Blog

Izrada stepenica

Prilikom projektovanja kuće ili stana sa više nivoa u najvažnije detalje spada i planiranje prostora za stepenište. Ovaj deo može pojedincima biti poput statusnog simbola, drugima način pokazivanja raskoša i moći a nekima isključivo put do višeg sprata ili potkrovlja. Ako zanemarimo sve to najvažnije je da se na pravilan način odredi njihov položaj. Od veličine i oblika stepenica može zavisiti kvalitet vaše svakodnevnice.

U određivanju najboljeg mesta za stepenište moraju se ispratiti pojedina pravila:

Prostrane kuće imaju odvojene spavaće sobe na spratovima dok su dnevni boravci smešteni u prizemlju. U ovom slučaju stepenište je deo hodnika i veza između ova dva dela.

Od raspoloživog prostora zavisi i primena odnosno vrste stepeništa a mogu biti jednokraka, dvokraka, trokraka ili zavojita tj. spiralna.

Dupleks stanovi i manje kuće uglavnom imaju stepeništa u dnevnom boravku gde su ona poput komada nameštaja i vrlo često se u dekoraciji koriste neki već postojeći materijali iz prostora.

Kod skučenih stanova prostor ispod stepeništa se obavezno koristi kao pomoćni prostor poput ostave ili ubacuju police i komode za odlaganje raznih stvari.

U projektovanju stepeništa moraju se maksimalno ispoštovati postojeći konstruktivni elementi odnosno noseće grede, zidovi i sl.

Ukoliko u estetsko funkcionalnom smislu nema posebnih ograničenja, izgled stepenišne vertikale može biti poput dekorativne skulpture.

Projektovanje i dimenzionisanje stepeništa:

U ovom slučaju najvažnije je maksimalno ispoštovati sva pravila projektovanja a ona se tiču širine kraka stepeništa, visine i širine gazišnog dela, visine ograde, broja stepenika i dr. Sa detaljnim proračunom parametara treba doći do precizne realizacije.

Svaki stepenik mora imati iste dimenzije jer u suprotnom može doći do neželjenih povreda i padova naročito kada se silazi niz stepenice. Korišćenje stepeništa za svakog čoveka je bez preteranog razmišljanja, prateći ritam koraka i u tom slučaju se ne očekuju različite visine pa mogu dovesti do gubljenja ravnoteže i pada.

Dizajn stepeništa:

Prilikom odabira određene vrste stepeništa, uz pomoć arhitekte može se doći do raznih konstruktivnih rešenja kao i različitih načina dizajniranja čime se iskazuje mašta i kreativnost. Pojedina konstruktivna rešenja tiču se centralnog stuba, srednjeg nosača stepenika, bočnog nosača, konzolnog gazišta koji se oslanja na bočni zid, vidnog ili skrivenog nosača i dr. U dizajnerskoj invenciji učestvuju različiti materijali poput drveta, aluminijuma, prohroma, stakla, čelika ili plastike.

Kada se gradi potpuno novi objekat svaki projekat u svom statičkom proračunu treba da obuhvati sve vertikale stepeništa bilo da se izvodi u betonu ili je reč o metalnoj konstrukciji. Naknadne adaptacije i formiranje novog stepeništa podrazumeva kao konstruktivno rešenje drvene ili metalne nosače. Najpraktičnije rešenje su čelične konstrukcije jer mogu ispratiti sve statičko – estetske zahteve i nisu podložne prevelikim odstupanjima nakon dugog niza godina. Kod drvenog stepeništa se gotovo uvek nakon dužeg perioda javlja rasušivanje i škripa.

Izbor materijala za izradu stepeništa:

U ovom slučaju stil kuće i celokupan enterijer diktiraju izbor materijala. Tako na primer ne možete videti betonsko stepenište među mermerom ili kamenom uz livenu ogradu ili balustere za čiju se izradu koristilo kovano gvožđe. U današnje vreme dominacija je savremenih materijala poput prohroma, stakla, plastičnih masa, čeličnih presovanih limova, drveta, veštačkog granita i dr.

Sve veću zastupljenost i trend imaju staklena gazišta, podesti i ograde. Najveći efekat i apsolutnu bezbednost može pružiti kaljeno staklo. S druge strane i dalje ima onih kojima ovakve površine ulivaju određenu dozu nesigurnosti naročito pri kretanju po staklu gde pogledom na dole recimo vidite ambis arheološkog nalazišta ili staklene galerije u tržnim centrima ili muzejima. Posebnu vrstu straha može izazvati hodanje po staklenom stepeništu.

Prefabrikovano stepenište:

Gazišta ovakvog stepeništa imaju standardne dimenzije s tim što se dužina i broj stepenika može birati. Uglavnom su od drveta ili metalna (koristi se profilisani lim). Najviše se upotrebljavaju kod brzih adaptacija i imaju znatno povoljniju cenu.

Stepenište u obliku skulpture:

Značaj stepeništa kao važnog elementa svakog enterijera dokazuje podatak da mnoge strane zemlje imaju čak specijalne časopise koji se na profesionalan, vrlo temeljan način bave isključivo ovom temom. U gotovo svakom javnom prostoru stepenište je na centralnom mestu. Uz razne savremene trendove koriste se polirani materijali i specijalni svetlosni efekti čime dolazi do stvaranja novog mita – stepeništa poput skulpture. Nije redak slučaj da se i u kućni ambijent ubace slični efekti.

Skriveno stepenište:

Pod drugom krajnosti smatra se potreba da se ponekad stepenice sakriju od pogleda. Ovde se pre svega misli na stepenice koje vode na tavan ili u podrum, strmo stepenište neadekvatno betonirano i sl. Tada je dozvoljena svaka vrsta maske. Stepenišni prostor se može čak prekriti i vratima. Jedino i najvažnije je da se obezbedi određeno osvetljenje, pre svega zbog bezbednosti.

Osvetljenje:

U svakom stepenišnom prostoru obavezna je adekvatna rasveta. Kada stepenište nije prirodno osvetljeno, potrebno je postaviti veštačko osvetljenje koje će svetleti neprekidno. Najzastupljenije je postavljanje bočnih zidnih svetiljki. Reflektori u samom zidu mogu izgledati jako efektno i obično se postavljaju blizu gazišta. Razno osvetljenje u ogradi, rukohvatima ili u čelima mogu dodatno ulepšati Vaše stepenište.

Odgovarajuće ograde:

Ograda ima izuzetno važnu funkciju jer obezbeđuje sigurno kretanje niz i uz stepenice. Neophodno je da ograda bude fiksirana, da ima dovoljnu visinu i pravilno dizajniran gelender. Može biti stilska, zavojita ili monumentalna, od kovanog gvožđa, sa prohromskim nosačima za staklena gazišta, od profilisanog lima sa čeličnim sajlama i sl.

Spiralne stepenice:

Spiralne stepenice su idealne za male prostore i dovoljan im je prostor u podu od 180 x 180 cm. Oko 85 santimetara je dovoljno za širinu stepeništa a za centralni stub 10 santimetara. Njihova izrada i postavljanje su veoma jednostavni, mogu se koristiti gotovo svi materijali, slobodno stoje i nije im potreban podstepenišni prostor. Jedina mana je što nisu preporučljive za starije osobe i malu decu jer kretanje mora biti pažljivo.

Za siguran hod po stepeništu:

Oblaganje stepeništa podrazumeva korišćenje protivkliznih materijala , naročito ukoliko je u pitanju spoljašnji prostor i mogućnost kvašenja. Dodatnu bezbednost mogu pružiti ivične profilisane alu lajsne ili zalepljene protivklizne trake na samim gazištima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *