Blog

Koji baštenski roštilj kupiti

Najveća potražnja za baštenskim nameštajem je u prolećnom periodu kada mnogi planiraju kako da boravak u svom dvorištu učine što prijatnijim. Sunčane i duge dane treba maksimalno iskoristiti i provesti u prirodi uz piknik, roštilj i uživanje u bašti i mirisnom cveću. Početak sezone u pripremanju vrtova obično je u martu mesecu, dok najviše posla ima u aprilu i maju a preostali meseci su predviđeni za maksimalno uživanje uz eventualne sitne popravke i doterivanje vrta. U poslednjih nekoliko godina s obzirom na naglo otopljenje ovaj period je produžen čak do oktobra.

Baštenski nameštaj:

Prilikom uređenja dvorišta pažnja treba da bude usmerena pre svega na njegovu veličinu a zatim i odgovarajući baštenski nameštaj. U ponudi je najrazličitiji nameštaj za vaše bašte i dvorišta dopadljivog dizajna, udobnosti i funkcionalnosti. U osnovi svakog vrta nalazi se adekvatna garnitura za sedenje čija veličina zavisi od Vaših želja i potreba. Mogu se naći i veoma interesantne manje garniture koje se mogu sklopiti i po potrebi iznositi u dvorište ili sklanjati kada su nepovoljni vremenski uticaji i postaviti recimo na terasi. Njih posebno krasi to što nisu previše teške i masivne mogu se kombinovati u beloj boji ili parenoj bukvi a toliko su funkcionalne da Vam mogu poslužiti čak i na letovanju.

Kod masivnijeg baštenskog nameštaja nije moguće tako jednostavno pomeranje tako da mu unapred treba odrediti odgovarajuće mesto i boravak u dvorištu načini još prijatnijim. Izrada masivnog baštenskog nameštaja zasniva se na korišćenju materijala kao što su četinari – bukva ili bagrem zbog izuzetne otpornosti na vlagu i druge vremenske uslove. Kod ovih garnitura nije potrebno njihovo lakiranje jer završna obrada obuhvata bajcovanje ili premazivanje sandolinom.

Održavanje baštenskog nameštaja:

Da biste svoj baštenski nameštaj ove vrste osvežili i održavali na pravi način preporučuje se premazivanje dva puta u toku godine s tim što se u proleće posebno naglašava. U ovom postupku mogu se koristiti specijalna ulja iz nešto bolje snabdevenih farbara a može se koristiti i sandolin. U slučaju kada je drvo konstantno izloženo spoljnim uticajima sigurno je da će mu površina postati nešto grublja samim tim što kod svakog drveta dolazi do upijanja određene količine vlage. Za savršeno glatku površinu najbolje je šmirglanje malo navlaženom šmirglom barem jednom u toku godine.

Osnovni elementi svakog dvorišta:

Da biste u svojoj bašti mogli opušteno da dremate, čitate knjigu ili pravite roštilj sa porodicom ili prijateljima i provedete nezaboravne trenutke od presudnog značaja je kvalitetan sadržaj i svi elementi. Tako uz kvalitet baštenskog nameštaja savršeno će se uklopiti zanimljive i negovane biljke, fina, diskretna rasveta koja će svakako doprineti još boljem raspoloženju svakog ko boravi na takvom prostoru. Uz sve to po želji se može postaviti i po koja ležaljka a gotovo neizostavan element je baštenski roštilj.

Vrlo često dolazi se u dilemu koje je najbolje mesto u Vašem dvorištu za njegovo postavljanje. Kada je terasa ili vrt uređena maksimalno lepo i funkcionalno, dodatni užitak biće pripremanje ukusnog roštilja i osluškivanje pucketanje vatre.

U ponudi se mogu naći zaista najrazličitiji baštenski roštilji u mnogobrojnim oblicima, veličinama i materijalima. Može se birati otkriveni ili natkriveni roštilj koji je naročito praktičan zbog adekvatne zaštite od sunca ili eventualnih padavina a postoje i oni koji su poput samostalnih elemenata ili su sastavni deo baštenske kuhinje. Ukoliko imate roštilj sa samostojećom krovnom konstrukcijom druženje sa porodicom ili prijateljima ne može prekinuti ni iznenadni letnji pljusak što je od izuzetnog značaja.

Želite sami da napravite svoj baštenski roštilj?

U slučaju da želite sami da izgradite baštenski roštilj ili neke druge montažne modele i njihove delove prvo što treba dobro proučiti je mesto na kome će biti smešten. Sledeći uslov je da se za samu konstrukciju roštilja obezbedi ravna i čvrsta podloga kako se ne bi desilo da zemlja krene da se sleže zbog težine roštilja. Neželjena situacija može biti i pucanje same konstrukcije što bi umanjilo estetski izgled kamina i celokupnog prostora a i smanjilo funkcionalnost i uopšte sigurnost pri korišćenju.

Odgovarajuće mesto za baštenski roštilj:

Kod postavljanja baštenskog kamina najvažnije je da od nastalog dima i žara nema nikakve opasnosti za Vas i okolinu. U osnovnoj funkciji prostora ulaze i dimenzije roštilja koji treba biti prilagođen veličini dvorišta ili terase.

Ostali propratni elementi i detalji:

Uz odgovarajuću veličinu pažnju treba usmeriti i na ostale elemente u sklopu roštilja, kao što je na primer rešetka ili izgled i stil kamina i njegovo uklapanje u eksterijer. Ložište kamina potrebno je obavezno obložiti šamotnom opekom visokog kvaliteta. Za betonske konstrukcije ona nije neophodna i može ostati bez obloge ili se mogu upotrebiti neke dekorativne obloge. Pored različitih vrsta prirodnog kamena koji nikada ne izlazi iz mode, može se koristiti i cigla ili reljefne obloge koje su imitacija kamena.

Pojedini modeli baštenskih roštilja imaju integriranu peć a u pripremanju hrane i njenoj manipulaciji znatno olakšanje biće ostavljanje prostrane radne ploče i vodovodne instalacije integrisane u samom kućištu.

Montažni roštilj:

Sa montažnim roštiljem je zagarantovana ušteda vremena za razliku od zidane konstrukcije i izvođenje ostalih radova. Ukoliko ste ipak za varijantu zidanja, potrebno je da se na pravilan način dimenzionira i izvede ložište i dimnjak. Ukoliko niste previše stručni ceo postupak je najbolje prepustiti odgovornim licima i ujedno ćete izbeći dodatne troškove i neželjene posledice.
Sa dobrim društvom i osvežavajućim pićima moći ćete apsolutno uživati u komfornosti sopstvenog dvorišta uz ukusne riblje i mesne specijalitete sa vašeg roštilja uz vedro sunčano nebo ili toplinu vatre i zvezdano nebo do kasno u noć.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *