Blog

Gipsani zidovi su najbolji način za pregrađivanje prostorije

Jeste li imali priliku da adaptirate stan, šta vam je najviše vremena oduzelo? Puno buke, al ii muke potrebno je da bi se adaptacija stana sprovela na pravi način, pogotovu ako su zahtevi vlasnika stana kompleksni. U svakom slučaju, izvođačima radova najviše vremena oduzme postavjanje novih zidova, pregrađivanje prostorije i uklanjanje starih pregradnih zidova. Mogu li se ovi zahtevni i prljavi poslovi preskočiti, mogu li zidovi da se postave brzo i lako?

Danas arhitekte imaju efikasno rešenje za postavljanje novih i zidova u enterijeru. Naravno, više ne treba malter i opekao da bi se napravio zid, danas je to moguće mnogo brže, jer se u enterijer postavljaju gipsani pregradni zidovi. Da li želite samo pregradni zid ili i nišu?

Razni oblici gipsanih radova mogu se napraviti zahvaljujući gipskartonskim pločama, a osim nove prostorije u stanu, možete napraviti i nišu, a ovi gipskartonske ploče mogu poslužiti i kao glavni elementi za sređivanje enterijera.

Jesu li gipsani pregradni zidovi kvalitetni?

Mnogi vasnici stana kreću sa adaptiranje svog eneterijera iako o tome ništa ne znaju. Jedni idejna rešenja prepuštaju arhitektama, a oni koji su neupućeni uglavnom zahtevaju neizvodljive poslove ili su uvereni u rezličite predrasude. Jedna od takvih predrasuda jeste da gipsani zidovi propuštaju zvuk i da se sve čuje, ali i da nije pametno okačiti pojedine viseće elemente enterijera na ove zidove.

Ali to su samo predrasude!

Zvučna izolacija gipsanih zidova zavisi od slojeva ploča i podkonstrukcije i jako je dobra. Takođe, ako se kvalitetno izvedu radovi prilikom pregrađivanja enterijera, onda gipsani zidovi mogu da izdrže i teret visećih ogledala, a na njih možete okačiti i police, ali i neke druge teže viseće elemente.

Predgradni zidovi – debljina
Mnogi misli da su pregradni tidovi u enterijaru tanani, pa otuda i predrasuda da propuštaju sve zvukove i da se na njih ne može ništa okačiti. U zavisnosti od podkonstrukcije, razlikujemo jednostruke i dvostruke pregradne zidove. Akose oblažu sa dva sloja gipskartonskih ploča i ako imaju dvostruku podkonstrukciju, prilikom pregrađivanja enterijera dobićete zid koji je debljine kao i zidovi koji se prave od opeke.

Svakako, ako želite radove da preuzmete u svoje ruke, možete i sami da napravite pregradne zidove u svom enterijeru. Međutim, saetujemo vam da budete obazrivi ili da pozovete profesionalce. Oni će brzo i lako završiti radove, a vaš dom će dobiti lepši potpuno drugačiji izgled.

Upozorenje! Vlaga i pregradni zidovi

Posebno je važno da naglasimo da se prilikom postavljanja gipsanih zidova u prostorijama u kojima može doći do pojave vlage (to je često slučaj sa pregrađivanjem kuhinje), trebalo bi koristiti ploče otporne na vlagu. Znak raspoznavanja ploča je sledeći. Vlagootporne ploče su zelene boje, a na tržištu možete pronaći i vatrootporne ploče koje su crvene boje.

Takođe, treba znati da se savitljive ploče i savijena podkonstrukcija koriste za polukružne zidove i njihov poluprečnik je negde oko 60 cm.

Čini se da radovi niju mnogo teški i da se više stvori buke i prašine nego što je potrebno vremena da se postave pregradni zidovi. Ukoliko želite da profesionalci sve poslove završe brzo i lako, onda se sa izvođačima radova dogovorite oko materijala i izvođenja radova. Vaše je da obezbedite novac, a majstori neka završe sve brzo i lako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *