Blog

Garažna vrata

Imate novu ili ste renovirali staru garažu? Sada su Vam potrebna odgovarajuća vrata. U dilemi ste koju vrstu vrata odabrati i ne znate koja su najbolja? U svim ovim ne tako jednostavnim pitanjima treba doći do konačne odluke a jedini pravi način je obratiti pažnju na dosta stvari pri izboru.

Prvo i najvažnije je da precizirate kakvu vrstu odnosno tip vrata želite za svoju garažu. Tu se pre svega misli na vertikalno ili horizontalno otvaranje, sa daljinskim upravljanjem ili bez i sl. Preporuka je svakako da ako ste u prilici odaberete vrata sa daljinskim upravljanjem. Treba znati da ona nisu previše skupa u odnosu na obična vrata koja to nemaju, a svakako mnogo jednostavnija i efikasnija za korišćenje i upravljanje njima.

Većina proizvođača se trudi da svakom klijentu maksimalno izađe u susret, pa u prilog tome govori mogućnost dizajniranja vrata po sopstvenoj želji i potrebama.

Ugradnju segmentnih garažnih vrata prati činjenica da su idealan izbor kod ograničenih prostornih prilaza. Ovo su ujedno i najzastupljenija i najadekvatnija vrata za svaku garažu pre svega jer pružaju mogućnost parkiranja automobila tik uz njih i maksimalnog iskorišćavanja prostora. Pored toga mogu se ugraditi fotoćelije na nekoj određenoj visini i sprečiti neželjene povrede Vaših mališana koji se mogu naći pored vrata dok se ona zatvaraju.

Vrste materijala u izradi garažnih vrata:

Još jedna veoma bitna stvar prilikom odabira garažnih vrata je vrsta materijala koja se koristi u njihovoj izradi. Jedan od najpopularnijih materijala je plastika od kojih se izrađuju rolo vrata. Osnovne karakteristike ove vrste vrata je jednostavno održavanje i dugotrajnost. Ukoliko se odlučite za čelična vrata treba znati da je njihova cena nešto viša ali i mnogo duže traju. Drvena vrata mogu biti idealna za uklapanje u enterijer ali s obzirom da su veoma podložna deformaciji zbog različitih vremenskih uticaja nisu baš najidealnije rešenje. U izradi garažnih vrata može se koristiti i providni materijal kao što je fiberglas, što je naročito dobro kada u garaži nema osvetljenja.

Savetuje se da se pre donošenja konačne odluke i izbora svakako razmotre sve mogućnosti. Potrebno je takođe da se obrati pažnja i na sam spoljašnji izgled objekta. Tako na primer za starinski izgled kuće nikako neće odgovarati da vrata budu čelična već se preporučuje drvo kao materijal koji će se adekvatno uklopiti. U ovom slučaju treba imati u vidu da su drvena vrata najzahtevnija za održavanje jer mogu brzo da se deformišu. Neutralna varijanta kao što je fiberglas bio bi mnogo bolji izbor jer se poput drveta uklapa u ovakav eksterijer.

Vrata koja imaju daljinsko upravljanje su apsolutno pravi izbor jer i bez obzira na nešto veću cenu imaju mnogo više prednosti. To će se naročito pokazati u zimskom periodu jer nećete morati da izlazite iz svog automobila da biste otvorili vrata.

Prilikom odabira materijala treba dobro sagledati sve prednosti i mane. U slučaju da imate iskustva u majstorlucima poput izrade vrata, postoji mogućnost da sami napravite i ugradite recimo rolo vrata. Svakako najsigurnijom varijantom smatra se ukoliko posao prepustite stručnim licima i odaberete proizvođača koji u ovom poslu ima dugogodišnje iskustvo i visok kvalitet proizvodnje. Upoređivanje cena i modela ne može biti na odmet naročito jer u poslednje vreme visoka cena ne opravdava uvek i visok kvalitet. S obzirom da se garažna vrata ne kupuju i menjaju često izuzetno je važno da se isprati svaka karakteristika, kvalitet materijala kao i povoljna cena.

Različite vrste garažnih vrata:

Ugradnja segmentnih vrata:

S obzirom na smer otvaranja i samog pomeranja ove vrste vrata pod pravim uglom ona pružaju maksimalno korišćenje celog unutrašnjeg prostora garaže. Sam naziv ovih vrata ukazuje na segmente odnosno ploče koje su izolovane penom i mogu biti različite debljine celom dužinom spoljašnjeg okvira hermetički zatvaraju vrata i pružaju maksimalnu toplotnu izolaciju u prostoru.

Postavljanje rolo vrata:

Ovo je jedno od funkcionalnijih rešenja. Na prvom mestu znači velika ušteda prostora kako za njihovu ugradnju tako i za njihovo funkcionisanje. Uz kompaktnu izradu i njihovo vertikalno kretanje bez plafonskih vođica rolo vrata su idealno rešenje za male garaže i kratke vozne prostore. Ušteđeni prostor pod plafonom može se dodatno iskoristiti.

Postavljanje podiznih vrata:

Podizna vrata su dokazala više prednosti, među kojima se na prvom mestu ističe trajna, savremena i stabilna konstrukcija sa sigurnim i laganim rukovanjem. Za otvaranje ovih vrata nije potreban nikakav napor, što je dodatna prednost u samoj konstrukciji kao i odabiru kvalitetnih opruga.

Metalna vrata:

Najveća prednost metalnih vrata su sama konstrukcija uz galvanizirane elemente i oplatu od čeličnog lima. Ova vrata imaju snažnu čeličnu konstrukciju i izuzetno pouzdano bravljenje čime se poboljšava sigurnost. Mogu se naći u 8 različitih boja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *