Blog

Ideje za uređenje dvorišta

Dekorisanje i uređivanje dvorišta i bašti može se izvesti na razne načine što zavisi isključivo od Vaših ideja i afiniteta. Uz najraznovrsnije cveće, žbunje, drveće i travu, dodatna lepota dvorištu može se pružiti u vidu staza, rasvete, raznih stolica i ljuljaški za sedenje kao i sitnih ukrasa.

Najvažniji elementi:

Jedna od najvažnijih stvari za svako dvorište je lepo uređen travnjak. Zaista je potrebno dosta pažnje kako bi se stvorio prelepi travnjak koji će krasiti kompletno dvorište. Ukoliko se desi da na nekim mestima nestane trave odmah treba posaditi novu. Druga podjednako važna stvar jesu boje i njihovo uklapanje i razvrstavanje. To se najlakše postiže uz sadnju više vrsta cveća. Lepo i negovano cveće takođe ima veliki uticaj na sam izgled dvorišta. Pre samog odabira možete se detaljno informisati o svakoj vrsti koju želite da posadite kao i da ih maksimalno prilagodite klimatskim uslovima u kojima živite.

Detalji su zapravo glavna dekoracija. Uz različite modele, oblike i boje saksija, izbor kamenja, klupa, lampi, kućica za ptice kao i mašte i kreativnosti Vaše dvorište će zaista zablistati. Izlaganje cveća kao i drugih biljaka može se obaviti na neuobičajene načine. Veoma interesantno mogu izgledati stare kante, drvena burad ili stari bicikli. Za sedenje u hladovini mogu se koristiti razne neobične klupe od drveta, metala, kombinacije kamena i betona uz sedišta od jastuka i mnoge druge. Poseban efekat može se postići solarnim diskretnim lampama koje će stvoriti prelep ambijent među cvećem naročito pri zalasku sunca.

Zelenilu uvek možete dodati razno ukrasno kamenje, gljive i dr. Na ovaj način dolazi do kontrasta i preplitanja materijala i boja čime se postiže odličan estetski efekat. U izradi kućica za ptice možete uključiti i Vašu decu i pružiti im mogućnost da izraze svoju kreativnost i maštu. U slučaju da Vam izgled celog dvorišta kvari neka stara ograda ili oronuli zid, možete ih iskoristiti za preuređivanje i pretvoriti ih u dekoraciju.

Vodeni elementi:

Dodavanje vodenog elementa još jedan je od predloga u uređenju Vašeg dvorišta. Kompletnu opremu za izradu i postavljanje baštenskih vodenih elemenata možete pronaći u prodavnicama koje se bave opremanjem i uređenjem domova. Vrlo brzo i jednostavno možete ih instalirati u Vaše dvorište ili na terasu. Na samom dnu jezerca odnosno napravljene fontane može se postaviti specijalan podvodna svetiljka koja će izgledati potpuno čarobno naročito noću.

Ostali detalji:

Potrebna Vam je i lepa kantica za zalivanje. Uz nju će Vam posao biti još lakši i obavljaćete ga sa više elana. Dosadnim pločicama ili blokovima treba dati malo života. Najlakše je izvaditi nekoliko premazati ih u drugu boju i složiti poput mozaika. Mogu se dodati i razno sitno kamenje ili školjke. Sa velikim teglama i biljkama koje ne iziskuju preteranu negu kao što je npr. čuvarkuća stvara se još bolji vizuelni efekat naročito kada su izložene sunčevoj svetlosti.

Gde god je to neophodno savetuje se pravljenje potpornih zidova uz pomoć betonskih blokova i odgovarajuće teksture. Sa drvenim rešetkama i ukrasnim puzavicama stvara se šarmantan izgled i stvara određena privatnost.

U samom dnu vrta mogu se postaviti garniture za sedenje. Preporučuju se prozračne strukture a nikako masivne i teške konstrukcije i to u bojama koje će se najbolje uklopiti sa zelenilom. Drveni elementi u Vašem dvorištu mogu se ofarbati u zeleno ili isprskati sprejom i na taj način se dobiti bojeni akcenti.

Odabir stolica i stolića za decu treba prepustiti njima. Njihovi elementi u šarenim nijansama mogu doprineti još privlačnijem i zanimljivijem izgledu vrta. Nezanimljive zidove ukrasite raznim žardinjerama ili teglama sa cvećem jarkih boja.

Terapija u vidu prijatnih mirisa:

Kada je reč o aromaterapiji ne treba misliti isključivo na kupanje i uživanje u toplim mirišljavim kupkama . U mirisnom vrtu organizmu se takođe može pružiti adekvatno opuštanje. Uz ruzmarin i lavandu se to naročito primenjuje. Postoji još mnoštvo cvetnica koje će Vas svojim mirisima opijati celo leto. Kod visećih tegli se preporučuje postavljanje starih tacni ili komada pvc vreća kako bi se sprečilo oticanje vode a cveće ostalo što duže sveže. Zalivanje je obavezno svakog dana a ukoliko je direktno izloženo suncu nekada je potrebno cveće zalivati i dva puta u toku dana.

Jedan od najpopularnijih trikova u uređenju dvorišta su lukovi napravljeni od drvenih greda ukrašeni ružama penjačicama i sličnim biljkama. Na luk se savetuje postavljanje ogledala čime će se stvoriti poseban izgled u vidu nastavljanja vrta kroz luk i obraslo cveće.

Korisni Saveti:

• Ulaganje u veliko drveće može se isplatiti na više načina. Pored toga što postepeno raste ono u svakom momentu na neki poseban način upotpunjuje izgled Vašeg dvorišta. Važno je da se detaljno informišete o svakoj vrsti koju želite da posadite. Može se desiti da mala stabla ukoliko se presađuju rastu jako sporo, pa zbog toga treba voditi računa.

• Kosilicu treba redovno održavati a to se odnosi na njene noževe odnosno oštrice. U toku leta ih treba oštriti na svakih par nedelja jer će jedino tako Vaš travnjak ostati zdrav. Korišćenje đubriva je obavezno kako bi travnjak bio zelen.

• Savetuje se da nikako ne treba preterivati sa ukrasima i detaljima kako ne bi ste napravili konfuziju i pretrpali svoje dvorište.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *