Blog

Kako očistiti peglu

Briga o Vašoj odeći:

Da Vaša odeća bude uredna i lepo izgleda potrebno je da vodite brigu o njoj. Pranje veša i tretiranje raznim hemijskim sredstvima je podjednako važno kao i adekvatno sušenje i peglanje. U današnje vreme sve veća je potražnja za tkaninama kojima peglanje nije potrebno, naročito ukoliko se radi o posteljini, zavesama i sl.

Peglanje različitih vrsta tkanina:

Prilikom pravilnog pranja i sušenja, peglanje će biti znatno olakšano. Veš nikako nije dobro presušiti jer će peglanje oduzeti mnogo više vremena uz obavezno korišćenje pegle na paru. Ukoliko veš ipak niste stigli da na vreme sklonite i on se potpuno presušio najbolji način da ga omekšate je da ga isprskate vodom i ostavite neko vreme u plastičnoj kesi. Nakon određenog vremena i ravnomerne raspodele vlage po vešu peglanje će Vam biti potpuno olakšano. Svila se recimo ne sme na taj način tretirati jer voda može ostaviti fleke. Peglanje svile ili sintetike se obavlja preko krpe koju ste prethodno navlažili.

Pri peglanju bi najbolje bilo da se veš složi po redosledu peglanja i da se prvo ispeglaju tkanine za koje je neophodna niža temperatura a zatim one koje zahtevaju vruću peglu. Peglanje peškira i frotirske odeće ili posteljine nije preporučljivo jer time gube na mekoći.

Bela pamučna i lanena odeća kao i ostale svetlije boje se najbolje peglaju s lica a ostale tamnije boje obavezno s naličja da ne bi izbledele. Na naličju se takođe peglaju svilene i heklane tkanine kao i razni vezovi i čipka. Za peglanje štofane odeće obavezno je korišćenje vlažne krpe kako ne bi izgledala usijano.

Peglanje košulja i bluza za mnoge je sigurno jedan od najnapornijih poslova u kući. Prvo se pegla kragna pa zatim rukavi odnosno manžetne, prednji deo i na kraju leđa. Delove košulja i bluza gde se nalaze dugmići treba peglati s naličja, a ukoliko rukave želite da ispeglate bez ivica najbolje rešenje je specijalna daska za rukave.

Pantalone ispeglane na špic takođe mogu izazvati noćne more za one koji nisu naročito spretni u peglanju. Najlakše je prvo ispeglati pantalone u gornjem delu i u predelu džepova a nakon toga po dužini preklopljenje i izravnate nogavice. Prvo se pegla donja nogavica pa nakon toga spusti i ispegla gornja. Isto to treba uraditi i sa druge strane. Peglanje falti je veoma zahtevno i potrebno je svaku faltu ostaviti na mestu. U ovome Vam mogu pomoći spajalice koje će držati falte ali morate dobro voditi računa da ne ogrebete peglu.

Održavanje pegle:

Pegle na paru su jako praktične i funkcionalne ali i zahtevaju određenu pažnju i održavanje. Tako na primer nakon završenog peglanja obavezno se mora isprazniti sva voda i na taj način spreči stvaranje kamenca u njoj. Voda koja se koristi za peglu mora biti destilovana. Običnu vodu možete sipati isključivo kada proizvođač garantuje slobodno korišćenje.

U slučaju da se na samoj ploči pegle stvorio talog ili ste primetili da Vam tkanine klize pod peglom to su sigurni znakovi da je Vašoj pegli neophodno čišćenje. Talog na ploči mogu biti naslage prašine i čestica iz vazduha ili vlakana is Vaše odeće.

Da biste dno pegle očistili na pravi način potrebno je sledeće: pamučna krpa, sirće, stara hartija, rukavice, so, štapići kojima se čiste uši, deterdžent.

• Prvi način je natopljena krpa pomešanim rastvorom tople vode i blagog deterdženta za pranje sudova i brisanje dna pegle sve dok se kompletna ploča ne očisti.

• Drugi način je ugrejano belo sirće na šporetu u koji je sipana srazmerna količina soli. Da biste zaštitili ruke najbolje je da prilikom brisanja pegle krpom natopljenom sirćetom i soli koristite odgovarajuće rukavice.

• Za čišćenje voska sa ploče pegle potrebna Vam je stara hartija. Kada pegla dostigne maksimalnu temperaturu treba prelaziti preko hartije koliko god puta je potrebno sve dok se i najmanji ostaci ne skinu.

• Najčešći i najveći problem mogu biti zapušeni otvori za paru na samoj ploči pegle. Za čišćenje ovih rupica najbolji su štapići za uši umočeni u rastvor soli i sirćeta. Oštre metalne predmete poput špicastih noževa spajalica i sl. nikako nemojte upotrebljavati u ovu svrhu jer ćete tako trajno uništiti peglu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *