Blog

Hidromasažne kade

Pojam sanitarija podrazumeva razne vrste lavaboa, wc šolja, bidea, pisoara, tuš kada i kada. Zajedničke karakteristike su visokokvalitetan materijal otporan na vodu i vlagu sa jednostavnim održavanjem i zadovoljavajućim estetskim zahtevima. Elementi u kupatilu mogu biti od keramike, akrila, mermera, u kombinaciji sa drvetom, fiberglasom, određenim vrstama plastike, stakla, livenog gvožđa i dr.

U poslednjih nekoliko godina naše tržište ima zaista bogatu ponudu sanitarija i ostale opreme čime je uređenje kupatila podignuto na najviši nivo. Ranijih godina sa suženim izborom izgled kupatila bio je klasičan sa standardnim elementima gde se najviše polemike vodilo o tome da li je bolje ugraditi tuš kabinu ili je kada ipak bolje rešenje.

Da bi se sanitarije u potpunosti uklopile u bilo koje kupatilo najviše pažnje treba posvetiti funkcionalnosti ovog prostora. Ukoliko niste previše stručni na ovom polju svakako se savetuje da pomoć potražite od stručnih lica. U izgradnji novog kupatila postoji zaista bezbroj mogućnosti dok je kod adaptacije već postojećeg nešto kompleksnija situacija gde je neophodno doći do idealnog rešenja. U estetskom smislu svaki element sanitarije uz keramiku i kupatilski nameštaj mora biti u jednoj celini.

Često postavljeno pitanje – da li je bolje imati kadu ili tuš kabinu?

Da biste dobili adekvatan odgovor na ovakvo pitanje potrebno je da tačno znate veličinu i dimenzije prostora odnosno kupatila. Tuš kabina, kadica, ili određeni deo poda obložen keramikom stvar je Vašeg ličnog izbora. Ukoliko se odlučite za tuš kadice najvažnije je pravilno rešiti pitanje oticanja vode. Trakasti slivnici, odnosno kanalice su idealno rešenje uz naravno kvalitetno urađenu izolaciju. Gotove kabine i kadice mogu se naći u različitim dimenzijama i mogu biti keramičke ili akrilne. Pojedini modeli ove vrste sanitarija u svom sastavu imaju delove od drveta ili exmara koji nisu naročito preporučljivi zbog njihove preosetljivosti na sredstva za čišćenje i održavanje sanitarija. Gotove kadice ili kabine mogu biti 75 sa 75 santimetara do 150 sa 100 santimetara. Što se visine tiče kod klasičnih tuš kadica ona je između 10 i 15 santimetara.

Modeli koji se ugrađuju u samom podu mogu se videti u mnogim moderno opremljenim kupatilima što je predlog mnogih dizajnera ali treba imati u vidu i da im je znatno veća cena. Pored tuš kadice neophodna je i adekvatna kabina po mogućstvu od materijala kao što je kaljeno staklo nikako plastika, i takođe treba izbeći klizače jer nisu dugotrajni već šarke koje su dosta kvalitetnije. Što se tiče samih oblika kabina one mogu biti u raznim varijantama fiksne i pokretne ili poput vrata ili velikog paravana. Postavljanjem transparentnog stakla za tuš kabinu postiže se odličan efekat prostranog kupatila. Može se odabrati i staklo koje je delimično ili potpuno peskirano.

Obične i hidromasažne kade:

Kade mogu biti obične ili hidromasažne. Treba imati u vidu da je dobra i kvalitetna hidromasažna kada visokog kvaliteta ozbiljna investicija koja se često može porediti sa kupovinom polovnog automobila. Sa jeftinim kopijama hidromasažnih kada ni približno nećete postići efekat kao sa pravom već će samo na neki način popuniti prostor.

Dimenzije hidromasažnih kada takođe mogu biti različite od 140 sa 80 santimetara do 200 sa 200 santimetara. Većinom se rade u pravougaonom obliku ali mogu biti i okruglog, kockastog oblika, ugaone i sl. Za njihovu izradu koristi se akril raznih boja. U poređenju sa običnim kadama hidromasažne kade moraju imati na prednjoj srani masku ili oplatu kako bi se moglo pristupiti samoj montaži, redovnom servisu i održavanju sistema. Maske se izrađuju od iste boje i materijala a mogu biti i nešto drugačije. Oblaganje keramikom ili mozaicima lepljenjem uz pomoć fleksibilnog veziva takođe može biti veoma efektno. Današnje kade u svojim performansama dostigle su svoj maksimum koji pruža razne mogućnosti u pravljenji ličnih spa kutaka.

Mogu se odabrati kade koje imaju vazdušne i vodene mlaznice, grejače sa konstantnim održavanjem temperature vode, sisteme za masaže određenih delova tela, terapiju uz pomoć ozona gde se u čistu vodu ubacuje kiseonik, hromoterapije – terapije uz pomoć svetlosti pod vodom, do ugrađenih muzičkih linija koje mogu služiti za opuštanje naročito uz dodatak nekog eteričnog ulja. Za održavanje ovakvih kada se ne treba brinutu jer u svakom salonu keramike postoje ovlašćeni serviseri koje su sami proizvođači obezbedili. Na sve ovo treba posebno obratiti pažnju jer hidromasažne kade ne može popravljati bilo koji majstor.

Najrazličitiji modeli kada:

Kod klasičnih kada za čiju se izradu koristi akril, inox, exmar, staklo i drvo dimenzije mogu biti od 130 sa 70 santimetara do 200 sa 200 santimetara. Pojedini proizvođači u svojoj ponudi umaju kade koje liče na hidromasažne ali im je u fabrici izostavljen program hidromasaže. Veliki izbor ugradnih kada do stojećih koje imaju oplate ili maske stvar su takođe ličnog izbora.

Rustični izgled kupatila:

Sve veća zastupljenost starinskih slobodno- stojećih kada ponovo vraća rustični izgled u uređenje kupatila. Jedino na šta treba obratiti pažnju u ovom slučaju je zapravo veličina prostora jer pravi efekat može se postići jedino u prostranom kupatilu. Ove vrste kada uklapaju se u sve stilove enterijera a sa njim se dolazi do raskošnog i bogatog izgleda kupatila. Najvažnije je da im se obezbedi dovoljno prostora oko njih.

Kada, tuš kabina i hidromasažni deo kao jedna celina:

Posebne kade čija primena nije tako česta ali ih svakako krasi izražena praktičnost su poput kombinovanih boksova gde jedan deo čini kada a u produžetku prostor za tuš kabinu. Ovde je reč o idealnoj kombinaciji za velika domaćinstva gde pojedini ukućani vole da se kupaju dok drugi isključivo koriste tuš kabine. U ovakvim boksovima takođe mogu biti postavljene mlaznice odnosno hidromasažni stub što je svakako idealna kombinacija u celini.

Šta je potrebno za uživanje u kadi?

Treba napomenuti i da je uživanje u kadi, opuštanje u mirišljavim toplim kupkama uz prijatnu muziku, ponekad sveće i sl. privilegija onih koji pre svega za sve ovo imaju vremena. S obzirom na činjenicu na sve brži način života i gomile obaveza u toku dana kratko prijatno tuširanje je navika mnogih i brz odlazak u krevet i na spavanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *