Blog

Kako popraviti bojler

Pitanje koje se često postavlja pri pojavi bilo kog kvara na aparatima i uređajima u domaćinstvu je koliko i da li je uopšte popravka isplativa.Tako recimo ukoliko je u pitanju stari bojler njegov pravilan i pouzdan rad zavisiće od postupka reparacije i koliko je ceo proces urađen po propisima. Kompletna reparacija obuhvata neophodnu zamenu određenog broja delova kao i ulaganje poprilične sume novca. Ovo je samo jedan od primera kako dobro preračunati i sagledati sve segmente i doneti pravu odluku da li uređaj popravljati ili ga jednostavno zameniti novim.

Prilikom reparacije bojlera svaki ugrađeni deo treba da bude nov. Staru oplatu bojlera nije neophodno menjati.

Svi neophodni delovi bojlera:

Deo bojlera za koji treba izdvojiti najviše novca je kazan. Njegovo krpljenje je moguće ali se ne preporučuje. Korozija koja se javlja nakon izvesnog vremena nagriza celu unutrašnjost bojlera i dolazi do pojave rupe i curenja vode. Kada se to dogodi jednom vrlo je verovatno da će se rupe pojaviti i na drugim mestima zahvaćenim korozijom što će dovesti do ponovnog krpljenja i ponovnih troškova. S obzirom na dokazanu i više puta proverenu činjenicu da i zavaren bojler može ponovo da procuri, zamena kazana je jedino sigurno rešenje. Na tržištu možete birati između prohromskih ili inoks kazana. Reč je o nerđajućim kazanima kod kojih curenje može da se javi jedino ukoliko ima nekvalitetno zavarene spojeve.

Od adekvatnog izbora grejača zavisi i kvalitet popravke. Prilikom ugradnje ovog dela potrebno je da grejač bude iste ili manje snage od one deklarisane za tu vrstu bojlera. Sa slabijim grejačem bojler će sporije zagrevati vodu ali to ne znači da će i temperatura vode biti manja. U kazane zapremine 80 litara najadekvatnije je postaviti grejač snage 2 kilovata. Ukoliko je reč o prohromskom kazanu ugradnjom prohromskog ili niklovanog grejača napravili ste odličan izbor. Ugradnja bakarnog grejača nije naročito preporučljiva. Među prohromskim limom i bakarnom cevi grejača dolazi do hemijske reakcije čime se vremenom istanjuju zidovi cevi. Ugradnjom takve vrste grejača treba da budete spremni na njegovu zamenu svakih par meseci.

Konstrukcija svih sigurnosnih odnosno nepovratnih ventila je identična što se ne može reći i za njihov kvalitet. Sa kvalitetnim ventilom do puštanja vode iz bojlera dolazi tek nakon premašenog pritiska vode od 8 atmosfera. Sa lošim kvalitetom ventila propuštanje vode može se dogoditi i pri manjim pritiscima i kod njih će se s vremena na vreme pojaviti kapljice vode na šta direktan uticaj ima trenutni pritisak vode u crevima.

Sa fabrički baždarenim termoregulatorom održavanje temperature je najvažnije i ona treba biti od 35 do 85 stepeni C. Prilikom kupovine ovog dela treba izvršiti proveru okretanjem poluge levo desno što treba da dovede do otvaranja i zatvaranja kontakta.

Kod termo – osigurača postoje kontakti zatvoreni u normalnom položaju. U slučaju da voda dostigne i premaši temperaturu od 90 stepeni C dolazi do automatskog otvaranja kontakata i tu se oni dalje ne pomeraju ni prilikom pada temperature. Potrebno je u tom slučaju njihovo ručno vraćanje. Starim tipovima potrebna je upotreba šrafcigera dok je za novije određen poseban taster.

Pri skidanju grejača nakon dužeg vremenskog perioda potrebno je izvršiti i zamenu gume. Uz glavnu gumu dobijaju se i tri male prstenaste gume. Dva komada su predviđena za kontakte dok je treći za što bolji dihtung cevi sondi.

Silikonska izolacija provodnika otpornih na izrazito velike temperature je obavezna i treba da ima površinski presek od 2,5 milimetara kvadratnih. Da bi se zamenili svi provodnici potrebno je kupiti oko 3 metara kabla.

Za oplatu smo već napomenuli da nije potrebna njena zamena. Ukoliko je reč o požuteloj, veoma staroj oplati ona se može jednostavno ofarbati. Uz standardnu belu boju na tržištu se mogu naći i mnoge druge boje i nijanse. Sa jednom manjom konzervom farbe može se ofarbati cela oplata.

Korisni Saveti:

Kada ste detaljno i precizno ustanovili cenu svakog neophodnog dela za bojler možete sa sigurnošću doći do tačne sume novca koja je potrebna za kompletnu reparaciju. Uglavnom se radi o nešto povoljnijoj ceni u poređenju sa cenom potpuno novog bojlera. Treba uzeti u obzir da se pri reparaciji ne mora zameniti apsolutno svaki navedeni deo jer je gotovo nemoguće da je apsolutno svaki neispravan. Tako recimo ispravne termoregulatore ili termoosigurače ne morate menjati ukoliko se ustanovi njihov korektan rad i ispravnost. Zamena provodnika koji nemaju vidno oštećenje je takođe bespotrebna. Za farbanje oplate bojlera je zaista potrebno minimalno ulaganje novca a bojler će dobiti potpuno novi izgled. U svakom slučaju sa ekonomske strane gledano reparacija bojlera se i te kako isplati. Treba imati u vidu da je postupak moguć jedino ako je reč o bojleru sa izolacionom staklenom vunom. Kod novijih modela bojlera izolacija je u vidu pene i prilikom prošupljivanja kazana jedini način da se ona zameni je kupovina novog bojlera. Pored upoređivanja cena svakog neophodnog dela u obzir treba uzeti i cenu rada odnosno naći pravog i iskusnog majstora. Kada se i ova suma doda, ponovo se dolazi do zaključka da je reparirati bojler znatno povoljnije od kupovine novog.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *