Blog

Klima uređaji

Najvažnije za svaki klima uređaj je na prvom mestu funkcionalnost. Da bi uređaj zadovoljio te kriterijume potrebno je da se vodi računa o kvadraturi prostora tj. površini kao i vrsti objekta (da li su u pitanju stambene ili industrijske prostorije).

Na koji način odabrati odgovarajuću jačinu uređaja:

– Prostoru između 20 i 35 m2 potreban je klima uređaj od 9000Btu jačine.
– Od 35 – 60 m2 jačina uređaja treba da bude 12000Btu.
– Od 80 – 110 m2 odgovara klima jačine 24000Btu.

Kada je reč o nepovoljnim faktorima za postavljanje tu se pre svega misli na sunčanu stranu, veće staklene površine ili izuzetno loš raspored prostorija. U ovakvim situacijama preporučuje se konsultovanje sa stručnim licem kako bi pronašli što bolje rešenje.

Sledeća važna stvar je odgovarajuća snaga tj kapacitet grejanja ili hlađenja uređaja. U kućnoj upotrebi potreban je klima uređaj sa rasponom snage između 2,5 i 5 kW. Poželjna snaga može se izračunati deljenjem kvadrata prostora sa 10.

Osnovna funkcija klima uređaja:

U sparnim danima naročito ukoliko se živi u gradu, gde su temperature iz dana u dan sve više, sve veća sparina i vlaga gotovo je nezamisliv bilo koji prostor (stambeni ili poslovni) bez rashladnih uređaja. Ovo je odavno postao neizbežan uređaj za radne prostore kao i privatne uz sve ostale kućne aparate. Pored spasa od vrućina i žege ovi uređaji mogu služiti i za grejanje ili samo dogrevanje u prelaznim dobima u toku godine.

Ugradnja, vrste uređaja, prednosti i mane:

U prozorske klima uređaje spadaju modeli sa zajedničkim kućištem za sve delove. Oni se postavljaju iznad prozora i vrata i dosta ređe se kupuju.

U velikoj prednosti su split sistemi koji imaju odvojene jedinice (spoljnu i unutrašnju). Što se tiče prednosti ona se najviše ogleda u smanjenoj buci, znatno boljoj raspodeli strujanja vazduha kao i boljem uklapanju delova u unutrašnjem prostoru. U ovom slučaju pruža se mogućnost postavljanja po želji a da to ne mora da bude spoljni zid ili deo iznad prozora. Unutrašnje jedinice mogu biti, plafonske, zidne, kasetne ili podne.

Kod podno plafonskih hlađenje je najravnomernije i idealne su kod spuštenih plafona ili velikih prostorija. U odnosu na broj unutrašnjih jedinica vrši se podela na monosplit klima sisteme sa jednom spoljnom i jednom unutrašnjom jedinicom, i multisplit sisteme koji su namenjeni za više prostorija i imaju jednu spoljašnju a više unutrašnjih jedinica.

Odabir mesta za postavljanje:

Važna je pre svega udaljenost jedinica. Preporučuje se što manja kako bi se ujedno smanjili i troškovi montaže. Kod unutrašnje jedinice potrebno je birati mesto najbliže izvoru el. energije kao i da bude postavljena tako da ne duva direktno na mesto gde sedite.

Odgovarajući klima uređaj:

Odluka o kupovini klima uređaja vrlo često se donosi preko noći, kada se usled velikih vrućina dugo vrtite po krevetu, ne možete da spavate i ujutru ustanete umorni. Da bi problem rešili na adekvatan način važno je odabrati uređaj koji će ispuniti sve Vaše potrebe.

Mogućnosti su zaista raznovrsne, samim tim što je izbor uređaja ogroman od velikog broja proizvođača preko tipova, modela do različitih cena. Pod osnovnim mogućnostima ovih uređaja smatra se filtracija i hlađenje vazduha uz različit broj i vrstu filtera što zavisi od proizvođača i modela. Razlika postoji između elektrostatičkih filtera, plazma, biofuzijskih, NANO, trostrukih, fotokatalitičkih, dezodorirajućih i mnogih drugih. Na ovaj način dolazi do otklanjanja mikroskopski sitnih nečistoća, prašine, čestica dima cigareta, polena , grinja i životinjskih dlaka.

U dodatne mogućnosti pored hlađenja spada grejanje kao i ventilacija ili odvlaživanje prostora. Najnovije generacije klima uređaja krase brojne dodatne funkcije poput vremenskog programiranja, najtišeg mogućeg rada, eleminisanje svih neprijatnih mirisa, senzora pokreta i sl. Pored ovih prednosti ističe se i znatna ušteda električne energije , jednostavna montaža kao i sve manje dimenzije uređaja. Među najtanjim klima uređajem spada model od 15 santimetra. Kod ovakvih i sličnih modela svakako da se radi o znatno višoj ceni ali se oni svakako isplate kada se gleda dugoročnije, jer štede energiju a pri tom čuvaju naše zdravlje.

Uz navedene statičke klima uređaje mogu se odabrati i pokretni gde ne dolazi do izbacivanja kondenzovane vlage iz prostora, već se ona skuplja u posudici koja se redovno prazni. Vrlo praktično rešenje mogu biti uređaji sa mogućnošću pomeranja mada se mogu izdvojiti i nedostaci u vidu zanemarivanja pravilno postavljenog uređaja i optimalne cirkulacije i usmerenosti vazduha.

Korisni Saveti:

-Razlika u temperaturi spoljnjeg i unutrašnjeg prostora ne bi trebalo da bude više od 5 ili 6 stepeni kako ne bi izazvali kijavicu, prehladu i bolove u mišićima i zglobovima.

– Treba izbegavati izloženost direktnom strujanju hladnog vazduha kao i često izlaženje il ulaženje u klimatizovan prostor.

– Filteri i posude moraju biti besprekorno čisti kako prašina, polen i druge nečistoće ne bi dolazile u kontakt sa vazduhom koji cirkuliše u prostoriji.

– Kod većine klima uređaja funkcionisanje se zasniva i na regulaciji vlage a ova funkcija je svakako važna i treba se koristiti pre svega jer je zdrava i prirodna naročito u prostorima gde ima male dece.

Nešto više o energetskoj efikasnosti:

U današnje vreme radi se o znatno većoj vrednosti nego što je to bila problematika kod nekadašnjih rashladnih sistema za hlađenje. Pre svega misleći na aktuelne i buduće okvirne političke i zakonske uslove Evropske Unije (kao npr, direktiva o ukupnoj energetskoj efikasnosti zgrada). U odnosu na ta pravila klimatizacija i rashlađivanje moraju imati veliki doprinos uz energetski efikasnu tehniku postrojenja.

Do energetske efikasnosti se dolazi prvenstveno preko faze planiranja kao i posmatranja životnog ciklusa. Uz savremenu automatizovanu tehniku dolazi do adekvatne regulacije, dijagnoze i optimalizacije postrojenja uređaja. Uz pravilnu tehniku automatizacije dolazi do važnog doprinosa u energetskoj efikasnosti pogona postrojenja. Pod sledećim postulatima smatra se ispravnost i usklađenost funkcionisanja tehnike postrojenja i automatizacije.

Na koji način održavati klima uređaje:

Da bi uređaj bio ispravan i pravilno funkcionisao obavezno je redovno održavanje tj, servisiranje uređaja. U to spada provera i dopuna freona kao i detaljno čišćenje i pranje delova unutrašnje jedinice uz odgovarajuća dezinfekciona sredstava. Preporuka je da servisiranje obavlja ovlašćeni servis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *