostalih prostorija dopreti do sobe. Ono što je takođe od velike važnosti je dovoljna količina vazduha u sobi. U minimalnu kvadraturu sobe za dvoje smatra se nekih 12 kvadrata dok je za roditelje i jedno dete potrebno oko 15 – ak.

Na kvalitetan odmor i san direktan uticaj ima krevet i njegov položaj u sobi. Zapravo je reč o elektromagnetnim talasima i njihovom smeru i uticaju pa je s toga najbolji položaj kreveta u severnom smeru. Krevete nikako ne treba postavljati pod prozor ili uz neko od grejnih tela. Kako ćete i gde smestiti garderober takođe ima veliki uticaj na funkciju i estetski izgled. Svakako bi bilo najbolje kada bi za njih imali odvojeni prostor, ali ukoliko je to nemoguće preporučuju se ugradni plakari i garderoberi kojima prostor neće biti opterećen i savršeno će se uklopiti uz ostale elemente. U kombinaciji sa ogledalom svaki plakar ili ormar pojačaće utisak i sobu učiniti vizuelno većom i prostranijom. Za oblaganje podova spavaćih soba treba koristiti tople materijale poput parketa ili neke druge vrste drvenih podova uz manje tepihe pored kreveta.

Što se tiče boja i materijala u završnoj obradi zidova tu treba biti posebno obazriv. Uticaj boja na svakoga od nas je različit, a pri samom odabiru treba imati u vidu da određene boje odgovaraju određenim karakterima. Treba odabrati boju koja će za Vas biti najprijatnija. U svakoj spavaćoj sobi potrebna je adekvatna rasveta. Za samu sobu najbolje je postaviti indirektnu, dok je za delove oko noćnih stočića i uz krevete potrebna direktna rasveta.

Od obične spavaće do luksuzne sobe:

Svakodnevne obaveze, posao, borba za egzistencijom i što boljim uslovima življenja dovodi nas u razne stresne situacije. Nakon napornog dana najvažnije je da čovek može potpuno da se opusti i odmori. Jedino pravo mesto za to je spavaća soba u kojoj svako od nas puni baterije za naredni dan. Uređenje ovog prostora je iz više razloga veoma važno. Ukoliko odaberete prave tkanine za nju, svetlo i dekoraciju koja ima SPA ugođaj, svaka spavaća soba može biti najluksuzniji deo doma.

• Odgovarajućim osvetljenjem od sterilne sobe možete načiniti izuzetno privlačnu. Više izvora i pravilan raspored rasvete svakako će promeniti kompletan prostor.

• Krevet treba da ima privlačan izgled što se može postići odgovarajućom posteljinom. Prijatna tkanina u najrazličitijim dezenima stvar je Vašeg ličnog izbora i ukusa.

• Korišćenjem umirujućih boja stvorićete upravo takav efekat. Maksimalno opuštanje i užitak mogu Vam pružiti sve prirodne nijanse od svetlo plave, zelene do smeđih tonova.

• Prijatan miris u spavaćoj sobi je definitivno najvažniji. Uz pomoć raznih mirisnih ulja ili jastučića od lavande efekat će biti potpun.

Kako pravilno urediti male spavaće sobe:

U estetskom smislu privlačna i maksimalno funkcionalna spavaća soba a da je pritom male kvadrature želja je svakoga od nas. Stvaranje takvog prostora nekad spada u zaista velike izazove.

Prvo i najvažnije pravilo su odgovarajuće boje. Razne kombinacije žarkih ili zagasitih boja nisu preporučljive kao ni preterivanje sa različitim materijalima. U malenim sobama efekat prostranstva stvorićete najbolje svim nijansama bele boje, što se pre svega misli na površine zidova. Ukoliko želite da naglasite neki deo prostora možete eventualno ubaciti jednu ili dve nijanse neke druge boje.

Opremanje malih prostorija nameštajem zahteva posebnu pažnju. U spavaćim sobama se podrazumevaju samo osnovni elementi od kreveta, ormara do noćnog stočića. Poželjno bi bilo da se dimenzije odnosno veličina i oblici nameštaja u potpunosti prilagode sobi jer je to jedini pravi način da se maksimalno iskoristi prostor i soba načini funkcionalnom. Svaki suvišni komad nameštaja će ovaj prostor zatrpati i ugušiti. Jednostavne ravne linije nameštaja, klizna vrata na ormarima i komodama su od presudnog značaja.

Prazan prostor pod krevetom treba maksimalno iskoristiti. Ukoliko u krevetu nema ugrađenih fioka pod krevet se mogu postaviti dekorativne kutije u kojima možete smestiti sve ono što ne mora da Vam bude konstantno na dohvat ruke, poput sezonske odeće i sl.

Sa horizonatlnim prugama u jednoj ili više boja na zidu može se u vizuelnom smislu povećati soba. Među najnepoželjnijim elementima u spavaćim sobama možemo svrstati teške okvire, masivni nameštaj ili prekrivače sa velikim šarama i debelim tekstilom.

Klasične police najbolje je zameniti policama koje ćete okačiti na zid. Radijatore možete obložiti drvenim maskama i tako napraviti dodatne police. Umesto velikih visećih lampi postavite plafonjere ili zanimljive modele manjih i tanjih zidnih lampi. Obezbedite što bolji izvor prirodnog osvetljenja a prozore prekrite jednobojnim tanjim zavesama. Svaka mala spavaća soba treba da ima veće ili manje ogledalo koje se može postaviti na zid ili vrata plakara.

Pridržavanjem ovih saveta Vaša spavaća soba će zaista biti mala funkcionalna bombona u koju ćete se uvek s radošću vraćati i svima je ponosno pokazivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *