Blog

Gletovanje Zidova I Plafona

Fino ravnanje unutrašnje ili spoljne zidne površine uz pomoć glet hobli i špahtli naziva se gletovanje i ujedno je postupak pripreme zidova za njihovo premazivanje odnosno krečenje. Primenjuje se kada je potrebno eliminisati manje nedostatke na površinama odnosno svaku neravninu do 3 mm jer kod gleta dolazi do skupljanja pri sušenju.

Glet hoblu ili gletericu koristimo za finalna glačanja, kada su površine već omalterisane ili je na njih nanet gips uz pomoć glet mase i drugih materijala. Izgled gleterice podseća na hoblu ili perdašku s tim što ima znatno tanju radnu površinu i to od nerđajućeg ili visokougljeničnog čelika i gumenu ili drvenu dršku. Dimenzije njene radne površine su oko 27x13cm.

Korišćenjem gleterice nemoguće je promeniti konturu površine već služi za praćenje već postojeće konture, glačanje i ublažavanje neravnina. Razrađenu gletericu je najlakše koristiti, zbog zakrivljene radne površine i zaobljenih ivica. Takva se čak može naći u prodaji i u znatnoj meri olakšava postupak gletovanja.

Kod primene raznih tehnika, mašinskog gletovanja ili fasada obavezno je korišćenje specijalnih gleterica koje čak imaju svoje aktuelne nazive. Posebna gleterica nazvana leptir koristi se kod mašinskog gletovanja. Fasada se radi sa fasadnim gletericama koje su od plastike a kada se nanosi lepak za keramiku neophodna je nazubljena.

U kompletnom alatu za gletovanje morate imati:

• Glet hoblu odgovarajuće veličine.
• Lepezu kod gletovanja većih površina.
• Standardnu špahtlu sa odgovarajućom radnom širinom.
• Uže špahtle (više komada) koje se koriste kod teže dostupnih mesta.

Priprema glet mase u dva koraka:

• Prvi korak je sjedinjavanje mase i vode nakon čega se mora sačekati oko 15 minuta.
• U drugom koraku potrebno je razbiti i najsitniju nerastvorenu grudvicu.

Koliko puta će se glet masa naneti na zidne površine zavisi od toga čime će se nakon gletovanja prekriti zidovi. Jedna ruka gleta dovoljna je ukoliko želite da postavite tapete, dve ruke kada se nakon toga samo kreče zidovi, dok treću ruku je neophodno naneti kao odličnu podlogu akrilnim bojama, otoćentu, špatulatu i drugim finijim tehnikama jer one iziskuju savršeno ravne zidove.

Nanošenje glet mase:

Kada se glet masa potpuno osuši ona se smatra veoma higroskopnom i kao takva može da upije veliku količinu boje. Pitanje je kako to sve izbeći? Da bi se izbeglo preterano upijanje boja savetuje se nanošenje podloge u vidu jeftinije boje koja će smanjiti upijanje. Ono što svakako treba napomenuti je da ukoliko će se koristiti akrilne boje za prekrivanje zidova a prethodno nanese specijalna podloga za njih može se načiniti veća šteta nego korist jer će već prvi naneti akrilni sloj na zidu biti potpuno šaren. Samim tim onoliko boje koliko ste uštedeli nanošenjem podloge neće kompenzovati ovakve nedostatke, zbog čega se toplo preporučuje nanošenje akrilnih boja u tri sloja.

Šta obuhvata završne radove:

Nakon obavljenog gletovanja i potpuno osušenih zidova pristupa se završnim radovima u kojima treba ukloniti svaku eventualnu brazdu ili ris koji su neminovni. Pod tim se podrazumeva postupak šmirglanja. Za nanošenje akrilnih boja ili primenu nekih od već pomenutih tehnika šmirglanje mora biti detaljno i perfektno, što podrazumeva granulaciju šmirgli veću od 180 kao i reflektore za dobru vidljivost.

Korisni saveti:

Pri uređenju Vašeg doma svaki njegov kutak zahteva posebnu pažnju. Tako recimo treba dosta voditi računa o bojama i na koji način će se svaka od njih uklopiti sa ostatkom enterijera.

Boje nam pružaju bezbroj mogućnosti, od ukrašavanja prostora do eliminisanja mnogih nedostataka u njemu, recimo klimatskih uslova, veličine ili oblika prostora. Zbog toga svaka boja ima izuzetno važnu ulogu.

Dugački uski hodnici upravo uz pomoć boja mogu doživeti ogromne promene. Recimo čeone zidove prefarbati u narandžastu boju a za ostale površine koristiti neku od neutralnih nijansi. Na taj način će se prostorija vizuelno smanjiti. Zelena boja u vizuelnom smislu proširuje prostor u svakom smeru, pa se upravo ova boja preporučuje kod malih, uskih i kratkih hodnika.

Mesta gde ima dosta sunčeve svetlosti ili letnje sobe treba upotpuniti svetlijim bojama ili belom bojom koja reflektuje hladne note, čime će se stvoriti opuštena atmosfera i sprečiti vrućina. Jaka boja u ovom slučaju može stvoriti zagušljiv osećaj i privući još više toplote. Dnevni boravak i tamne nijanse se nikako ne preporučuju, naročito ako je ova prostorija sa ograničenom dnevnom svetlošću.

Hladne sobe na severnoj strani treba obojiti u neku jarku nijansu poput crvene ili kombinacijama crvene i narandžaste ili crvene i žute.

Plafone i zidove s obzirom na površinu koju zauzimaju u prostoru treba smatrati jednim od najvažnijih elemenata pri uređenju i maksimalno im se posvetiti. Oni su upravo ti elementi koji kreiraju dobre ili loše utiske za određene prostore.

Kod hladnih podneblja primena tamnih boja i nijansi savetuje se jedino za spavaće sobe jer pružaju topao osećaj. Naročito u zimskom periodu gotovo je sigurno da ćete uživati u tamno crvenoj radnoj sobi ili biblioteci ukoliko je imate u svom domu. Hladna zimska noć a Vi uživate uz pucketanje vatre pored kamina dok čitate neko zanimljivo štivo…

Da li Vam je još nešto potrebno?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *