Blog

IKEA protiv kuhinja po meri

Pri renoviranju kuhinje najviše novca (ne)očekivano odlazi na materijal i konstrukciju kuhinjskih elemenata, popularnih kabineta. S obzirom da se rezultati vaših odluka i investicija najlakše vide već na prvi pogled, odabir kuhinjskih kabineta ozbiljan je zadatak i izazov.

Mnogi ljudi neretko svoju lenjost i manjak agilnosti pravdaju budžetskim nedostacima, i tako sakate svoju kuhinju. Iako je tačno da će kuhinja po meri najčešće biti skuplja od one kupljene u recimo Ikei, to ne mora baš uvek da bude slučaj. S druge strane, i najjeftinija kuhinja je ozbiljna investicija. Kako se spasti opasnosti da vam budžet stvarno ili lažno diktira izbor?

Ikea, ili stolar iz kraja?

Recimo da ste se odlučili da umesto kuhinje po meri, svoje elemente kupite iz Ikeinih zaliha. Za razliku od ostalih proizvođača, Ikea se bavi masovnom proizvodnjom svih kuhinjskih delova, i imaju svoj sistem veličina, boja, završne obrade i funkcija. Nakon što poručite željene elemente, onih ih povlače iz skladišta i šalju na vašu adresu, gde se od vas očekuje da ih sami spojite i instalirate – to je samo jedan od načina na koji Ikea štedi novac i omogućava vam da nameštaj kupite povoljno (jedan od drugih načina je i činjenica da koriste jeftine materijale). Drugi proizvođači/saloni nameštaja, vam nude slične opcije, samo što kod njih nakon što poručite elemente morate da sačekate određeni period, da ih oni naprave, i spoje, i do vas isporučuju gotov proizvod, spreman za instalaciju. Ovo je naravno skuplja varijanta, što zbog manje posla koji se od vas očekuje, što zbog upotrebe kvalitetnijih materijala za izradu.

I sada se vraćamo na kuhinje po meri. Kuhinje po meri su dakle, dizajnirane i napravljene ručno, samo za vas i u skladu sa vašim željama, prohtevima i idejama. Vi definišete veličinu, materijale, završnu obradu i vaša porudžbina je ručno obrađena, i isporučena, spremna za instalaciju. S obzirom da i u ovom slučaju vi birate materijale, a i kako će sve biti ukomponovano, koliko će vas vaša kuhinja po meri koštati teško je proceniti. Ono što treba da računate kao plus na uobičajenu cenu je dodatni i personalizovani rad, koji ovakve porudžbine iziskuju.

Kuhinje po meri mogu da budu i povoljnija opcija, nego što vam se čini na prvi pogled. Ukoliko imate malu, ogromnu, ili kuhinju neobičnog oblika, kuhinje poručene sa zaliha velikih proizvođača i nisu pravi izbor za vas. U tesnim kuhinjama, moguće je da ćete uštede koje ste postigli kupovinom već napravljenih kuhinjskih delova, nadomestiti plaćanjem usluga dobrog stolara, jer će vam biti neophodni invetivniji načini instaliranja.
Velike kuhinje, visokih plafona, daju vam priliku za dodatno skladištenje i funkcionalnost. Kabineti nestandardizovane dubine i visine su ono što vam treba, ia to je bolje raditi sve po merama. . Kuhinje spuštenih plafona, kosina, lukova i ostalih nepravilnoti, takođe nisu pogodne za nabavku standardizovanih elemenata, jer će vam biti potrebno dosta truda i dodatnih sredstava da popunite sve rupe i prazne prostore.

Kuhinje po meri su pravi izbor, i vrede dodatnog novca koji ćete izdvojiti, ukoliko planirate duži vremenski period da živite tu, ili ukoliko imate decu ili kuhinju koristite više nego što je to uobičajeno. U suštini, dodatnim novcem koji izdvajate vi plaćate dugovečnost, dizajn i kvalitet, tako da sve je pitanje vaših potreba, i mogućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *