Blog

Kako prepoznati dobrog majstora?

U Srbiji retko da postoji porodica koja nije imala posla se nekim mastorom. Iskustva su različita. Mnogi majstori postanu i kućni prijatelji, a kod nekih su najomraženiji gosti. Nije da nema razloga zbog kojih predrasude o majstorima postoje. Naime, brojni su slučajevi u kojima su električar, stolar ili keramičar pokušali da prevare svoje mušterije i naplate znatno skuplje svoju uslugu. Zato se za neke majstore može reći i da su dobri glumci.

Imaju posebnu priču, šarm i veoma su lukavi kada je posao u pitanju. Je l’ vam se dešavalo da ste auto morali da odvezete kod majstora i da vam je osim zamene ulja majstor predložio i da promenite amortizere i još neki deo, jer je tako bolje i za vas i manje će sada da vas košta nego kasnije? Bilo je situacija i da vam električar pored svetla na rerni zameni i prekidače, jer je moralo, zar ne?

A onda krene priča kako ste imali sreću, jer je majstor, ako je električar u pitanju, upravo kod sebe imao pekidač za rernu koji će odlično pristajati, jer je svetlo pregorelo zbog lošeg prekidača. Mnogi bi odmah poverovali u tu priču i odmah bili saglasni sa preporukom majstora. Međutim, često je u pitanju samo dobra gluma, a ne dodatni kvar, jer ipak treba ubediti domaćina da je bolje sada platiti dve popravke, nego ponovo u skorije vreme da dođete u situaciju da pozovete majstora.

Možete čuti od majstora da se do sada tako nešto nije dešavalo i da je ovo prvi put da uz jedan kvar nastupi i drugi, ali znajte da ta priča baš i nije mnogo tačna, jer mnogi to svakoj mušteriji izgovore samo da bi svoju uslugu naplatili više. Često se pojave, tokom popravke nepredvidivi troškovi, zato budite obazrivi.

Bez njih je teško, sa njima još teže…

Ako je električar kojeg ste pozvali poznanik onda nemate brige. Možda ćete čak i dobiti popust, ali šta kada ne znate sa kim imate posla. Budite i vi glumci i igrajte na blef. Ako vam ponude višu cenu usluge, vi se dogovorite na početku oko plaćanja, jer će tokom rada cena da poraste, a pojaviće se verovatno i neki dodatni kvar.

Da biste izbegli nepredvidive troškove i da biste se na vreme dogovorili oko cene, onda u startu kažite kako stoje stvari i pitajte koliko bi otklanjanje kvara bilo. Možete i da pitate prilikom poziva koliko bi vas otprilike koštalo, mada znajte da ćete retko dobiti odgovor, jer priča je takva da bi prvo morao kvar da se pogleda.

Nažalost, danas su majstori uzeli stvari u svoje ruke, jer se retko muškarci hvataju posla. Danas je teško zameniti i sijalicu, pa se i za to zove električar. Zato električar, keramičar i bilo koji drugi majstor ima prostora za manipulisanje oko cene, jer bez majstora se ne može. Sa njima je teško, a bez njih još teže. Zato, ako nemate nekoga ko bi vam preporučio osobu od poverenja, onda budite obazrivi, jer majstori veoma dobro znaju da vam obrazlože zašto je njihova uluga mnogo skuplja nego što ste mislili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *