Blog

Kako se postavljaju gipsane ploče

Pri adaptaciji kuća i stanova jedan od zahtevnijih poslova za koji je ujedno potrebno dosta vremena, muke i truda je rušenje već postojećih zidova i gradnja novih. Postavlja se pitanje da li je moguće da se ovi “prljavi poslovi” nekako zaobiđu i na jednostavniji i brži način dobiju novi zidovi? Naravno da je moguće. Najlakši i sve zastupljeniji način u odnosu na klasične sisteme izgradnje su pregradni gipsani zidovi.

Gips i njegove osnovne karakteristike:

Gips spada u prirodne materijale nastale pre više od 100 miliona godina, jedinjenju vode i kalcijum sulfata. Može se potpuno jednostavno obrađivati, nije škodljiv i ima jednaku PH vrednost kao ljudska koža. Ne sadrži nikakve mirise niti bilo koju supstancu štetnu po zdravlje i okolinu. Veoma važno i pozitivno svojstvo je da ne može da gori i samim tim je jedan vid zaštite i bezbednosti u prostoru. Uloga gipsanih ploča sa mnoštvom sitnih pora je preuzimanje viška vlage iz vazduha i predavanje okolini nakon sušenja vazduha. Samim tim što se čestice vlage i vode vezuju za ploče one su apsolutno negorive ukoliko dođe do požara.

Gips ima veoma dobar odnos kvaliteta i cene, u samom postavljanju nema nereda i prljavštine, odličan je toplotni i zvučni izolator a prostor se maksimalno može iskoristiti.

Sistemi suve gradnje:

Sve veća uloga suve gradnje u građevinarstvu dokazuje koliko je ovaj način zapravo fleksibilan i sa višestrukom primenom. Primena gipsa odnosno svi gipsani radovi pružaju velike mogućnosti u kombinovanju najrazličitijih oblika i vrsta elemenata i ispunjavanju svake Vaše želje i zamisli.

U gipsane radove spadaju:

– Spušteni plafoni
– Pregradni zidovi
– Zidne obloge i suvo malterisanje gipsanim pločama
– Gipsane police i kaskade
– Gipsane špaletne
– Stilske lajsne i dekorativni elementi.

Upotreba gipsanih ploča:

Suvim malterisanjem koje je ujedno alternativa klasičnim malterisanjima, prilikom oblaganja zidova gipsanim pločama na veoma adekvatan način saniraju se sve pukotine, neravnine i ostala oštećenja.

Predrasude o gipsanim pregradnim zidovima:

Jedna od najvećih zabluda je da se kroz pregradne zidove od gipsa prenose zvukovi ili da nisu dovoljno jaki da bi na njih moglo da se kače slike i slični predmeti. Reč je o totalnoj zabludi, jer na kvalitetno izvedenim pregradnim zidovima mogu se okačiti znatno teži viseći elementi poput polica, masivnih ogledala i sl. Prenos zvukova odnosno kvalitet zvučne izolacije je u ovom slučaju pravo rešenje (između 45 i 69 dB) a na to direktan uticaj imaju podkonstrukcija i slojevi ploča.

Kod pregradnih zidova podkonstrukcija može biti jednostruka il dvostruka i obložena gipsanim pločama u jednom ili dva sloja. Kod zidova koji imaju veća opterećenja savetuju se dvoslojne gips ploče i dvostruka podkonstrukcija. Na ovaj način dobija se zid od 12 santimetara koji je potpuno jednak zidu od opeke. Sa jednim slojem zid će imati debljinu od 10 santimetara.

Korisni Saveti:

U prostorijama gde postoji mogućnost pojave vlage preporučuje se postavljanje vlagootpornih ploča. One su lako prepoznatljive jer su u zelenoj boji a ploče otporne na vatru u crvenoj.

Kod polukružnih zidova sa poluprečnikom od 60 santimetara koriste se savitljive ploče i savijene podkonstrukcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *