Blog

Kako Odabrati Radni Sto

Radne stolove treba birati prema nameni i potrebama, u zavisnosti od toga da li ćete na njemu pisati, čitati ili raditi na računaru. Veličina same radne površine, izgled i dodatni elementi stola takođe zavise od ličnih potreba i namene.

Da biste napravili pravi odabir svakako se treba voditi pomenutim smernicama. Najvažnija karakteristika svakog odabranog komada nameštaja pa i radnih stolova je na prvom mestu funkcionalnost. S obzirom na ogromnu ponudu, najrazličitija dizajnerska rešenja, stilove i vrste materijala, odabir ne bi trebao biti tako težak zadatak.

Kancelarijski stolovi:

Kancelarijski nameštaj je specifičan po tome što svaki komad mora biti maksimalno iskorišćen i funkcionalan u poslovnom prostoru. Stolovi moraju prvenstveno biti odgovarajuće veličine kako bi se na njih smestilo sve što je neophodno u svakodnevnom radu od računara do kompletnog kancelarijskog pribora (planeri, sveske, rokovnici, olovke itd.) Svaka pregrada ili fioka u stolu je veoma korisna jer se u njima može odložiti sav preostali kancelarijski materijal.

Radni stolovi za kućnu upotrebu:

Ukoliko Vam je radni sto neophodan i u domu, jedno od najboljih rešenja je ukoliko imate posebnu radnu sobu za sve obaveze koje morate završiti kod kuće. Tada ne morate voditi računa o određenom stilu i dizajnu već ovaj Vaš mali kućno – poslovni kutak možete urediti po sopstvenom izboru. Određeni stil i dizajn radne sobe može biti potpuno drugačiji u odnosu na ostale prostorije i mogućnosti su zaista neograničene. U suprotnom je neophodno da radni sto uklopite uz ostatak enterijera kako bi dobili jedan kompletno skladan izgled Vašeg stambenog prostora.

Dečiji radni stolovi:

Radni sto i stolica odnosno njihove dimenzije treba pre svega da prate uzrast deteta. Velika greška se može napraviti kupovinom većeg radnog stola za decu pod izgovorom da će ona brzo porasti i da će im tada više odgovarati veći model. To je potpuno isto kao kada biste detetu kupili 3 broja veću obuću iz istog razloga. Položaj tela za stolom je od presudnog značaja, naročito u razvoju dece. Prilikom sedenja dete mora celom dužinom stopala da dodiruje pod. Maloj deci koja ne mogu da dohvate preporučuje se postavljanje klupice pod stolom. Pravilan položaj nogu podrazumeva natkolenicu i potkolenicu pod uglom od 90 stepeni, a ruke u položaju da laktovi dodiruju radnu površinu. Leđa nikako ne smeju biti povijena ni u jednom trenutku, jer se to veoma negativno može odraziti na kičmu.

Korisni Saveti:

Podesivi stolovi i stolice smatraju se najpogodnijim izborom kada su deca u pitanju. Kod savremenog školskog nameštaja fleksibilnost je izražena na visokom nivou. Između ostalog uzima se u obzir da se deca istog uzrasta i te kako razlikuju po svojoj građi kao i dužini nogu i ruku, pa je samim tim i nemoguće da za jednim istim stolom i na istoj stolici svi oni imaju pravilan položaj tela.

Podešavanje nagiba na naslonu stolice je od velike koristi jer doprinosu ogromnom olakšanju pri dužem sedenju i nema opterećenja u leđima. Čvrsti nasloni zamaraju leđne mišiće što može da izazove bolove pa se preporučuje postavljanje jastučića u predelu krsta.

Nasloni za ruke koji se mogu podešavati u odnosu na visinu su takođe veoma bitni bez obzira da li dete za stolom uči, piše ili radi na računaru. Odgovarajuća visina stola podrazumeva da visina očiju u odnosu na knjigu ili svesku na radnoj površini bude oko 30 –ak santimetara. To se najlakše postiže upravo stolovima koji imaju podesive radne ploče i mogućnost podešavanja nagiba.

U slučaju da niste u mogućnosti da detetu priuštite novi radni sto sa odgovarajućom stolicom savetuje se da upotrebite neki već postojeći nameštaj i maksimalno ga prilagodite potrebama deteta. Ovo je od posebne važnosti za svako dete koje tek polazi u školu i koje treba da stekne radnu naviku.

Neadekvatni stolovi i stolice:

Lošim sedenjem može doći do strukturalne deformacije kičme. S obzirom da sedeći položaj u odnosu na stajanje izaziva mnogo veće opterećenje za kičmeni stub, nepravilan položaj tela pri sedenju svakako može doneti loše navike u samom držanju, oslabljenu muskulaturu, konstantnu napetost u mišićima i bolove u leđnom delu. Neodgovarajući dečiji stolovi i stolice dovode do toga da deca nemaju koncentraciju pri obavljanju školskih dužnosti i da se konstantno vrpolje.

Uređenje dečijih soba:

U dečijoj sobi svaki detalj je izuzetno važan. Radni sto je neizostavan element bez obzira da li je dete u predškolskom uzrastu ili ide u osnovnu ili srednju školu. Interesantna dekoracija samih stolova može poboljšati dečije raspoloženje i dati im volju za učenjem. Sa najraznobojnijim tapetama, živim bojama i neobičnim dekorima kompletna dečija soba može izgledati veselo i razdragano pa će se i deca prijatno osećati u njoj. Police za knjige, igračke i razne druge predmete odlično će se uklopiti sa radnim stolom. U moderno opremljenim dečijim sobama koje su dosta male, vrlo često možete videti radne stolove smeštene pod izdignutim krevetom a stepenice koje vode do kreveta u vidu polica ili fioka izrađenih za odlaganje knjiga, garderobe i mnogih drugih stvari. Ovo je idealno rešenje za uštedu prostora. Ostatak sobe možete prekriti kvalitetnim tepihom u šarenim bojama i obezbediti deci dovoljno prostora za igru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *