Blog

Kako da parketu vratite stari sjaj?

Najčešće se u domovima, javnim i poslovnim prostorijama nailazi na podove koji su prekriveni parketom. Praktičan i čvrst, ali i veoma izdržljiv, parket se lako kombinuje u svakom enterijeru. Uklapa se u svaki stil i dekoraciju, a za održavanje je veoma zahvalan. Da li se kod nas tradicionalno postavljaju parketi ili je reč o izuzetno praktičnom idejnom rešenju?

Enterijeru daje poseban sjaj, a da li zbog tradicije ili iz navike skoro svaki dom ima parket makar u jednoj prostoriji. Još od 17. veka ova podna površina se koristi, a drvene pločice se ređaju zajedno i mogu nastati različiti dezeni. S vremenom ova podna površina postaje sve popularnija, a menjaju se samo nain i tehnike parketiranja. U zavisnosti od efekata koje želite da postignete, al ii od želje ukućana slogovi koji mogu da se naprave od parketa su različiti.

Pločice koje se postavljaju uglavnom su iste boje, a nekada se mogu postaviti i različite boje parketa. Danas se kod nas najčešće traži jednobojni parket, a pošto je parket u boji skuplji ne čudi što je manje tražen.

Lakiranje i voskiranje parketa

Međutim, ako primetite da je vaša podna površina promenila boju ili da je parket oštećen, onda je vreme da se parketu udahne novi sjaj. Da li ćete ponovo lakirati ili potpuno menjati parket zavisi od trenutne situacije u kojoj se nalazite, ali trebalo bi napomeniti da je neophodno redovno održavanje parketa. Ponovno lakiranje i voskiranje ove podne površine su najćešći načini kako da parketu vratite stari sjaj.

Jednom godišnje ili svake druge godine možete voskirati parket, ali najpre se uverite koji je to završni lak i koja sredstva treba koristiti prilikom voskiranja. Ako ste rešili da ponovo obnovite parket onda je ponovno lakiranje pravo rešenje. iako je poduhvat zahtevan, nakon što uklonite lak i površinski sloj, nanosi se onovo lak za parket. Lakiranje se uglavnom obavlja na desetak godina, jer je potrebno pripremiti opremu, novac, ali i angažovati profesionalce koji će obaviti posao stručno, brzo i efikasno.

Kako se parket održava?

Vlažna krpa, usisivač, metla ili četka za čišćenje prašine, peska i drugee prljavštine? Šta koristite kada čistite svoj parket? Upravo zbog svoje praktičnosti parket se lako održava. Ne bi trebalo da se svakoga dana briše vlažnom krpom, a čišćenje prilagodite potrebama. Ako je velika frekvencija ljudi u prostorijama koje imaju ove podne površine, onda je neophodno parket češće čistiti. Ako to nije slučaj, onda redovno uklanjajte prašinu i druge čestice koje se mogu pojaviti na parketu.

Ako koristite vlažnu krpu ili briska za čišćenje podnih površina prekrivenih parketom, trebalo bi da znate da je neophodno izabrati odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Naime, ne bi trebalo često brisati parket vlažnom krpom, a ako ostane vode na poarketu, obavezno je uklonite, jer zadržavanje vode može da dovede do podizanja parketa.

Važno je izabrati i odgovarajuće sredstvo za čišćenje, jer od laka kojim je parket premazan zavisi koje ćete sredstvo izabrati. Bez obzira koji je završni sloj u pitanju, trebalo bi prilikom čišćenja koristiti hladnu ili mlaku vodi, a nikako nemojte koristiti toplu vodu i parket brišite isključivo oceđenom krpom.

Za sve dodatne informacije na ovu temu posetite našu stranicu parketar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *