Blog

Kako pronaći pravog majstora

Svako ko se ikada našao u procesu renoviranja ili adaptacije stana ili kuće vrlo dobro je upoznat sa svim neprijatnostima koje se mogu dogoditi zbog neprofesionalnih i neodgovornih majstora. Da li je gotovo uvek tako ili se neke stvari mogu i izbeći samo je jedna u nizu od uvek aktuelnih tema.

Takozvana “avantura” zvana adaptacija ili renoviranje bilo poslovnog ili stambenog prostora zahteva prvenstveno tačno i precizno utvrđivanje radova koji su potrebni da se izvrše, a samim tim i organizaciju određenih majstora. Na samom početku treba utvrditi i vremenske rokove za koje će se radovi završiti,s tim što se u većini slučajeva dogodi da se oni iz nekog razloga prekrše i produže. Kako ne biste unapred gubili strpljenje i dovodili sebe u nezgodnu situaciju, najbolje rešenje da se unapred pripremite na koji dan više za koji će se završiti svi radovi jer je to prosto uobičajeno.

Cenu svih radova obavezno treba unapred utvrditi, ako ne u potpunosti, morate biti upoznati sa okvirnim cenama, kako ponovo ne biste sebe doveli u neprijatnu situaciju.

U odabiru adekvatnog majstora ne treba se voditi isključivo prema ceni njegovih usluga (naročito ukoliko su u pitanju najjeftinije usluge u odnosu na ostale majstore), već se prethodno treba raspitati o njegovim dosadašnjim radovima. Mnogi moleri, farbari, stolari i keramičari koji vode dosta računa o svom poslu i uslugama koje nude, mogu Vam pokazati fotografije sa prethodnim radovima kao i dati mnoge predloge i savete.

Kada je nabavka neophodnog materijala za izvršavanje radova u pitanju sve je stvar dogovora, pa tako možete materijal nabaviti sami ili za to angažovati same majstore. Jedna od svakako najboljih opcija je ukoliko ste u mogućnosti da zajedno sa majstorom krenete u nabavku. Na taj način ćete sa sigurnošću kupiti i obezbediti sve što je neophodno i ujedno automatski uvideti koliko novca je potrošeno u svakoj od faza adaptacije.

Za sve što ste naumili u svom prostoru dobro i detaljno se raspitajte jer Vam se može desiti da majstor u nedostatku znanja ili iskustva za određene poslove kaže da su neizvodljivi, a oni to recimo ipak jesu uz malo više truda i rada. Ukoliko Vam i drugi majstori ukažu na nemogućnost izvršenja Vašeg prvobitnog plana svakako Vam se savetuje da nađete idealnu alternativu. Za pojedine želje i prohteve klijenata treba ipak napomenuti da su majstori samo obični ljudi a ne čarobnjaci, i da će Vam svaki dobar i kvalitetan majstor maksimalno izaći u susret i uraditi sve što je u njegovoj moći. Sa zdravom ljudskom komunikacijom i razumevanjem sve će biti mnogo lakše.

Kvalifikovani električari:

Bilo da je reč o sitnijim ili krupnijim poslovima i popravkama koji su vezani za struju uvek se savetuje angažovanje stručnog lica. Električarski poslovi koji se sastoje od postavljanja nove instalacije u kući ili stanu do sitnih popravki svih električnih uređaja u domaćinstvu zahtevaju pre svega stručnost i znanje. Svako eventualno eksperimentisanje i laički prilaz ovim poslovima može dovesti do velikih neprijatnosti i nezgoda koje čak mogu i ugroziti ljudske živote. Iz više razloga pre nego što pozovete majstora pokušajte da saznate njegove kvalifikacije.

Garancija za građevinske radove:

Najčešći problem kod građevinskih radova je što nakon završetka ovih poslova gotovo je nemoguće ponovo doći do ovih majstora, naročito ukoliko je došlo do nekih propusta ili su neophodne dodatne prepravke ili korekcije. Prilikom angažovanja ovih majstora savetuje se prvenstveno da ih pronađete preko preporuke ili angažujete firmu koja će Vam garantovati za sve izvršene radove. Ukoliko je moguće garanciju treba zatražiti u vidu pismene izjave, jer je to jedini način da zaštitite sebe i budete sigurni da ste novac uložili na pravi način.

Potreban Vam je vodoinstalater?

Ukoliko se usluge vodoinstalatera kao i većine drugih majstora naplaćuju po utrošenom satu savetuje se sledeće: Za instaliranje nove tuš kabine, kade ili nekog drugog elementa u Vašem kupatilu prvenstveno se treba dobro informisati o kvalitetu istih i načinu njihove ugradnje. Kvalitetna sanitarna oprema se lakše i brže ugrađuje , nema dodatnih komplikacija pri izvođenju ovih radova, (svaki iskusni vodoinstalater će sa lakoćom obaviti svoj deo posla) i znatno duže će trajati.

Korisni saveti za uštedu novca:

Sa majstorima koji svoj rad naplaćuju po satnici nema potrebe ulaziti u bilo kakav razgovor koji se ne tiče samog kvara u prostoru i zapravo konkretnog razloga njihovog dolaska. Pre nego što majstor i stigne do Vas, ono što Vi možete učiniti i postupak ubrzati je obezbediti što bolji i lakši pristup samom kvaru i problemu koji je nastao. Čišćenje nakon završenog posla možete i Vi sami obaviti što će dodatno skratiti vreme koje je majstor proveo kod Vas.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *