Blog

Izgradnja bazena

Da bi se izgradio bazen potrebno je znanje i umeće kao i određena suma novca u zavisnosti od veličine samog bazena i kvaliteta elemenata.

Prvenstveno je važno da budu obezbeđeni svi uslovi: Nije dovoljno da sami na svoju ruku proizvoljno iskopate rupu. Iskop treba da bude odgovarajući i da ima stručno pripremljen teren. Određivanje pozicije bazena je takođe jako važno jer ukoliko se nalazi u hladu bez sunčeve svetlosti to može pokvariti užitak. Postavljanje bazena ispod drveta nije preporučljivo. Direktan udar vetra se svakako mora izbeći kad je postavka bazena u pitanju. Treba obezbediti što jednostavniji pristup čišćenju i održavanju bazena. Da bi se u bazen što lakše ulazilo i izlazilo potrebno je postaviti merdevine ili stepenice. Pre same izgradnje bazena dobro razmislite o njegovoj veličini. U većini slučajeva privatni bazeni su veličine oko 8 x 4 metara sa dubinom od 1,35 m do 1, 60 metara. Bazeni ove veličine su sasvim dovoljni da u njemu uživa dvoje ili troje ljudi.

Armirano betonski bazeni:

Kod ove vrste bazena možete apsolutno pustiti mašti na volju što se tiče najrazličitijih oblika i dubine bazena. Treba napomenuti da svaki bazen koji nema klasičan pravougaoni oblik za sobom vuče znatno više ulaganja i spada u složeniju investiciju. Ni najmanje pukotine nisu dozvoljene u betonskim bazenima. Prilikom izgradnje betona mora se koristiti hidrobeton, odnosno visokokvalitetni mikser beton koji ima aditive za vodonepropustljivost i stalno vibrira što sprečava pojavu pukotina. Zidovi ne smeju biti tanji od 20 santimetara.

Podovi i zidovi bazena moraju se betonirati odjednom. U suprotnom moguće je izliti osnovu i zidove u rasponu od par dana s tim što se mora ugraditi dilataciona traka (jedan deo u osnovi, drugi deo u zid bazena). Kada se nakon par dana nastavlja sa betoniranjem obavezno se mora premazati osnovna ploča korišćenjem specijalnog premaza za nastavak betoniranja. Na ovaj način će svež beton apsolutno prijanjati starom. U toku betoniranja potrebna je ugradnja svih elemenata u beton kako bi se ispunio specijalan oblik, obezbedilo vibriranje i vodonepropustljivost i montirali svi delovi hidrotehničke opreme. Kada prođe određeni period u kome se beton vezuje sledi skidanje oplate i postavlja hidroizolacija. Ukoliko je nakon postavljene hidroizolacije izvršena proba na vodonepropustljivost može se pristupiti oblaganju bazena. To se pre svega odnosi na farbanje bazena, oblaganje pločicama, folijom i sl.

Ukoliko želite da Vaš bazen bude prelivni ova tehnika gradnje povećaće cenu izgradnje bazena za minimum 30 procenata. S obzirom da iziskuje dodatnu izgradnju kompenzacionih bazena kao i obezbeđivanje znatno većeg prostora automatski se povećavaju troškovi i produžavaju rokovi za samu izgradnju bazena.

Osnovna orjentacija gradnje bazena je pre svega briga o kvalitetu, čistoći i bistrini vode u njemu.

Koje su prednosti betonsko – armiračkog bazena u poređenju sa drugima:

• Dostupan kompletan materijal, oprema i tehnologija potrebni za izgradnju. Svaki malo bolji opskrbljeni centar u kome se prodaje građevinski materijal u ponudi ima sav materijal za hidroizolaciju i oblaganje bazena. Od stručnih lica uvek možete potražiti savet ukoliko ne znate koje lepilo da odaberete ili fug masu.

• Potpuna sloboda u dimenzijama i oblicima bazena.

• Postojeća građevinska operativa može se koristiti pri izgradnji bazena zajedno sa izgradnjom objekta.

• Veoma pristupačna cena u slučaju samoizgradnje ili gradnje uporedo sa sličnim građevinskim radovima.

Oprema za bazene:

Da bi se bazen pravilno koristio i sprečila pojava raznih bakterija i drugih mikroorganizama potrebna je kompletna oprema u koju spada pumpa, filteri, ugradni elementi od inoxa ili ABS plastike, oprema kojom se na automatski ili manuelni način održava kvalitet vode, najrazličitija vrsta rasvete od podvodne halogene do led ili fiberoptičke. Neophodna je i oprema kojom se voda greje, hidro i elektro instalacija a mogu se postaviti i raznorazne vodene atrakcije u bazenu.

Na koji način tretirati vodu:

Razlikuje se nekoliko tipova bazena za kupanje a razlike su pre svega po funkciji i veličini, zatim uslovima koji se odnose na temperaturu vode, sisteme za čišćenje i dezinfekciju. Postoje zatvoreni i otvoreni bazeni. Bazeni mogu imati recirkulaciju vode u kojima ona teče kroz sisteme za pročišćavanje ili konstantnu obnovu vode u kojima kontinuirano teče sveža voda i nije potrebno prečišćavati je. Kod većine javnih bazena koriste se sistemi prečišćavanja jer su znatno isplatljiviji.

Tretmani pročišćavanja vode služe kako bi voda ostala čista i prozirna i kako bi se uklonile sve štetne materije, bakterije, virusi, alge i drugi patogeni.

Adekvatna rasveta i atrakcije za Vaš bazen:

Vaše dvorište i bazen može biti centar okupljanja Vas i Vaše porodice i prijatelja tokom celog leta i nepodnošljivih vrućina. Letnja zabava može biti dodatno zanimljiva uz odgovarajuću rasvetu u bazenu. Razne vrste osvetljenja mogu kreirati najrazličitije prikaze dizajna i boje od kojih se najčešće koriste žuta, narandžasta, crvena, plava ili opuštajuća zelena boja. Pored toga što će u potpunosti ukrasiti bazen i kompletno dvorište, uz adekvatnu rasvetu postiže se određena vidljivost pod vodom što je naročito interesantno kada padne mrak.

Detalji u vidu raznih tuševa, interesantnih kapa za kupanje, plutajućih sveća ili fontana mogu samo dodatno ulepšati izgled Vašeg bazena. Veličina i oblik bazena nisu od presudnog značaja, akcenat svakako treba staviti na njegovo održavanje i kvalitet vode. Kada su ovi uslovi ispunjeni moći ćete maksimalno da uživate u njemu, plivate i opustite se.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *