Blog

Kako odgušiti sifon na kadi

U lepom i funkcionalnom kupatilu zasigurno će svako od nas uživati. S obzirom na činjenicu da se u njemu svakodnevno provede neko određeno vreme, veoma je važno da uz osnovnu potrebu za održavanjem lične higijene ova prostorija u našem domu može pružiti i adekvatno uživanje i opuštanje uz tople, mirisne kupke. Svu ovu harmoniju za čas može pokvariti začepljen odvod i otežana upotreba kade. U samom postupku odgušenja odvoda nije potrebno imati specijalan alat već volju, strpljenje i snalažljivost.

Do zapušenih odvoda dolazi iz nekoliko razloga, među kojima je najčešći taloženje sapuna i kose zajedno. Mesto gde se sakuplja sva prljavština i ostali talozi obično je odmah pod čepom ili nešto dublje u samom sifonu. Jedini pravi način kako da se adekvatno održava sifon zapravo leži u prethodnom planiranju postavljanja kade ili tuš kade.

U suvoj montažnoj ugradnji vrši se oblaganje kada uz pomoć livene sanitarne akrilne obloge i automatski olakšava pristupanje sifonu. Prilikom ugradnje kada odnosno oblaganje pločicama savetuje se ostavljanje otvora. Može se staviti rešetka ili pločica sa magnetom čime je omogućen pristup sifonu u slučaju da je došlo do začepljenja.

Među najpoznatijim pomagalima mogu se na našem tržištu pronaći mnogobrojna hemijska sredstva koja služe za čišćenje i otčepljivanje odvoda. Sa njima treba biti posebno obazriv jer mnoga od njih mogu prouzrokovati stvaranje još većih naslaga, potpuno uništenje sifona ili čak oštećenja kanalizacionih cevi.

Pod drugom alternativom može se smatrati samo domaćinstvo i ono što iz njega možemo iskoristiti. Uz pomoć ugljene kiseline mogu se razgraditi razna začepljenja a nju možemo dobiti mešavinom sirćeta i praška za pecivo. Kada se ova smeša prospe u odvod potrebno je sačekati neko vreme a zatim preko toga pustiti vrelu vodu.

Ponekad je dovoljno zatvaranje preliva na kadi, odvrtanje ručke tuša i postavljanje cevi na mrežicu odvoda. Ukoliko se ostale rupe zapuše uz pomoć krpe i pusti najjači mlaz vrele vode obaviće se detaljno ispiranje svih rupica. U nekim slučajevima problem začepljenja može biti rešen i uz pomoć jednostavnog gumenog odčepljivača odvoda.

Postupak odgušenja odvoda:

Revizioni otvor koji treba da ima svaka kada pruža obavljanje svih radova i popravki. Može se jednostavno otvoriti ručno ili šrafcigerom. Otvaranjem revizionog otvora dolazi se do odvodne cevi. U toku rada je potrebno korišćenje baterijske lampe. Debljom odvodnom cevi smatra se glavni odvod kade i s obzirom da je reč o uvijenoj cevi u kojoj dolazi do vodenog čepa, to ukazuje na sprečavanje širenja neprijatnih mirisa iz kanalizacije u samo kupatilo. Najniži deo cevi se vrlo lako može začepiti jer se upravo ovde stvaraju naslage prljavštine koje potpuno uspore ili onemoguće proticanje vode. Skidanjem i ispiranjem odvodne cevi na najjednostavniji način se rešava problem zagušenja.

Potrebno je odvrtanje navoja na gornjem delu cevi a zatim i izvlačenje gornjeg dela cevi koji se nalazi u revizionom otvoru. U gornjem delu cevi nalazi se određena količina vode koju pažljivo treba preusmeriti na kanalizacioni odvod. Odvrtanjem i donjeg navoja može se lako izvući crevo iz otvora kanalizacije koje je potrebno isprati vodom kako bi se uklonila sva prljavština. Nakon toga crevo treba vratiti na mesto. S obzirom da je izuzetno skučen prostor u kome se obavlja ceo proces savetuje se vraćanje prvo gornjeg dela creva iz revizionog otvora a nakon toga i cevi koja ide u kanalizaciju a bliža je samom otvoru.

Prilikom vraćanja creva veoma je bitno da se vodi računa o talasastom obliku koji pre svega ima ulogu u zadržavanju vode odnosno stvaranju vodenog čepa. Pre zatvaranja revizionog otvora treba pustiti vodu i izvršiti proveru spojeva (da li postoji na nekom mestu kapljanje ili curenje). Potpuno suvi spojevi ukazuju da je sve pravilno završeno i može se vratiti poklopac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *