Blog

Koji alat treba imati u kući

U svakoj kući ili stanu potreban je osnovni alat bez obzira koliko su ukućani uopšte stručni da sa njim rukuju. Ipak je dobro imati ga u kući jer i ukoliko se desi neki kvar ili nezgoda uvek možete pozvati komšiju, prijatelja ili poznanika koji će Vam pomoći bilo da treba nešto da se pritegne, ukuca, obavi po koja sitna popravka na nekom od uređaja i sl. Ukoliko i sami nešto od toga znate i možete da uradite onda Vam je alat svakako od velike koristi.

Kako odabrati odgovarajući alat:

Za bilo kakvu sitniju popravku u Vašem domu ne morate imati kompletan profesionalni alat. U ovom slučaju je apsolutno dovoljno korišćenje i manjeg seta alata koji je što boljeg kvaliteta i sadrži osnovne elemente.

Treba napomenuti da se svakakvim alatom ne može nazvati pravi adekvatan alat. Pri samoj kupovini ne morate se voditi najskupljim i najpoznatijim markama alata, ali je veoma važno da i osnovni priručni alat bude što bolji i kvalitetniji. Savetuje se izbegavanje kupovine alata po pijacama ili kineskim radnjama jer vrlo često možete naići na robu sumnjivog kvaliteta

Šta čini osnovni alat:

U osnovnom setu kućnog alata obavezno je imati:

• Baterijsku lampu
• Veći i manji čekić
• Odvijače
• Kombinovana klješta
• Glimericu
• Više različitih ključeva za šrafove
• Metar odnosno mernu traku
• Testeru za metal
• Špahtlu i dr.

Kada dođe do prekida električne energije i ostanete u totalnom mraku šta je to na šta prvo pomislite dok tumarate po kući? Naravno, tražite baterijsku lampu koja će Vam znatno olakšati traženje sveća, šibica, upaljača i sl. Baterijska lampa koja ima LED rasvetu je veoma praktična i funkcionalna kako u ovim situacijama kada nestane struje tako i u slučaju kada želite da razvrstate gomilu kablova TV, DVD i ostalih uređaja.

Čekići različitih veličina oduvek su se smatrali osnovnim kućnim alatom. Uloga čekića može biti višenamenska od toga da nam služi prilikom ukucavanja eksera do razbijanja keramike, sklapanja raznih komada nameštaja itd. Kod čekića je najvažnije da drška bude adekvatno pričvršćena za glavu čekića. U slučaju da primetite da se klati morate ga popraviti kako bi izbegli moguće neprijatnosti, povrede i štetu u kući.

Što se tiče odvijača tzv. šrafcigera u osnovnom alatu potrebno je imati više vrsta i različitih veličina odnosno šrafciger koji ima ravan vrh i krstasti. Sasvim dovoljan može biti i samo jedan odvijač ali tako da mu se vrhovi mogu menjati.

Da biste mogli da zavrnete ili odvrnete maticu, šraf, čvrsto pridržite cev, metal ili drvo, izvadite tipl iz zida, pridržite vrući komad gvožđa ili esker pri ukucavanju, potrebno je da imate odgovarajuća klješta. Ona se mogu smatrati višenamenskim alatom koji je neophodan u gotovo svakoj situaciji.

Pri odvijanju i zavrtanju šrafova ili pridržavanju matica koriste se razne vrste ključeva u različitim veličinama od 6 – 19. Ključeve delimo na okaste i cevaste.

Uz pomoć glimerice proveravaju se strujni naponi u utičnicima ili sijaličnim grlima, ispravnost osigurača, da li ima struje na metalnim oklopima veš mašina, bojlera i sl. Glimerica odnosno njen vrh može zameniti manji šrafciger. Glimericu mogu koristiti samo osobe koje imaju iskustva u radu sa strujom jer u suprotnom može doći do grešaka koje Vas mogu koštati života.

Testeru koja može seći metalne predmete možete koristiti i kad je drvo u pitanju dok testerom za drvo ne možete seći metal. Veoma su važne standardne dimenzije ove alatke jer u tom slučaju listove testere možete lakše zameniti samim tim što se lakše mogu pronaći i kupiti. Pored dimenzija bitni su i ramovi, jer oni pružaju ugodnost pri upotrebi i apsolutno kontrolisanje rada testera.

Špahtla se koristi prilikom skidanja tapeta, uklanjanja gipsa, čišćenja zamašćenih podova,njom se nanosi glet masa, popunjavaju rupe od izvađenih tiplova itd. Srednja veličina špahtle može zadovoljiti većinu namena a pored špahtle dobro je imati i određenu posudu u kojoj će se mešati glet masa.

Mernu traku tj. metar vrlo često koristimo i to najviše pre kupovine tepiha (kada se meri dužina prostorija), kada želimo da nam se izradi polica po meri, koliki prostor imamo u kuhinji za smeštanje recimo frižidera ili novog šporeta i sl. Merna traka dužine 3m je sasvim dovoljna za obavljanje svakodnevnih potreba.

Skalpel nam može znatno olakšati sečenje,krojenje, grebanje, struganje i sl. od rada na tepisonima, kartonima na poleđini slika,tapetama, plastici, do otvaranja parketa, skidanja izolacije sa kablova, skraćivanje kanapa i mnogim drugim situacijama. Kada kupujete skalpel obavezno vodite računa o njegovom kvalitetu odnosno sigurnosti drške kao i čvrstini i dugotrajnosti nožića skalpela.

Gde smestiti sav alat:

Kompletan alat za kućne potrebe treba da ima i odgovarajuće mesto kao i da bude pravilno spakovano jer Vam ništa ne vredi bilo koji komad alata ukoliko ne znate gde se nalazi i razbacan je svuda po kući. Najbolje je alat smestiti u neku kutiju ili majstorski kofer posebno namenjen u tu svrhu, a koji ćete smestiti na pristupačno mesto i u svakom trenutku znati gde se nalazi.

Ovo je samo deo alata koji Vam može poslužiti za sitnije i nešto krupnije radove ili popravke u kući. Ukoliko ste mnogo više stručni u majstorisanju po kući svakako da će i Vaša kutija sa alatom biti mnogo sadržajnija i bolje opremljena. Trudite se da ne kupujete jeftine, nekvalitetne alate koji se mogu brzo polomiti, oštetiti u sred posla ili čak naneti povrede onome ko ga koristi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *