Blog

Kako odrzavati zavese

Odgovarajuće zavese za Vaš dom:

Svako uređenje doma zahteva i određene faze kao i njihov tačan redosled što se ne primenjuje uvek. Tako recimo mnogi obavljaju kupovinu zavesa i dekora a da pri tom u domu još nije obavljeno postavljanje podnih obloga i krečenje zidova. To je svakako pogrešan pristup u opremanju doma jer je ipak potrebno da se svaka faza uređenja realizuje po redu i na pravi način, kako bi se došlo do željenog tona i maksimalno usklađenog stila u Vašem domu.

Faze završnih radova pri uređenju doma zahtevaju posebnu pažnju u odabiru odgovarajućih materijala i boja elemenata koji će se u domu nalaziti duži vremenski period. Ovde se pre svega misli na podove, stolariju, keramiku, kuhinjske elemente i dr.

Odgovarajuće boje kojima ćete ukrasiti Vaš dom od najtoplijih do najtamnijih nijansi zavise od kasnijih faza uređenja, nakon odabira nameštaja i osvetljenja. Među važnim detaljima spadaju različite vrste zavesa u različitim dekorima i mehanizmima koji služe za njihovo pomeranje. Uticaj zavesa na kompletan prostor i ambijent u njemu nikako ne treba zanemariti jer mu one mogu pružiti poseban i prepoznatljiv izgled. Njihov pogrešan odabir može negativno uticati na dotadašnje pravilno završene faze u uređenju.

Zaključak je da zavese i dekor treba birati u krajnjim fazama i maksimalno ih prilagoditi nameštaju, tepisima i rasveti. Znalački pristup u odabiru materijala, boja i stilova može biti od velike koristi, u suprotnom odgovarajuću kombinaciju zavese, dekora i garnišne treba potražiti od stručnih lica. Potrebno je svakako naći adekvatno rešenje i životni prostor pretvoriti u onaj u kojem će Vam biti prijatno i ugodno.

Gde potražiti pomoć?

Nekada davno, čega se starije generacije naročito mogu prisetiti jesu ručno šivene zavese – unikatni radovi njihovih mama i baka. Taj način izrade ovih elemenata prostora bilo je naročito cenjeno u to vreme, i bila je odlika urednih i vrednih domaćica koje su brinule o izgledu svog doma. To vreme je zaista daleko iza nas, jer su potrebe današnjih enterijera znatno veće.

Elegantna i dobro sašivena zavesa ne zahteva samo kupovinu povoljnog materijala i jednostavno šivenje uključivanjem singerice, već stručan i detaljan pristup njihovom dizajnu i kreiranju.

Postoje i razni saloni koji se bave prodajom svih vrsta zavesa. U njima pored korisnih saveta i predloga koje možete dobiti, pronaći ćete i najpovoljnije usluge dekoratera koji će posetom Vašeg doma pružiti mnoga idejna rešenja i ponuditi Vam mnoge kombinacije. Uzorci tkanina i garnišni koje Vam oni mogu pokazati znatno Vam mogu olakšati izbor. Kvalitet je takođe na prvom mestu i veoma važna stavka pri odabiru zavesa, od pedantnosti šivenja do izbora modela, kvaliteta garnišni, mehanizama i dr.

Različiti modeli zavesa:

Da li su i koji modeli zavesa moderni ili ne, suviše je diskutabilno pitanje, jer u ovom slučaju nema preteranih oscilacija. Jedino o čemu se može govoriti kada su zavese i njihovi aktuelni modeli u pitanju su noviteti koji se pojave na našem ili stranim tržištima. Među najtraženijim modelima zavesa spadaju panel i paket sistemi sa tkaninama za čiji utrošak nije potrebno previše novca ali su zato cene mehanizama znatno veće u poređenju sa klasičnim garnišnama. Ono što svakako treba istaći pri odabiru zavesa jeste ispunjavanje svih kriterijuma jer ih je bespotrebno menjati često s obzirom da u sklopu enterijera mogu imati dug upotrebni vek. Paketi i paneli uklapaju se i preporučuju u svim prostorima gde je nameštaj modernih i ravnih linija, gde je veće prisustvo pastelnih tonova i gde je neophodno kontrolisati količine dnevne svetlosti.

Adekvatno održavanje zavesa:

Pri kupovini zavesa potrebno je detaljno se raspitati i o njihovom održavanju. Tkanine od kojih su sačinjene zavese mogu biti sto posto pamučne ili od poliesterskih vlakana a postoje i materijali koji pored poliestera imaju svilena, viskozna, lanena i druga vlakna. Generalno kod svih zavesa i dekora preporučuje se pranje na maksimalnih 30 stepeni i to u slučaju stoprocentnog poliestera. Ukoliko je reč o tkaninama mešovitog sastava preporučuje se isključivo hemijsko čišćenje, gde se svakako mora voditi računa o deklaraciji odnosno sastaavu i načinu čišćenja. Deklaraciju mora imati svaka zavesa i dekor. S obzirom na izuzetne napretke današnje tehnologije i izraženu elastičnost materijala odavno zavese nije potrebno peglati što je velika prednost. Oprane zavese možete odmah okačiti na garnišne ili određene mehanizme i pustiti ih da se prirodno osuše. Peglanje zavesa odnosno elastičnih materijala se nikako ne preporučuje jer se tako mogu trajno uništiti niti od kojih su satkani. Pravilnom upotrebom i redovnim održavanjem zavesa produžiće se njihov vek trajanja.

Održavanje trakastih zavesa:

Trakaste zavese treba prati specijalnim hemijskim sredstvima koje će ukloniti svu prljavštinu, nečistoću i fleke kao i uništiti sve bakterije. U mašinskom pranju može se otkloniti čak 95 procenata nečistoće što će ovoj vrsti zavesa pružiti potpuno svež i prvobitan izgled.

Na koji način održavati rolo zavese:

Ova vrsta zavesa je takva da se one jako teško mogu isprljati što je jedna od njihovih glavnih prednosti. Održavanje zebra ili rolo zavesa je jednostavno i dovoljno je da se obrišu vlažnom krpom kao kad se briše prašina sa polica ili nameštaja. Pored krpe za skupljanje prašine može se koristiti i usisivač. Fleke sa rolo zavesa i tvrdokorne mrlje mogu se ukloniti paročistačem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *