Blog

Kako se montiraju roletne

S obzirom na svoju funkcionalnost reč je o najzastupljenijem proizvodu koji služi kao zaštita od sunca. Pored toga one omogućavaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Za njihovu proizvodnju koriste se aluminijumski ekstrudirani profili sa ili bez izolacije i PVC profili.

Postoje dva načina na koja se ugrađuju roletne. Postoje roletne sa unutrašnjom kutijom čija se montaža vrši u sklopu prozora dok je kod spoljašnjih roletni u sistemu ugradnje potrebno imati postavljenu poziciju ili fasadu.

U sastavu roletni nalaze se ispune tj. lamelice čija je uloga da štite od celokupnog sistema. U njihovoj izradi koriste se aluminijum ili PVC profili a u svojoj ispuni imaju poliuretansku penu. U različitim dimenzijama i različitih karaktera postoji i različito punjenje. Na ovaj način se roletnama obezbeđuje pružanje sigurnosti u statici dok punjenje utiče na temperaturu u prostoru.

U sistemu profila roletni nalazi se nerđajući elektrostatički plastificirani aluminijumski profil. On ima dekorativni izgled i odličan karakter jer je postojan i lako se održava.

Roletne od PVC materijala:

Renomirani proizvođači koji se bave proizvodnjom PVC roletni se maksimalno trude da ovaj proizvod pruži što bolju toplotnu i zvučnu izolaciju ali se ne mogu pohvaliti i kvalitetom lamelica. Roletne od PVC materijala mogu u svom sklopu imati i rolo komarnike koji su smešteni u samoj kutiji dok dvokanalna vođica služi za spuštanje roletne i komarnika odvojeno.

U spuštanju i podizanju roletni koristi se traka ili kurbla ili elektromotor sa prekidačem ili daljinskim upravljačem. Uz estetsku imaju i zaštitnu ulogu objekta od provala. Mogu biti bele, braon, sive, mahagoni boje ili boje zlatnog hrasta.

Sa aluminijumskim profilima koji imaju zaštitnu plastifikaciju možete biti sigurno da su roletne postojane i jednostavne za održavanje. Boja roletni kao i sistemi ugradnje zavise od Vašeg ličnog izbora.

Kada je najbolje izvršiti zamenu roletni?

Pod idealnom prilikom za zamenu dotrajalih roletni smatra se postupak zamene stolarije na kući ili stanu. S obzirom da roletne mogu imati spoljnu i unutrašnju kutiju od toga zavisi i način montaže. Za montažu roletni koje imaju spoljnu kutiju moraju se prvo montirati prozori čime su one nezavisni elementi i njihovo kačenje je na spoljnoj strani u sam štok prozora kroz koji se provlači gurtna ili automat koji služe za povlačenje. Ovakve roletne su znatno povoljnije u odnosu na one koje imaju spoljne kutije ali i sa znatno kraćim rokom trajanja zbog ne tako čvrstog oslonca za kutije. Ukoliko su izgubile na svojoj funkcionalnosti svakako ih treba zameniti.

Montaža roletni koje imaju unutrašnje kutije obuhvata i montažu prozora jer su u njegovom sastavu. Roletna je u visini otvora. Iznad samog prozora se postavlja kutija, na šta svakako treba obratiti pažnju kako ne bi došlo do previše smanjenog otvora. Kod starih prozora sa roletnama koje imaju unutrašnju kutiju ne postoji mogućnost zamene i prebacivanje na nove prozore tako da je svakako neophodna zamena starih kutija.

Kako se pravilno zaštititi od svih vremenskih nepogoda:

Kada počne lepo vreme automatski poraste potražnja za roletnama kao jednim od najboljih zaštita od toplote i sunčevih zraka. Ukoliko ih niste postavili kada ste menjali svoju stolariju to nije razlog da brinete. Postavljanje roletni može se izvršiti i naknadno bez obzira da li je u pitanju alu ili PVC stolarija.

Prvo što je potrebno uraditi to je precizan premer stolarije na koju se postavljaju roletne. Kada se uzmu tačne mere za postupak izrade ne bi trebalo da se čeka više od nedelju dana. Montiranje roletni je veoma jednostavan postupak za koji nije potrebno više od 15 – ak minuta.

Najnovije moderne roletne imaju u svojim kutijama specijalne četkice koje služe za čišćenje prilikom spuštanja i podizanja roletni. Ovakvi modeli imaju kutije u obliku jajeta dok obične su zaobljene ili petougaone. Pored širokog izbora samih roletni mogu se birati i elektromotori, prekidači, daljinski upravljači čime je olakšano njihovo podizanje i spuštanje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *