Blog

Gde smestiti televizor

Sa savremenim LCD, Plazma, Led ili 3D TV uređajima omogućeno je praćenje televizijskog programa iz apsolutno svakog ugla prostorije u kojoj se nalaze. Uz pomoć najmodernije tehnologije potpuno je nevažno da li ste televizor smestili isključivo nasuprot garnitura za sedenje ili nekih drugih komada nameštaja jer su maksimalno prilagodljivi i fleksibilni. Za postavljanje televizora mogu se koristiti razne police a mogu se postaviti i na zidne nosače.

Ono na šta svakako treba obratiti pažnju jeste kupovina odgovarajuće veličine TV aparata i njegovo maksimalno prilagođavanje i uklapanje u veličinu prostorije. Era modernih TV aparata i kompletne tehnologije dovela je do pojave izuzetno velikih uređaja. Po pravilu dijagonalu ekrana treba odabrati tako da ona bude trećina od mere udaljenosti televizora i mesta sa kojeg se posmatra. Manjoj prostoriji svakako treba prilagoditi manju dijagonalu uređaja kako bi bila srazmerna veličini prostorije.

I pored toga što u postavljanju televizora nema tačno određene standardne visine, ipak postoji ona najoptimalnija koja govori o tome da visina očiju pri sedenju treba da pogodi sredinu ekrana. Preporučena visina je u rasponu od 90 do 115 cm od poda. Praćenjem najaktuelnijih rešenja pri uređenju prostora možete sve češće videti TV komode koje su postavljene veoma nisko od poda nekih 30 –ak ili nešto malo više santimetara od poda.

Pojedina pravila kojih se ipak treba pridržavati:

• Jedno od idealnih mesta za smeštanje televizora je preko puta sedećih garnitura.
• Što se tiče ugla gledanja ne preporučuje se da prelazi 30 stepeni.
• Najjednostavniji i najpraktičniji način postavljanja televizora je na zidne nosače.
• Pravilnu udaljenost i njegovu odgovarajuću veličinu treba maksimalno prilagoditi.

Manje dimenzije i skladniji izgled koji krasi moderne TV aparate u poređenju sa starim, pružaju mnoge mogućnosti, između ostalog jednostavno postavljanje i kačenje na zid, razne druge police ili postavljanje u regale. Najvažnije je da se isprate gore navedena pravila. U ispunjavanju ovih uslova naročito kada su u pitanju pravilni uglovi gledanja ili visina očiju mogu pomoći nosači koji pružaju i zaokretanje televizora i ispunjavanje što boljih uslova za gledanje.

Korisni Saveti:

Male dijagonale ekrana odavno su zamenjene većim i efikasnijim. Pored manjih dijagonala odavno su televizori modernizovani i postali veoma tanani aparati. Za maksimalan užitak i posmatranje omiljenog filma, utakmice, serije i sl. nije potrebno mnogo. Dovoljno je da odaberete pravi uređaj po Vašem ukusu i shodno Vašim mogućnostima, sipate piće ili uzmete omiljene grickalice i da se udobno smestite u fotelju.

U stanovima koji su mali i skučeni svakako se preporučuje postavljanje televizora visoko na zid. Ovakav način smeštanja TV uređaja naročito je efikasan za dečije sobe, male dnevne boravke ili prostorije gde su kuhinja i trpezarija spojeni. Najefikasnije je postavljanje praktičnih konzola sa mogućnošću pomeranja. Na ovaj način je jedino moguće da se Vaša omiljena emisija prati iz bilo kog ugla prostorije.

Većinom se odabir nameštaja za dnevni boravak kao i njegovo razmeštanje prilagođava prema mestu na kojem je televizor, a za njegovo postavljanje obično koriste najrazličitije komode. Ukoliko ste u fazi tek opremanja prostora za kupovinu TV polica treba biti posebno obazriv i odabrati one koje će minimalno prostora zauzeti a s druge strane pružiti dovoljno mesta za odlaganje raznih sitnica kao što su diskovi, video kasete i sl. Pri odabiru komode važno je odabrati pravi način na koji će se uklopiti u već postojeći stil enterijera i ostale komade nameštaja.

Centralna pozicija televizora može se postići i naknadno postavljenim zatvorenim policama. Za njegovo posebno isticanje u prostoru predlaže se korišćenje svetlijih polica u odnosu na boju TV aparata najčešće u beloj boji. Ovo je svakako jedno od modernih rešenja za savršeno uklapanje police i tankog LCD ekrana koji se može postaviti tik uz zid. Kod ostalih modela i klasičnih televizora potrebno je ostaviti minimum desetak santimetara prostora kako ne bi došlo do pregrevanja uređaja. Isti slučaj i neophodan prostor mora se obezbediti i televizorima koji se nalaze u regalima ili na zatvorenoj polici a pri tom se njima mora obezbediti dovoljno prostora tj. ventilacija i sa strane.

Pravila Feng Šuija:

Ova nauka govori o strogim zabranama postavljanja televizijskog uređaja u spavaće sobe. Međutim, ukoliko u dnevnoj sobi Vaši najmiliji (suprug i sin) prate recimo fudbalsku utakmicu i pri tom ne žele propustiti nijedan minut čak celog prvenstva, Vi nemate drugog izbora već da odgovarajući TV uređaj postavite u spavaćoj sobi. I u ovom slučaju je važno da svoj omiljeni TV sadržaj pratite iz što boljeg ugla i na što boljem ekranu odnosno njegovoj odgovarajućoj veličini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *