Blog

Kako se priprema stolarija za farbanje

Ukoliko se stolariji pruži adekvatna zaštita i redovno održavanje ona će zasigurno imati dug vek trajanja i lep izgled. U slučaju da je prethodno farbanje izvršeno davno (pre desetak godina) sada je pravo vreme za ponavljanje postupka.

Prvo i osnovno je nabaviti kompletan materijal u koji spada sredstvo kojim se skidaju stari slojevi laka, sredstvo koje služi za impregnaciju, odgovarajuća boja, lak, gruba i fina šmirgla i krep traka. Sledeći i najvažniji postupak je adekvatno pripremanje stolarije za farbanje.

Postupak šmirglanja:

Šmirglanje svih površina stolarije bilo da je reč o ručnom ili mašinskom jedan je od važnijih segmenata u pripremi jer se na taj način uklanjanju svi ispucali delovi i oštećenja. Potrebno je za početak koristiti grubu šmirglu. Do željene efikasnosti i rezultata možete doći korišćenjem električnih ručnih šlajferica a mogu se čak i koristiti fenovi i lopatice kojima se takođe može skidati boja. Prilikom upotrebe fena treba biti posebno obazriv, kako drvo koje se priprema za postupak lakiranja i farbanja ne bi izgorelo. Najnoviji modeli šlajferica u toku rada ujedno i sakupljaju prašinu i ceo postupak čine znatno čistijim.

Proces kitovanja:

Kitovanjem se zaglađuju sva eventualna oštećenja na stolariji nakon čega je potrebno dodatno šmirglanje. Sa nanošenjem kita ne treba preterivati jer bi šmirglanje tako debelog sloja bilo izuzetno naporno. Mogu se koristiti akrilni kitovi ili u različitim bojama drveta. U završnom šmirglanju potrebna je šmirgla fine granulacije s kojom se na najbolji način može doći do savršeno glatke površine.

Nanošenje osnovnog laka:

U sledećem koraku nanosi se akrilni osnovni lak ili temeljna boja koje služe u spoljašnjoj upotrebi. Osnovni vodeni lakovi mogu biti transparentni ili beli zavisno od boje koja se koristi. Nanošenje osnovnih vodenih lakova vrši se uz pomoć četke ili šprica. Njih je neophodno prethodno razrediti, odnosno dodati vodu u razmeri 3 prema 5 procenata. Za postupak špricanja potreban Vam je pištolj sa diznom od 2,5 i radnim pritiskom od 3 bara. Što se tiče debljine sloja, nanošenje laka se vrši sve dok on ne pobeli. Ono što svakako treba napomenuti pri ovom postupku je stvaranje odgovarajuće temperature koja bi trebala biti oko 20 stepeni kao i vlažnosti vazduha (optimalna vrednost je 80 procenata). Ovakvi uslovi pre svega omogućuju kvalitetno sušenje osnovnog laka za koji je potrebno sačekati nekoliko dana pa tek zatim koristiti vodobrusnu šmirglu i lagano izbrusiti površine. S obzirom na organsko poreklo drveta to nam ukazuje na njegovo dobro upijanje vlage odnosno vode. Prodiranjem akrilne osnovne boje u samu strukturu drveta stvara se odlična zaštita samim tim što se u njoj nalaze insekticidi, fungicidi i UV filteri čija je zasluga izražena postojanost boja. Kod stolarije koja je ne tako davno zaštićena nitro ili uljanim bojama nema potrebe da se one skidaju do drveta već je dovoljno da se samo nanesu novi slojevi istih materijala odnosno proizvoda. Stari ispucali premazi moraju se sastrugati kako bi površine bile zdrave i adekvatne za dalju obradu. Mešanje ulja i vode ni u ovom slučaju kao ni obično se nikako ne vrši.

Korišćenje završnog laka:

U finalnom koraku nanosi se završni akrilni lak. Razlika u lakovima odnosi se na spoljašnju i unutrašnju upotrebu odnosno površine. Kod unutrašnje upotrebe koriste se čvrsti i kruti lakovi dok je za spoljašne najbolje korišćenje mekših i elastičnijih lakova. U odnosu na uljane ili nitro lakove kod završnih lakova nema pucanja i pojavljivanja žutila nakon dužeg perioda. Upotreba završnih vodenih lakova je identična upotrebi osnovnim vodenim lak temeljima. Proizvodnja ovih lakova pruža maksimalan sjaj do 50 procenata.

Farbanje stolarije:

S obzirom na ogroman izbor boja i lakova koje se mogu naći na našem tržištu od Vašeg ličnog ukusa i želje zavisi na koji način ćete ofarbati Vašu stolariju.

Pre početka radova obavezno treba podovima i ostalim površinama obezbediti odgovarajuću zaštitu. Jedan od najboljih rešenja je korišćenje starih novina i krep trake.

Prvi korak je uklanjanje stare boje. Nakon toga sledi šmirglanje površine grubljom pa zatim finijom šmirglom. Pri obradi drveta obavezno treba pratiti linije strukture drveta i u tom smeru vršiti šmirglanje. Pre nanošenja podloge treba uzeti vlažnu krpu i kompletno obrisati stolariju kako bi uklonili prašinu i druge nečistoće. U sledećem koraku stolarija se premazuje podlogom u tanjem i drugom malo debljem sloju. Podloga se mora nanositi ravnomerno a između nanošenja slojeva najbolje je sačekati neko vreme kako bi se slojevi u potpunosti osušili.

Potpuno suva podloga je spremna za farbanje. Ukoliko ste uočili i najsitniju neravninu savetuje se još jednom preći površine finom šmirglom pa tek nakon toga početi sa farbanjem.

U postupku nanošenja boje neophodno je stolariju premazati tri puta od najtanjeg do najdebljeg sloja. U prvoj ruci prate se linije strukture drveta, druga ruka se nanosi ukoso a u trećoj ponovo prati struktura drveta. Nakon završenog farbanja stolariji je potrebno određeno vreme kako bi se u potpunosti osušila. Farbanje stolarije je najlakše ukoliko se stolarija može u potpunosti skinuti. U suprotnom se dosta računa mora voditi o zaštiti same stolarije i ostalih površina. Ukoliko se na staklima pojave tvrdokorne fleke od boje one se mogu ukloniti uz pomoć oštrog ravnog skalpera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *