Blog

Klizni plakari

Garderoberi i plakari mogu biti različitih vrsta a među najpoznatijim su standardna vrsta plakara koji imaju šarke ili klizne mehanizme. U njihovoj izradi najzastupljeniji materijali su univer i medijapan.

Po čemu su specifični klizni plakari?

U izradi kliznih plakara primenjuje se sistem u kome je segmentno sklapanje odnosno više elemenata sklopljenih u celinu i čine celokupnu njihovu konstrukciju. Na spoljašnjim bočnim stranicama postavlja se dodatna obloga od univera u jednom komadu kako bi u spoljašnjem efektu bila stvorena celovitost plakara. Preko čeonih ivica polažu se maske široke između 3, 6 i 8 santimetara kako bi plakar dobio na masivnom izgledu i dodatnoj čvrstini stranica. Plakari u potpunosti mogu ispuniti određene prostore od poda do plafona i u odgovarajućoj visini.

Izrada kliznih krila:

U njihovoj izradi kombinuju se aluminijumski ramovi i ispune od stakla, medijapana ili univera. Možete odabrati između jednodelnih, dvodelnih ili trodelnih ispuna. U drugoj verziji su klizna krila koja nemaju aluminijumske ramove već su sačinjeni od jednodelnih medijapan ili univer ploča sa ukrućenim alu rukohvatima. Ukupna širina plakara određuje odgovarajuća klizna krila i kao i njihov broj.

Treba napomenuti da klizni plakari nemaju standardne dimenzije već se mogu potpuno prilagoditi svim raspoloživim prostorima.

Šta čini klizni plakar:

Pod ovim pojmom smatra se ograđeni prostor uz lepa klizna vrata i elemente pomoću kojih se mogu zadovoljiti sve potrebe koje se tiču odlaganja i čuvanja garderobe, posteljine i ostalih stvari. Ovo nije serijski proizvod jer je osmišljavanje i projektovanje ovog komada nameštaja uvek različito o čemu odlučuju klijenti. U plakarima se ne mora strogo slagati odeća već mogu odložiti i čuvati razne stvari iz ličnih, poslovnih, izložbenih, skladištenih i drugih prostora.

U opremanju enterijera nameštajem po meri najvažnije je što ekonomičnije iskorišćen prostorni kapacitet u odnosu na konfiguraciju ambijenta, lične estetske kriterijume i praktične potrebe. Da bi se na što bolji način organizovao prostor i kreirao estetski ugođaj i stvorio maksimalno prijatan boravak u Vašem domu postoji nekoliko rešenja. U opcionalnim sistemima koji se tiču ugradnje ove vrste plakara postoje 3 varijante: sistem od jednog do drugog zida , od zida do bočnih strana ili od jedne do druge bočne strane.

Kvalitet plakara:

U izradi visokokvalitetnih kliznih sistema koriste se i najkvalitetniji elementi i komponente za koje su zadužene ugledne svetske firme. Jedino u ovom slučaju garancija je bešumnost kao i jednostavna i trajna upotreba. Korišćenje specijalnih klizača i okova iz čeličnog programa zasluga je strane kanadske kompanije. Aluminijumski okovi u najsavremenijoj tehnologiji garantuju kvalitet završne obrade samim tim jer se radi o potpuno novim standardima kod opremanja enterijera. Uz razna kreativna rešenja pruža se mogućnost uspostavljanja sopstvenih estetskih kriterijuma kako da se što funkcionalnije usklade adekvatan izbor i kreriranje novih oplemenjenih dimenzija Vašeg prostora. Ovo je siguran način kako doći do prijatnog i toplog doma i kako da se od ergonomičnog i multifunkcionalnog prostora dobiju prave upotrebne vrednosti.

Klizni sistem je svakako najbitniji deo ugradnih plakara ali je takođe veoma važno način na koji će se opremiti unutrašnjost plakara i ubaciti odgovarajući elementi. U broju i rasporedu elemenata uglavnom učestvujete Vi sami, a vrlo često se dešava da je potrebna pomoć ili savet pojedinih stručnjaka iz ove oblasti kako bi se napravilo idejno rešenje i projekat izrade.

Pod veoma važnim funkcionalno – estetskim elementom smatraju se frontovi plakara. Među neograničenim kombinacijama boja, dezena i materijala u izradi frontova mogu se naći razni egzotični prirodni materijali sa najfinijom teksturom kao što je bambus, ratan i dr. Izgled plakara zavisi isključivo od Vaših želja i ideja a zaista se može doći do najunikatnijih komada nameštaja uz samo malo mašte i kreativnosti. Pre svega ovakvi proizvodi imaju izuzetne estetske i funkcionalne kvalitete jer se na razne načine mogu uklopiti u sve prostore.

Kako se izrađuju klizni plakari:

Izrada kliznih plakara je najadekvatnije rešenje ukoliko želite da se prostor iskoristi što bolje i lepše. Postavljanje plakara se podrazumeva direktno na zid u cilju postizanja što boljeg kvaliteta i dugotrajnosti. U izradi kliznih plakara glavne vodilje su želje klijenata i prostor kojim se raspolaže. Unutrašnjost plakara mora biti takođe maksimalno iskorišćena uz sve potrebne elemente kao što su police, fioke, kraće ili duže vešanje i dr.

U kliznim sistemima se za izradu koristi visokokvalitetni aluminijum u modernom dizajnu i jaki metalni podešivači čime se postižu tihi klizni sistemi. Detalji poput staklenih vrata, ogledala i različitih boja medijapana ili iverice samo su neke od kombinacija kako Vaš plakar može izgledati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *