Blog

Ideje za dečije sobe

Osnovna i najvažnija karakteristika dečijih prostora je na prvom mestu funkcionalnost. Svaka soba u kojoj deca borave treba da bude svetla, sveža i puna boja, kao i opremljena glatkim nameštajem koji štedi na prostoru i ostavlja dovoljno mesta za veselu dečiju igru. Postoje mnogi načini kako da se dođe do lepe i zanimljive sobe i veliki uticaj pri uređenju mogu imati stil i sama veličina prostorije. Ne treba da Vas začudi ukoliko deca postanu veoma nestrpljiva i sve to doživljavaju sa velikim ushićenjem. Virtuelna fantazija u njihovim svetovima zaista nema granice, tako da je pri opremanju njihovih carstava sve dozvoljeno.

Jedan od najvažnijih segmenata jeste da u paleti najrazličitijih boja i nijansi odaberete pravu i u potpunosti uskladite boju zidova, nameštaja i ostatka enterijera. Sledeća važna stvar koju smo već spomenuli jeste funkcionalnost dečijih soba a tu je organizacija svakog elementa najvažnija. Adekvatno uređena dečija soba mora u potpunosti pružiti sve uslove u kojima će dete moći neometano da spava, uči i igra se. Pored toga treba se maksimalno truditi da svaka stvar ima svoje mesto a to se odnosi na kompletnu dečiju garderobu, igračke, knjige i ostale sitnice. Ne smete dozvoliti da deca naprave totalni nered i haos u svojim sobama, već ih odmalena treba učiti da za sobom znaju da pospreme i sklone sve razbacane stvari.

Kako odabrati boje, oblike i stil elemenata:

Najbolje rešenje je da i samu decu uključite u uređenje. Ona će Vam jasno staviti do znanja sve ono što vole i žele u svom prostoru. Na Vama je da odaberete boju, oblik i stil svakog komada nameštaja i uz to dodate njihove omiljene crtane ili filmske junake u vidu ukrasnih tapeta, zavesa, tepiha i drugih detalja. U slučaju da deca preteruju sa nekim svojim prohtevimai željama Vi im svakako morate ukazati na ono što je zapravo realno i izvodljivo u ovom slučaju i potruditi se da im koliko je to moguće izađete u susret i uslišite molbe. U svakom slučaju svaki njihov predlog može koristiti na neki način.

Tematski uređene dečije sobe:

Sklonosti deteta mogu u mnogome usmeriti način uređenja soba od sportskog stila do onih koji obožavaju određene crtane junake ili su ljubitelji životinja, prirode i sl. Prema tome i treba birati svaki komad nameštaja, tapete sa određenim printom i ostale elemente. Tako na primer deca koja se bave sportom i te kako će se obradovati svakim detaljem u sobi koji ih asocira na ono što vole i čime se bave gotovo svakodnevno. Od Vaše mašte i kreativnosti zavisi mnogo toga, a dečija pomoć je uvek dobrodošla. Prilikom odabira boja treba obratiti pažnju kakvog je temperamenta dete. Smiren ambijent mogu pružiti nijanse plave, smeđe ili zelene boje dok će primenom crvene ,žute, ljubičaste ili narandžaste, soba postati znatno življa. Kod živih boja nikako ne treba koristiti jarke tonove već isključivo nežnije koje će prostor učiniti prijatnijim.

Kvalitetna zaštita od sunčevih zraka je u dečijoj sobi izuzetno važna. Potrebno je obezbediti po potrebi i adekvatno zamračivanje, što se odlično može postići uz pomoć rolo zavesa. I same zavese se mogu naći u raznim bojama i dezenima, tako da i njih možete uklopiti sa enterijerom.

Adekvatan nameštaj u dečijim sobama:

Fleksibilni i mobilni komadi nameštaja u ovom slučaju idealno su rešenje. Pored toga što se mogu nadograditi i dopuniti neophodnim elementima svakako će Vam doneti velike uštede novca, baš iz razloga što se potrebe kod dece jako brzo menjaju.

Akcenat se uvek stavlja na kvalitet kreveta i dušeka. Kvalitetno spavanje kod dece pospešuje njihovu koncentraciju u toku svih dnevnih aktivnosti, a kvalitetan i odgovarajući dušek pruža maksimalnu udobnost i pravilno držanje tela.

Radni prostor namenjen dečijim obavezama:

Količina svetlosti u radnoj zoni je u ovom slučaju najbitnija. Količina svetlosti mora da bude odgovarajuća kao i položaj sedenja. Dešnjacima je potrebna svetlost koja dolazi sa leve ili prednje strane, a kod levorukih sa suprotne. U večernjim satima neophodno je korišćenje fleksibilne stone lampe koju deca mogu pomerati i prilagoditi određenim potrebama. Pravilnim postavljanjem radnog stola smatra se položaj u kojem dete prilikom sedenja za njim ima potpunu kontrolu ka vratima i ne mora se okretati kada neko ulazi u sobu.

Dovoljan broj fioka i polica u radnom prostoru pružiće sav potreban prostor za smeštanje školskih knjiga i kompletnog pribora. Za potpuno drugačije aktivnosti u odnosu na školske obaveze i učenje ostatak prostorije treba pravilno iskoristiti za ormar ili deo u kojima se nalaze dečije igračke. Prostor za igru može biti i jedan veseli topli tepih na sred sobe gde će deca zaista uživati. I veoma mala soba može biti prava mala dečija igraonica kada je sve skladno i pravilno uklopljeno. Ubacivanje kreveta na sprat je samo jedno od rešenja kako to možete postići.

Razni panoi i ploče na kojima deca mogu crtati i stvarati svoja prava mala remek dela mogu biti veoma korisni i edukativni. Ukoliko vaše dete ima sklonosti ka ovoj vrsti umetnosti to mu svakako treba pružiti. Svaki svoj rad će Vam sa zadovoljstvom pokazati a Vi od svih tih crteža možete napraviti zanimljiv kolaž i ukrasiti zidove sobe.

Kompletan proces uređenja dečije sobe može se smatrati velikim izazovom ali isto tako i zadovoljstvom i treba se potruditi da prostor učinite što maštovitijim i prijatnijim za Vaše najmlađe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *