Blog

Kako se postavljaju pločice u kupatilu

Osnovna uloga pločica:

Isključivo praktična primena pločica u kupatilu bila je poznata od davnina i estetski efekat s obzirom na veoma suženi izbor bio je u drugom planu. Kako se tehnologija razvijala došlo je do znatnih promena u estetskom smislu.

Dugo godina unazad postavljanje pločica podrazumevalo je visinu od oko 1,5, maksimalno 2 metra. U današnje vreme se kupatilo u potpunosti oblaže pločicama skroz do plafona i na taj način sprečava pojava buđi po zidovima. Postoji mogućnost i da se pločicama oblože zidovi koji su direktno izloženi kvašenju a na ostale zidove postavi sokla. Uz sve to obavezno je prekrivanje zidova bojama otpornim na vodu i vlagu.

Priprema kupatila za lepljenje pločica:

Pre samog izvođenja radova mora se detaljno ispitati vodovodna i elektroinstalaciona mreža kao i ustanoviti da li je neophodna zamena ili ne. Savetuje se da u slučaju da nisu zamenjene 10 i više godina to svakako uradite kako bi izbegli neprijatne situacije u vidu pucanja cevi i dr. U ovom slučaju se svakako predlaže i postavljanje hidroizolacionog sloja.

Odgovarajuća vrsta pločica:

U odabiru boja, dezena i veličina pločica, zaista imate bezbroj mogućnosti. Preporuka je da one budu sa visokim sjajem jer kod mat nijansi ili hrapavih pločica je nešto komplikovanije održavanje. Isti razlog je i za odabir tamnijih nijansi jer se na njima svaka kapljica vode vidi i deluje kao fleka.

Oblaganje podova u kupatilu:

Podne pločice u kupatilu nikako se ne smeju postaviti ravno, što je nabitnija stvar u ovom slučaju. One moraju imati blagi pad prema slivniku kako ne bi došlo do izlivanja vode iz kupatila u druge prostorije, ukoliko se desi da pukne cev ili se izlije mašina za veš. Pločice velikog formata je vrlo često nemoguće postaviti sa padom a da se pri tom ne desi određeno odstupanje. Zbog toga je kod njih jedino moguće postaviti ih potpuno ravno ali je i obavezno ugrađivanje slivnika i postavljanje praga.

Podne pločice u kupatilu postavljaju se apsolutno isto kao i u svim drugim prostorijama u Vašem domu a jedina razlika je postavljanje hidroizolacije koja je u ovom slučaju izuzetno važna. Da bi se postigao potreban pad ka slivniku dimenzije pločica mogu biti maksimalnih 33×33 santimetara.

Način lepljenja pločica:

Ukoliko se vrši lepljenje preko već postojećih pločica nije potrebna nikakva posebna priprema već odgovarajući lepak i premazivanje podloge. Mora se prvenstveno dobro ustanoviti stanje starih pločica kako bi se lepljenje novih izvelo na pravilan i adekvatan način. Zatim je važno da se izvrši detaljna provera vodovodnih i elektroinstalacija jer ukoliko se radi o starim i dotrajalim obavezno se mora izvršiti njihova zamena. Stanje hidroizolacionog sloja je takođe od velike važnosti i on se može postaviti preko postojećih pločica ukoliko je to potrebno.

Vrste pločica:

U moderno opremljenim kupatilima sve češće možete videti kvadratne ili pravougaone pločice većih dimenzija čak i kada su u pitanju manja kupatila. Sve više se postavljaju razne kombinacije većih i manjih kvadratnih ili pravougaonih pločica zajedno. Veoma efektno može biti postavljanje iste vrste pločica u kombinaciji u horizontalnom i vertikalnom položaju.

Što se tiče odabira boja mogu se primeniti razni noviteti i ispratiti novi trendovi, mada je klasičan izbor uvek trajnije i bolje rešenje. Ipak se zamena pločica u kupatilu ne vrši tako često.

U modernim kupatilima prisutne su crno bele kombinacije, razni cvetni dezeni kao i najrazličitije strukture materijala. Pločice mogu biti sa imitacijom kože, drveta, sa impresijom somota, lanenih platna i sl. Uz njih se koriste prohromske i aluminijumske lajsne kao i razna dekoracija od bojenih stakala u različitim veličinama.

U modi je ponovo postavljanje mozaik pločica različitih dimenzija i oblika čime se postižu razni efekti i prostor čini potpuno jedinstvenim. Ovakva vrsta pločica može se ugraditi u tuš kabini, na ploči umivaonika, pojedinim delovima zidova i drugim mestima.

Kvalitet pločica i korisni saveti:

• Prva klasa garantuje potpuno ravne pločice jednakih dimenzija a samim tim i lako postavljanje.

• Sa drugom klasom postoje razne nepravilnosti koje se uglavnom prikrivaju postavljanjem aluminijumskih lajsni.

• Specijalni efekti ne moraju se postići isključivo skupim pločicama već se to može izvesti i neobičnim slaganjem.

• Angažovanje arhitekte ili dizajnera prilikom uređenja Vašeg kupatila može Vas dovesti do dodatnih troškova. U nedostatku rešenja i ideja možete pregledati razne časopise i internet stranice koje će Vam zaista biti od pomoći.

• Postavljanje skupih bordura je često nepotrebno.

• Postavljanje podnih pločica je znatno jednostavnije ukoliko su u pitanju manje dimenzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *