Blog

Hidromasažne tuš kabine

U većini slučajeva ne možemo da utičemo na veličinu kupatila i raspored elemenata u njemu jer i ukoliko smo sami odabrali ili kupili stan ili ga nasledili uglavnom su to minijaturne prostorije u kojima su uređaji i elementi postavljeni bez ikakvog reda i logike. U tom slučaju važno je znati kako sve ovo može da se ispravi.

Za što jednostavnije i bezbednije korišćenje kompletne kupatilske opreme treba pre svega ispratiti posebna pravila kada je u pitanju ugradnja svakog sanitarnog elementa. Često se možemo susresti sa kupatilima gde je odmah sa vrata postavljena WC šolja, napravljen jako mali prolaz do tuš kabine između lavaboa i veš mašine ili se moraju preskakati pojedini elementi da bi se ušlo u kadu. Svi ovi problemi nastali su usled rigidnih propisa u projektovanju stambenih jedinica koji su doneti pre više od 30 godina a neki se na veliku žalost primenjuju i danas.

U renoviranju kupatila ili izgradnji istog savetuje se sledeće:

• Postavka sanitarnih elemenata treba da bude takva da se maksimalno pojednostavi korišćenje svakog elementa zasebno i da se omogući dovoljan prostor oko njih.
• Postavljanje umivaonika blizu vrata se svakako preporučuje samim tim što se on najviše koristi.
• Razmak između WC šolje i zida ili drugih elemenata mora biti minimum 15 cm.
• Ulazak u tuš kabinu treba da bude što lakši.
• Ne preporučuje se ugradnja tuša pod prozorom ili ispod bojlera.
• Kačenje bojlera iznad veš mašine svakako treba izbeći jer se može desiti da bojler procuri.
• Bide treba postaviti pored WC šolje.
• Ugradnja umivaonika zahteva određenu visinu, odnosno postavljane gornje ivice na 85 cm.
• Ukoliko je u nastavku umivaonika veš mašina praktično rešenje može biti ugradna ploča koja će pokriti mašinu a na nju će se postaviti umivaonik.

Pravilan odabir sanitarne opreme:

U proizvodnji sanitarne opreme odavno je došlo do utrkivanja proizvođača kada je reč o dizajnu najnovijih oblika i formi. Naš savet je da se ipak odlučite za jednostavnije, ravne linije koje su ujedno i mnogo lakše za čišćenje i održavanje. Važno je takođe da se dimenzije svakog elementa maksimalno uklope u prostor. Kada je reč o bojama bela je uvek dobitan i nepogrešiv izbor.

U odabiru WC šolje i bidea treba pratiti isti dizajn dok umivaonik spada u nezavisne elemente.
Za vodokotlić postoji dva rešenja, mogu da se ugrade u zid ili da budu vidni. Posebne vodokotliće koji se kače na zid svakako treba izbeći iz više razloga a to je pre svega estetski momenat kao i praktični razlozi. Ukoliko se radi o vidnim vodokotlićima kao delovima WC šolje to su monoblokovi. Kod ugradnje vodokotlića u zid najvažnije je odabrati visok kvalitet i u tom slučaju možete biti bezbrižni.

Najobičnije modele umivaonika čine oni koji se kače na zid i imaju stubove odnosno maske za sifone. Oni su davno prevaziđeni a svakako najzastupljeniji su razni ugradni ili nadgradni koji se mogu naći u najmaštovitijim formama. Ploče koje se postavljaju mogu služiti za odlaganje raznih stvarčica poput peškira, sapuna, čaša i sl. Savetuje se izbegavanje zastakljenih i prohromskih umivaonika jer su oni jako teški i zahtevni za održavanje.

U današnje vreme nudi se zaista ogroman izbor najraznovrsnije kupatilske opreme od najprivlačnijih boja do najneobičnijih oblika i različite finkcionalnosti koje Vas prosto mame da se odlučite upravo za tako nešto. Kupatilo je odavno postalo mesto kome se s posebnom pažnjom prilazi pri uređenju i gde ukućani sa zadovoljstvom provode vreme u uživanju, opuštanju, ulepšavanju…

Ugradnja tuševa i kada:

Ukoliko i dalje razmišljate da li da u svoje kupatilo ubacite kadu ili tuš kabinu evo nekih pitanja u kojima možete potražiti odgovor:

– Koliko vremena uopšte imate za uživanje u penušavoj kupki i ležanju u kadi?
– Kolikim prostorom raspolažete i da li dimenzije kupatila više odgovaraju kadi ili tuš kabini.
– Kakve su Vaše navike?
– Da li imate malu decu i kako se ona kupaju?

Kod izbora tuš kabine najbolje rešenje je keramička kada. Plastična je teška za održavanje i može se vrlo lako oštetiti što nije slučaj sa emajliranom. Kabina je najadekvatnija da se njome zaštiti i kada i tuš kabina a plastične zavese svakako treba izbeći. U prostoru za kupanje ne treba postavljati previše polica koje Vam mogu smetati ili Vas povrediti. Uz tuš se preporučuje ozidati banak čime se dobija na prostoru a ujedno se može odložiti sva neophodna kozmetika. Mat ili strukturna stakla na vratima kabine su praktična stvar jer je održavanje prozirnih jako zahtevno. Kvalitet kliznih šina je od presudnog značaja za što duži vek kabine.

Hidromasažne tuš kabine i đakuzi kade:

Svim kadama i tuševima koji imaju hidromasažne mlaznice dat je isti naziv –đakuzi. Samo ime vezano je za italijansko – američku fabriku “Jacuzzi” koja je prva započela njihovu proizvodnju. Dugi niz godina ova fabrika je bila jedina na tržištu dok se proizvodnja nije proširila i na druge zemlje Kanadu, Kinu i ostale. Naravno da se ne radi o proizvodima istog kvaliteta a u tome Vam cena dodatno može pomoći. Tehnički kataloški podaci kao i mnogi iskusni trgovci u salonima sanitarne opreme mogu Vam pomoći i predočiti osnovne karakteristike svakog modela. Za one najzahtevnije tu je razna dodatna oprema poput televizora u kabini, telefonske veze, efekta saune ili turskog kupatila kao i višebojne rasvete.

Dimenzije kupatila direktno utiču na oblike i dimenzije kada i tuš kabina. Od broja i položaja mlaznica zavisiće stepen uživanja prilikom kupanja ili tuširanja a ujedno mogu pružiti i terapeutske usluge. Jedino i najvažnije je da obezbedite dovoljnu količinu tople vode koja će opslužiti hidromasažnu kadu ili duži boravak u hidromasažnoj tuš kabini. Treba unapred imati u vidu da zapremina bojlera od 80 litara neće biti dovoljna već se u ovom slučaju preporučuje ugradnja protočnog bojlera.

Sve što je preostalo je da maksimalno uživate u ovom prostoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *