Blog

Kako zameniti gumu na veš mašini

Pravilno korišćenje kućnih uređaja:

Ukoliko se kućni uređaji koriste na pravi način u velikoj meri se može uštedeti u potrošnji električne energije a samim tim i produžiti radni vek svakog uređaja. Kao konačan rezultat dolazi do znatnog smanjenja troškova na mesečnom nivou.

Svi proizvođači Vam pružaju detaljna uputstva o pravilnom i najefikasnijem korišćenju uređaja, čega se svakako treba pridržavati. Treba napomenuti i da svaki preduzeti korak u tom smislu čuva prirodu i njenu okolinu jer se smanjuje stvaranje štetnih gasova u atmosferi.

Efikasnost mašina za pranje veša:

Kada je reč o mašini za pranje veša savetuje se kad god je to moguće biranje programa sa što nižom temperaturom vode a opet s druge strane da veš bude što kvalitetnije opran. Dobitna kombinacija su niže temperature pranja sa najnovijim efikasnim sredstvima za uklanjanje fleka i nečistoća. Preskakanje programa u kome se vrši predpranje dovodi do značajne uštede vode.

Kapacitet veš mašine treba maksimalno iskoristiti tako da se uvek preporučuje jedno uključivanje pune mašine veša nego više pranja po pola iskorišćenog kapaciteta. Standardna količina veša je oko 5, 6 kilograma i više od toga ne treba opteretiti mašinu kako bi veš bio kvalitetno opran.

Uz dobro centrifugiran veš dolazi do najvažnije uštede pri sušenju veša. Najbolje je koristiti centrifugu sa 1000 obrtaja. Pojedini modeli imaju čak 1600 obrataja u minuti čime se ušteda energije povećava za 30 procenata. Kad god je to moguće savetuje se prirodno sušenje veša bez upotrebe sušilica. Efikasnost sušilica biće na odgovarajućem nivou pod uslovom da je ista debljina veša koji se suši. Još jedan od faktora je i redovno održavanje odnosno provera čistoće filtera.

Servisiranje veš mašina:

Među najčešćim kvarovima koji se javljaju kod mašina za veš potrebno je zameniti pumpu, tunel gumu, ventile, filtere, lagere, semeringe, amortizere, creva, bubanj, motor, kondenzator, programator, staklo, vrata, bravice i dr.

Rezervni delovi za veš mašine naročito ukoliko su uveženi iz inostranih zemalja mogu imati visoke cene u odnosu na mašine i delove domaćih marki o čemu posebno treba voditi računa. Treba se pridržavati i nekih nepisanih pravila pre nego se pozove majstor.

Najčešći problemi koji se javljaju:

• Kada mašina za veš prestane sa izbacivanjem vode prvo i osnovno što treba proveriti je čistoća filtera. Vrlo često se može desiti da filter zapuše razni dugmići, sitan novac i sl.

• U slučaju prepunjavanja vode u samom bubnju obavezna je provera odvodnog creva za vodu.

• Kadice u kojima se sipaju deterdžent i omekšivač treba s vremena na vreme izvući i oprati kako se ne bi desilo da se stvore naslage i spreči normalno oticanje vode.

• Pravilna nivelacija veš mašine je izuzetno važna jer u suprotnom može doći do njenog skakanja i pomeranja pri radu naročito centrifugi.

• Pri montaži nove veš mašine obavezno je prvo eliminisanje blokade bubnja koja ima zaštitnu ulogu u transportu. Skidanje blokade zahteva jednostavno odvrtanje nekoliko šrafova za šta ne morate posebno angažovati majstora. U priključivanju creva potrebno je montirati dovodno i odvodno crevo. Priključivanje novog creva zahteva i montažu česme.

Kada treba pozvati majstora?

• Kada dolazi do gubljenja vode iz veš mašine to je siguran znak da je guma na vratima bušna i potrebna je zamena.

• Prestanak okretanja bubnja mogu izazvati kvarovi na motoru kao što je istrošenost četkica motora, rotora ili kompletan kvar motora.

• U slučaju razbijenog ekrana tj. displeja na veš mašini potrebno je pronaći ovlašćene servisere koji Vam mogu nabaviti nove ili polovne ekrane i izvršiti njihovu zamenu.

• Ukoliko mašina pri startovanju ne započinje ni jedan proces reč je o pokvarenom prekidaču na vratima.

• Zamena kompletnog seta ležajeva obavezna je ukoliko se javlja veliko brujanje pri radu.

• Kvar na grejaču znači neprestan ciklus pranja veša ili prestanak rada mašine u trenutku kada treba da započne grejanje vode.

• Kvarovi na pumpi za vodu uglavnom su vezani za začepljenje manjim odevnim predmetima poput čarapa i sl. i kvar se jednostavno rešava njihovim uklanjanjem. Ukoliko je kvar druge vrste obavezna je zamena kompletne pumpe.

• Ako se pri uzimanju vode čuje buka na motoru a pri tom se bubanj ne pomera sigurno je došlo do kidanja kaiša pa se mora izvršiti njegova zamena.

• Iznenadno zaustavljanje rada mašine u toku jednog programa ukazuje na eventualni problem u elektronici odnosno programatoru. Retko se kvar može rešiti popravkom elektronske ploče već se uglavnom menja cela elektronika.

• Probleme sa snabdevanjem vode mogu izazvati ventili za odvod što svakako treba proveriti stručno lice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *