Blog

Kako da izaberete odgovarajući bojler?

Kada dođe do izbora modela za veće kućne aparate, sigurno ćete sagledavati razne modele i truditi se da uporedite njihove karakteristike, ali i cene. Možda je pravi trenutak da odmah na početku napomenemo da bi u ovom slučaju, kada je u pitanju važan uređaj koji bi trebalo da Vam dugo traje kao što je bojler, važno i da odvojite što veću sumu koju ste u prilici da priuštite, kako biste bili sigurni da za sebe i svoju porodicu nabavljate ono najbolje.

Modeli i vrste bojlera

Kada počnete izbor, najpre krenite od broja članova porodice, odgovarajućeg prostora za bojler u koji se moraju uklopiti određene dimenzije samog uređaja, a zatim i na priključke za vodu.

Iako ćete sa bojlerima čija je zapremina manja veoma brzo imati toplu vodu i oni će se lako ugraditi u bilo koji prostor, morate voditi računa i da li je to dovoljno za sve članove Vaše porodice.

Zbog toga stručnjaci često predlažu da se umesto malih bojlera sa zapreminom od 10 litara biraju oni od 50 ili 80 litara, u zavisnosti od broja osoba koje žive u određenom stanu ili kući.

Standardne dimenzije bojlera veoma lako se ugrađuju u sve dimenzije kupatila, dok se horizontalni bojleri predlažu za manja kupatila i u tuš kabinama. Isto važi i za nove, moderne slim verzije bojlera. Blizina priključaka za vodu važna je kako zbog jednostavnosti samog postavljanja, tako i zbog uštede energije.

Ušteda električne energije

Prilikom izbora bojlera vodite računa i gde će on biti postavljen, te mu promenite mesto u odnosu na stari bojler ukoliko je to moguće. Bilo bi dobro i da mu slavine budu blizu, jer se voda najlakše i najbrže hladi kroz cevi, te je stoga veoma važno da zagrejana voda ne prelazi preveliki put do česme, odnosno korisnika.

Pored dobre izolacije koju imaju svi noviji modeli bojlera, dobro je razmisliti i o tome da bojler ne bude preveliki za sve članove domaćinstva, već u slučaju manjih porodica birati onaj manji, odnosno model manje zapremine, kako se voda ne bi bezrazložno grejala i samim tim i rasipala i trošila električna energija.

Delovi bojlera

Kada kupujete bojler, važno je i da on sadrži sve potrebne elemente, te da znate i koji su to njegovi delovi koji omogućavaju pravilno funkcionisanje. Zato je važno da ne kupujete polovne i korišćene bojlere. Novi bi morali da imaju, pre svega, termostat i grejač, te garanciju na ove delove.

Isto važi i kada je u pitanju kazan, te i za njega dobro proverite garanciju. Sigurnosni ventil i magneizujmska anoda takođe su veoma važni elementi, te ne propustite da proverite da li su navedeni u specifikaciji.

Pored svega navedenog, biće važno i da dobro proverite dimenzije, kako biste bili sigurni da se bojler može uklopiti u Vaše kupatilo.

Na samom kraju, ali ne i najmanje važno, jeste i servisiranje i rezervni delovi, za koje morate znati da postoje u prodaji kod ovlašćenog prodavca kako biste predupredili sve ventualne kvarove, a samim tim i neprijatnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *