Blog

Kako da vam kućni aparati duže traju?

Kućni aparati imaju svoj rok trajanja, međutim nepravilnim korišćenjem, lošim održavanjem i nepažnjom vrlo lako im možete skratiti njihov rok. Bez pojedinih kućnih uređaja i aparata verovatno ne možete da zamislite život, zato pokušajte da više vodite računa o njima, kako ne biste stalno morali da kupujete nove, već svoj budžet možete potrošiti na neke druge bitnije stvari.

Redovno ih čistitite, održavajte i pridržavajte se uputstva

Važno je da se uvek pridržavate koliko toliko uputstva, koje vam uvek stiže uz sve kućne aparate i uređaje. Nemojte misliti da su neke stvari na uputstvima napisane tek tako i da vašim kućnim aparatima neće škoditi ukoliko se ponašate po nekim vašim pravilima. Takođe, jako je bitno da ih kako pre, tako i posle upotrebe obavezno dobro očistite i osušite.

Nemojte dozvoliti da se zadržava voda u nekim sitnim kućnim aparatima, jer to kasnije može da dovede do kvara. Nemojte male kućne aparate držati na previše toplim ili previše hladnim mestima, pokušajte da nađete prostor u vašoj kuhinji gde je umerena temperatura. Kada su u pitanju glomazniji kućni uređaji, poput frižidera, veš mašine, bojlera tu zaista treba da posebno obratite pažnju na uputstva za korišćenje, jer vam se definitivno neće isplatiti ukoliko vam ovi uređaji budu kratko trajali.

Kada se desi kvar reagujete odmah

Vrlo je važno i da obratite pažnju na funkcionisanje vaših kućnih aparata. Čudan zvuk vašeg aparata, ispuštanje neprijatnih mirisa, nepravilan rad, prekid rada, krčanje – sve je to znak da nešto nije u redu sa vašim aparatom. Nemojte nastavljati da ga dalje upotrebljavate kao da se ništa nije dogodilo, već se obratite vašem električaru. Električar će najbolje moći da ustanovi u čemu je kvar i da ga popravi vrlo brzo.

Kada su u pitanju bojleri, frižideri ili šporeti, onda znajte da gotovo svaki kvar treba da prijavite električaru. Ovde je poseban akcenat na bojleru, čiji kvar ponekad može da bude vrlo opasan. Tako da, što pre električar ukloni kvar, to će doprineti tome da vaš uređaj traje duže.

Isključite ih iz struje u toku grmljavine

Da uređaje treba isključivati iz struje kada je nevreme kako se ne bi pokvarili nije samo urbana legenda, već je to činjenica. Naime, kada su udari gromova česti, može se desiti da napon naglo skoči i da dođe do strujnog udara. Nagli skok napona može da proizvede trajnu štetu na vašim kućnim elekričnim uređajima, ukoliko su uključeni u struju. U ovim slučajevima ni električar vam ne može pomoći.

Zato, u ovim situacijama nemojte da vam bude teško da sve uređaje električne, za svaki slučaj, iskljčite iz struje i sačekate da se vreme napolju stabilizuje. Takođe, nakon dolaska struje, nemojte odmah da ih ukljčujete, već sačekajte da prođe nekoliko minuta. Ukoliko niste ipak sigurni u ovo, onda bi najbolje bilo da se konsultujete sa vašim električarom i od njega tražite stručan savet, kako da se ponašate u datim situacijama.

Radite godišnji servis

Možda vam godišnji servis kućnih aparata zvuči kao bacanje para, ali je to zapravo prava investicija, odnosno ulaganje u duži vek trajanja vaših aparata. Najpre se preporučuje godišnji servis važnijih kućnih uređaja, poput bojleraveš mašineklimeTA peći, a zatim i ostalih manjih kućnih aparata. Ovi uređaji, ukoliko se pokvare, mogu da proizvedu dodatnu štetu. Godišnjim servisom, odnosno posetom električara, možete da sprečite veće kvarove i veću štetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *