Blog

Kako očistiti venecijanere

Od mnogih detalja i ukrasa koji se nalaze u Vašem domu jedan od važnijih detalja jesu venecijaneri. Njihova osnovna uloga pored toga što služe kao ukras prozorima jeste pre svega zaštita od sunčeve svetlosti i radoznalih pogleda slučajnih prolaznika (naročito ukoliko je u pitanju kuća ili stanovi na nižim spratovima).

Šta čine venecijaneri?
Reč je zapravo o metalnoj plastificiranoj kutiji, mehanizmu, sajli, palici za njihovo otvaranje i zatvaranje i aluminijumskoj traci sa poliesterskom završnom obradom u boji. Okvir prozora služi kako bi se venecijaneri smestili a njihovo montiranje je veoma jednostavno.

Venecijaneri se izrađuju od aluminijuma sa jako dugim vekom trajanja. Njihovo postavljanje je moguće na sve vrste stolarije. Boja venecijanera može se maksimalno uklopiti u sve vrste enterijera. Venecijaneri su zapravo specifični tipovi roletni za čiju se izradu koriste različiti materijali poput drveta, metala ili plastike. U podešavanju su veoma jednostavni. Mogu se nameštati u zavisnosti od toga koju količinu svetlosti želite u prostoru ili Vam je prosto neophodna prijatna hladovina kako biste se odmorili ili gledali TV. U poslovnim prostorima postavljaju se najčešće metalni venecijaneri jer imaju izuzetnu otpornost na spoljašnje uticaje pa čak i u slučaju požara. Podešavanje ove vrste venecijanera je isključivo elektronsko.

Osnovne prednosti postavljanja venecijanera:

Venecijanere prvenstveno krasi mogućnost prilagođavanja različitim dimenzijama prozora. Pored toga oni se mogu naći u širokom spektru boja što ima veliki uticaj pri uređenju svake prostorije u Vašem domu ili poslovnom prostoru. Još jedna u nizu pozitivnih osobina kada je ova vrsta zaštite prozora u pitanju, jeste veoma pristupačna cena. Kontrolisanje količine svetlosti u prostoriji njihova je glavna uloga. U zimskim mesecima mogu delom uticati na zadržavanju toplote dok su leti idealni za stvaranje prijatne hladovine. Način na koji se kontroliše količina svetlosti ujedno pomaže i u zaštiti nameštaja od jakih sunčevih zraka i brzog izbleđivanja.

Održavanje venecijanera:

U ovom slučaju nema posebnih pravila. Na jednostavan način mogu se usisati ili prebrisati korišćenjem vlažne krpe. Venecijanere na kojima su veće količine masnoće i prljavštine obično u kuhinji ili prostoriji sa konstantnim prisustvom duvanskog dima, najlakše je skinuti kako bi mogli što bolje da se operu.

Kako ih najlakše očistiti?

I pored višestruke uloge u zimskom i letnjem periodu i adekvatnoj zaštiti koju mogu da pruže, venecijaneri se mogu svrstati u vrstu dekoracije. Jednostavna montaža kao i demontaža još jedan su dokaz da su mnogo ekonomičniji čak i u poređenju sa roletnama. Jedina mana im je to što se ne mogu tako brzo i jednostavno očistiti s obzirom da ih čine aluminijumske ili plastične trake i mehanizam kojim su spojene.

U njihovom čišćenju potrebno je pre svega vreme i strpljenje s obzirom da svaka traka treba da bude obrisana i sa nje ukljonjena prašina i prljavština. Jedan od najjednostavnijih načina je korišćenjem rastvora mlake vode i sirćeta i čiste pamučne tkanine. Kada se krpa dobro natopi u rastvor treba je staviti na prst i polako prelaziti površinu svake trake sa obe strane. Kada se krpa previše isprlja mora se oprati kako bi ponovo mogla da se umoči u rastvor vode i sirćeta. Postupak je potrebno ponavljati sve dok venecijaneri ne budu potpuno čisti i blistavi.

Venecijaneri pored toga što su ekonomični, prostoru pružaju udoban i elegantan utisak a pri tom su najadekvatnija zaštita prozorima. Iz više razloga nema potrebe oklevati ukoliko ste tek postavili stolariju i tražite adekvatno rešenje za njenu zaštitu. Venecijaneri će Vam u tome svakako pomoći, a pri tom i Vaš dom ili poslovni prostor dodatno ulepšati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *