Blog

Kako postići rustični izgled zidova

Uređenje doma u rustičnom stilu:

Ovaj stil pruža pre svega raznovrsnost i veoma zanimljiv izgled samih prostorija, a s obzirom da se savršeno uklapa podjednako u seoskim kućama kao i u modernim stanovima svakom ambijentu može pružiti posebnu toplinu i udobnost.

Osnovne karakteristike rustičnog stila je upotreba prirodnih materijala poput kamena i drveta sa naglašenom teksturom i manjom ili većom obradom. Uz njih je dosta zastupljena i upotreba pamuka, lana, vune, kože i konoplja. Rustični elementi imaju takav oblik i detalje da kod njih sve podseća na prošla vremena. Njih krasi čipka, venci i slični detalji i ukrasi.

Ukrašavanje zidova:

Bilo da je reč o visokim ili nižim plafonima, stare drvene grede pod njima su idealne za uređenje rustične sobe ili kupatila. Sa drvenim gredama kao osnovom dizajna mogu se kreirati razni zanimljivi oblici u bilo kom prostoru. Prilikom uređenja dnevne sobe odnosno stvaranju rustičnog dizajna i toplog ambijenta jedan od predloga može biti ugradnja kamina. Za ukrašavanje kamina može se koristiti grubi kamen ili čak drvo.

Kada je reč o bojama koje se najbolje uklapaju uz rustični stil tu se pre svega misli na belu, drap, krem, karamel, sunčano žutu, jorgovan plavu, zelenu ili tople braon nijanse. Sa laganim i svetlim bojama prostor dobija na širini a uz velike prozore i svetle komade nameštaja stvara se izuzetno vedra atmosfera. Tkanine, zavese i prostirke mogu imati jednobojne dezene ili razne šare poput krupnih ili sitnih cvetova i sl.

Zidovi sa dodatim teksturama u interesantnim bojama i dezenima pružaju izuzetno zanimljive efekte u vidu starinskog izgleda i osećaja u prostoru. Kombinovanjem živih kontrastnih i neutralnih boja dolazi do stvaranja modernog izgleda enterijera. Uz pomoć grubih drvenih podnih dasaka, rustičnog nameštaja i drugih detalja dolazi do stvaranja pravog rustičnog dodira i udobnog osećaja.

Unošenje rustičnog stila u bilo koji prostor omogućuju razni ukrasi i detalji od činija, posuđa, ručki, lampi, escajga, tanjira, šolja, prekrivača, stoljnjaka, vazni, ramova za slike do drugih sitnica. U posebnom naglašavanju rustičnog stila uređenja treba koristiti drvene predmete. Zanimljiv utisak mogu pružiti drveni panjevi koji mogu služiti u ulozi stočića ili za sedenje.

Kameni zidovi sa rustičnim šarmom:

Zidovi od kamena ili cigle su jedan od interesantnih načina kako da se enterijeru doda rustični šarm a da se pri tom jednostavno igrate sa materijalima i teksturama. Treba imati u vidu da je kod pojedinih prostorija veća ili manja predisponiranost u prihvatanju ovih elemenata. Tako recimo jedna od najpristupačnijih je svakako kuhinja jer je reč o društvenom prostoru koji zahteva funkcionalnost i što prijatniji izgled a sa kamenim zidom može se stvoriti upravo takav efekat uz naravno i ostale odgovarajuće detalje.

Zidovi i plafoni sa drvenim oblogama:

Najplemenitiji materijal koji se koristi za opremanje enterijera je svakako drvo. Uz samu teksturu drveta i njegov izgled stvara se posebna toplina, prostor postaje ušuškan i deluje bogato i stilski sa ukusom uređen. Pored toga drvo poseduje izuzetna svojstva jer se može obrađivati i oblikovati na razne načine kao i svakom prostoru pružiti poseban utisak zbog čega spada u nezaobilazne materijale u opremanju životnih ili poslovnih prostora.

Lamperija, laminatne obloge, drvene talpe, oblice i poluoblice samo su neki od načina kako da svoje zidove i plafone obložite ovim materijalom. Pored ovih načina može se istaći i korišćenje drvenih greda koje se uz svoju nosivu funkciju ističu po tome što mogu pružiti i razne estetske efekte i prostor učine veoma prijatnim. Jedna od čestih kombinacija u postizanju rustičnog izgleda zidova su stare drvene grede uz grubo obrađene oblice ili poluoblice, kamen ili ciglu.

Kada govorimo o lamperiji tu se pre svega misli na drvene panele koje čine obrađene daske. U sklopu dasaka nalaze se ramovi i reljefi i zajedno čine zidni dekor. Drvena lamperija nekada se svrstavala u prestižne dekorativne obloge. U današnje vreme se nešto ređe koriste ali je i dalje prisutna kao neobrađena, bajcovana ili bojena i spada u cenjene zidne dekore.

U prisustvu drveta čak i moderni i minimalistički enterijeri mogu dobiti na toplini a bojom i teksturom prostor dobija svoju dušu. Sa drvenim oblogama mogu se prekriti pojedini delovi ili čak kompletni zidovi. Različitim oblicima i kombinacijama drvenih obloga prostoru će biti razbijena monotonija. Primenom drvenih zidnih obloga i obloga za plafone svaki prostor će izgledati interesantno i atraktivno a stvaranje prijatnog utiska samo je jedna od dodatnih prednosti. Toplina a u isto vreme i neprolazna elegancija može se postići upravo primenom drveta u enterijeru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *