Blog

Kako se montiraju led trake

Najčešći oblici moderne rasvete su:
– LED i
– Halogena rasveta.

Pružaju snažan izvor rasvete na najrazličitije načine u svakom prostoru, bilo da je reč o poslovnom ili stambenom. U poređenju sa starim tradicionalnim sijalicama ove dve vrste rasvete su sa jedinstvenim prednostima i mogu se koristiti za razne prilike. Kada se uporedi LED sa halogenom rasvetom u kućnoj varijanti dolazi do uočavanja pojedinih razlika.

Halogena svetla:
Rad halogenih sijalica je gotovo sličan tradicionalnim volfram sijalicama. Do stvaranja belog svetla dolazi prolaskom struje kroz niti unutar sijalice. Unutar halogenih sijalica postoji vrsta plina koji dovodi do hemijske reakcije i zaštite vlakana čime se produžava radni vek samih sijalica i omogućava više svetlosti u odnosu na snagu. Sijalice mogu biti izuzetno male a snažne, kao recimo kod farova na automobilu i sl.

LED svetla:
U odnosu na halogenu rasvetu, sam rad LED sijalica je potpuno drugačiji. Ovde se radi o malim komponentama – diodama, sa različitom namenom u različitim elektronskim uređajima. Nekada je njihova ključna uloga bila da imitiraju svetlost, poput indikatora ili signalnog svetla i nisu imale snažnu upotrebu u kućnoj rasveti. U poslednje vreme u vidnom razvoju postignut je vidan učinak u vrlo dugotrajnom izvoru svetlosti kao i dovoljnom snagom za rasvetu mnogih stambenih i poslovnih prostora.

Razlike između LED i halogene rasvete:
Pri uvođenju visokog učinka LED rasvete koja može osvetleti kompletne domove i poslovne prostorije u odnosu na halogenu rasvetu došlo je do veoma bitnih prednosti a to su:

• Znatno duži vek trajanja LED sijalica u odnosu na halogene.

• LED sijalice imaju višu cenu ali im je znatno manja potrošnja električne energije što se naročito vidi nakon dužeg vremena. U ekonomskom pogledu u poređenju ove dve vrste rasvete LED rasveta je temeljnija.

• Halogene sijalice kao i standardne imaju mnogo veću radnu temperaturu pa se samim tim mora voditi računa o njihovom postavljanju i izbegavanju zapaljivog materijala ili tkanine u njihovoj blizini. Kod LED rasvete ne postoje vlakna i ne dolazi do ovakvog pregrevanja.

• Halogene lampe su jako osetljive, stakla se ne smeju pipati rukom jer se vrlo lako mogu oštetiti dok je svaka LED dioda veoma izdržljiva i robusna.

LED trake:
Mogu biti izuzetno fleksibilne, vodootporne, u boji… Samolepljive su i veoma jednostavno se mogu postaviti u najčešćem slučaju poput dekorativnog svetla u Vašem domu, bašti, na automobilu, kamionu i sl. LED trake koriste niski napon od 12V i potpuno su bezbedne na dodir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *