Blog

Klima servis

S obzirom na veliku ponudu klima uređaja na našem tržištu vrlo često se dešava da je običnim kupcima jako teško da se odluče za odgovarajući aparat. Šta je to na šta treba obratiti pažnju?

Niža klasa klima uređaja:

U ovu grupu spadaju uređaji nepoznatih proizvođača koji se mogu naći po veoma niskim cenama koje će svakako privući svakog potrošača. I pored primamljive cene pitanje koje se postavlja je šta ćete uraditi ukoliko dođe do bilo kakvog kvara a rezervni delovi se ne mogu naći? Što se same efikasnosti tiče ovakve klime mogu donekle da ohlade prostor ali da ugreju malo teže. Prilikom rada stvaraju preveliku buku a o potrošnji električne energije da i ne govorimo. Popravke na elektronici ili kompresoru se nikako ne isplate. Savet je da ukoliko je to moguće izbegnete ovakvu kupovinu.

Klima uređaji srednje klase:

Srednju klasu čine nešto poznatiji proizvođači koji su svoje prisustvo na tržištu u neku ruku opravdali. U ovoj grupi su uglavnom ozbiljni uvoznici sa osiguranim rezervnim delovima pristupačnih cena. Cena samih uređaja je prilagođena potrošačima sa srednjim finansijskim mogućnostima. Hlađenje ovakvih klima je na zadovoljavajućem nivou a grejanje je moguće do 0 stepeni C. Pri radu ne stvaraju veliku buku a u područjima gde su blage zime uz dodatno grejanje mogu poslužiti u toku celog zimskog perioda.

Viša klasa klima uređaja:

Visoku klasu čine isključivo uređaji Japanskih proizvođača. Osnovne karakteristike ovih klima je jako dug vek trajanja, pri radu su gotovo nečujne i imaju visoku energetsku efikasnost. Sa ugrađenim inverterima bez ikakvih problema mogu se koristiti u toku cele godine pa čak i pri izuzetno niskim temperaturama. I pored znatno više cene u odnosu na nižu i srednju klasu reč je o veoma ekonomičnim i kvalitetnim klima uređajima koji su svakako isplativi na duži vremenski period a kvarovi su jako retki.

Potrebe i namena prostora utiču na izbor odgovarajućeg uređaja:

Od veličine i oblika prostora zavisi i odgovarajući klima uređaj. Treba napomenuti da uređaj istog kapaciteta i efikasnosti ne može odgovarati različitim prostorijama kao što je kuća, stan ili neki veći poslovni ili ugostiteljski objekat. Staklene površine u prostoriji kao i visina zidova takođe utiču na izbor odgovarajućeg klima uređaja. Koliko često se otvaraju vrata može takođe uticati na efikasnost. U poslovnim prostorijama klima se mora prilagoditi broju osoba koje u tom prostoru borave. Za područja gde su oštre zime i jako niske temperature potrebno je obezbediti uređaj koji neometano može da radi i u ovakvim uslovima.

Montaža klima uređaja:

U postavljanju klima uređaja treba ispratiti svaki segment. Prvo i osnovno pravilo je da se unutrašnja jedinica ne postavlja na mesta odakle će direktno da duva u mesta gde se sedi i duže boravi. Postavljanje unutrašnje jedinice nikako se ne preporučuje u uskim prostorijama poput hodnika i sl. kao ni u prostor iznad plakara ili polica. Spoljašnja jedinica takođe zahteva adekvatno mesto i ne sme se postavljati u potkrovlje ili garažu već isključivo na spoljne delove objekta. Spoljašnja i unutrašnja jedinica kod običnog klima uređaja treba da budu na što manjem odstojanju kako bi se sprečili potencijalni gubici i opterećivanje rada uređaja. Kod inverterskih modela ovaj razmak može biti maksimum 10 metara a kod skupljih modela čak i 20 metara. Za odvod kondenza koji se stvara služi cev postavljena iz spoljašnje jedinice kojoj se mora obezbediti adekvatan pad bez ikakvih smetnji za prolazak vode.

Servisiranje klima uređaja:

Pre početka letnje sezone kada se klima uređaji najviše i koriste obavezan je redovan servis. S obzirom da klima uređaj nije tako jeftina stvar u kući od velikog značaja je način na koji se prema njemu ophodite. Čišćenje i održavanje klima uređaja direktno utiče na kvalitet vazduha u prostoru i Vašeg zdravlja. Prašina, bakterije i drugi mikroorganizmi mogu biti glavni problem kod neadekvatnog održavanja ovih uređaja. Ukoliko se uređaj dugo ne čisti i servisira naslagana prašina i duvanski dim mogu dovesti do stvaranja jako neprijatnog mirisa prilikom rada. Postoje razni sprejevi koji služe za uništavanje bakterija i gljivica kao i dezinfekciju.

Čišćenje unutrašnjeg dela klime zahteva detaljno čišćenje i pranje plastičnih delova koji se skidaju. Važno je samo da sve pažljivo skinete kako ne bi došlo do pucanja plastičnih žabica a od sredstava za čišćenje u ovu svrhu možete koristiti i blagi deterdžent poput tečnosti za pranje sudova i sl.

Obavezno godišnje servisiranje:

U ovom slučaju potrebno je stručno održavanje spoljne i unutrašnje jedinice. Servis obuhvata proveru količine gasa, rad kompresora ili ventilatora i dr. Redovno čišćenje koje Vi sami možete obaviti treba ostati na pranju filtera i proveru odvodne cevi. Sve ostalo treba prepustiti stručnim licima. Preporuka većine proizvođača je servisiranje klima uređaja minimum jednom u toku godine. U godišnjem servisu vrši se kompletno čišćenje i dezinfekcija obe jedinice. Pojavu neugodnog mirisa ili slabijeg hlađenja i grejanja svakako treba sprečiti redovnim servisom i samim tim produžiti radni vek uređaja i neometani rad.

Korisni Saveti:

• Kada odaberete odgovarajući klima uređaj za Vaš poslovni ili stambeni prostor dobro povedite računa o mestu na kome će se postaviti. Treba napomenuti da kuća ili stan kao ni poslovni prostor sa više izdvojenih prostorija ne može se grejati i hladiti sa jednim uređajem pa je potrebno naći najadekvatnije i najbolje rešenje i rasporediti dva ili više uređaja odgovarajuće jačine.

• Pravac u kome klima ispušta hladan vazduh ne sme biti u pravcu stola za ručavanje ili kreveta i fotelja u spavaćim i dnevnim sobama. Direktna izloženost hladnom vazduha kod ljudi može da izazove glavobolje, neprijatnosti prilikom curenja nosa ili neprijatnog kijanja ukoliko osobe imaji problem sa alergijom. Među težim posledicama mogu se javiti bolovi u vratu ili leđima.

• Da bi se sprečili šokovi koje ljudski organizam može da doživi razlika između spoljašnje temperature i temperature u prostoru gde je klima uređaj u funkciji ne sme prelaziti više od 4 – 5 stepeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *