Blog

Kako prepoznati kada se pojavi kamenac u bojleru?

Kada dođe do kvara na bojleru potrebno je da prvo pokušate da prepoznate u čemu je problem i to ne samo u slučajevima kada sami planirate da ga rešite, nego i u slučajevima kada želite da objasnite vašem električaru. Mnogi pokazatelji nepravilnog rada vašeg bojelra mogu da ukazuju na različite probleme, a ukoliko niste stručnjak, nećete baš lako shvatiti u čemu je problem.

Uglavnom na pojavu kamenca u bojleru utiče povećana PH vrednost vode, njena tvrdoća ili povećana temperatura vode. Kada se javi kamenac u bojleru, on ne zahteva hitnu intervenciju, ali bi bilo dobro da razmislite da se obratite stručnim licima koji vrše servis i popravku bojlera, kako se ne bi stvorili dodatni problemi.

Voda ne može da se zagreje, troši se brzo

Kada primetite da bojler ne može da zagreje vodu na željenu temperaturu, onda je vrlo moguće da postoji problem i da je to kamenac. Takođe, ukoliko primetite i da je bojleru potrebno znatno više vremena da zagreje vodu, a da se onda topla voda vrlo brzo potroši, to takođe ukazuje na isti problem.

Ovakve stvari se dešavaju, zato što stvoreni kamenac utiče na protok vode, odnosno smanjuje ga, samim tim dolazi do začepljenja cevi i nemogućnosti da se voda zagreje, a kamenac se lepi za grejač. U tim trenucima bojler koristi dodatnu energiju kako bi zagrejao vodu i tada troši znatno više električne energije. Što je veća količina kamenca, to se više smanjuje sposobnost bojlera da zagreje vodu, iako troši mnogo više električne energije. To dalje znači da se sposobnost bojlera može smanjiti na samo 40%. Što duže kamenac bez intervencije ostaje u bojleru, to će dovesti do kvara grejača.

Nikako vam se ne isplati da čekate i “trpite” kamenac. Znatno manje će vas koštati dolazak električara, a samim tim ćete sprečiti i veće kvarove.

Čuje se ‘puskanje’ u bojleru

Kad god bojler ispušta različite netipične zvukove, onda morate imati u vidu da postoji problem. Svako pucketanje, zujanje, krčenje može da upućuje na to da se u vašem bojleru i te kako nakupio kamenac. To se obično čuje kada uključite bojler da se zagreje. Bolje bi bilo da ne ignorišete ovaj znak, jer zvuk neće nestati sam od sebe. Potrebno je da se naslage kamenca koje su se nakupile unutar vašeg bojlera i očiste.

Vaš električar vam može preporučiti i da zamenite grejač, kao i gumicu na bojleru, kako biste bili sigurni da će nakon uklanjanja kvara vaš bojler savršeno funkcionisati.

Račun za struju vam je veći

Račun za utrošenu električnu energiju se može povećati iz razloga što će bojler koristiti, odnosno crpeti veću električnu energiju, kako bi ugrejao vodu, jer ga problem kamenca sprečava u tome. Imajte u vidu da nekada i kada bojler koristi više električne energije, to ne znači da će uspeti da zagreje vodu onako kako bi trebalo.

To znači da ste u velikom problemu. Jer, ne samo što plaćate i trošite više struje, već nemate dovoljno tople vode za sve vaše potrebe. Ovo je samo još jedan od razloga zašto bi trebalo da porazgovarate sa vašim električarom.

Čišćenje kamenca nije skupo i može vas osloboditi stresa, ali i plaćanja visokih računa, kao i nerviranja. Električari obično za čišćenje kamenca uzimaju oko 2000 dinara. Poželjno bi bilo da očistite kamenac na svake dve godine, kako se nikada ne bi nakupilo previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *